anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

Lansare de carte la Muzeul de Istorie a Moldovei

GALERIE
lansare, carte, stefan cel mare
 • lansare, carte, stefan cel mare
- +

Cartea "Ştefan cel Mare şi moldovenii din vremea sa", semnată de istoricul şi arheologul medievist Adrian Andrei Rusu va avea lansarea pe data de 9 iunie, la Muzeul Unirii din Iaşi. 

Ample informaţii despre istoria medievală, cartea completează lista volumelor scrise de Adrian Andrei Rusu. Specialist în cercetarea monumentelor istorice medievale şi premoderne, acesta a publicat de-a lungul timpului numeroase volume, precum "Bibliografia fortificaţiilor medievale şi premoderne din Transilvania şi Banat" în anul 1996, "Gotic şi Renaştere la Vinţu de Jos. Gotik und Renaissence im Unter-Winz" în 1998, "Ioan de Hunedoara şi Românii din vremea lui" în 1999, "Castelarea carpatică. Fortificaţii şi cetăţi din Transilvania şi teritoriile învecinate, sec. XIII-XIV" publicat în anul 2005. Cel mai nou volum al istoricului, intitulat "Ştefan cel Mare şi moldovenii din vremea sa", a apărut anul acesta la Editura Mega din Cluj-Napoca.

Fost cercetător ştiinţific la Institutul de Arheologie şi Istoria Artei din Cluj-Napoca şi cadru didactic asociat la Universitatea "Babeş-Bolyai", Adrian Andrei Rusu este, de asemenea, fondator al unor reviste de specialitate ("Mediaevalia Transilvanica", "Arheologia Medievală"), promotor al unor programe de cercetare privitoare la Haţegul medieval, elitele medievale româneşti din Regatul Ungariei, bisericile medievale (seria "Arhitectura religioasă medievală din Transilvania").
Evenimentul este organizat de Muzeul de Istorie a Moldovei din cadrul Complexului Muzeal Naţional "Moldova" Iaşi şi va avea loc joi, 9 iunie 2022, începând cu ora 12.00. Pasionaţii de istorie sunt aşteptaţi la Muzeul Unirii, în Sala Dublei Alegeri, de pe Pietonalul Lăpuşneanu, intrarea la eveniment fiind liberă. Volumul va fi prezentat de prof. univ. dr. Ştefan S. Gorovei. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Vremurile, ambiţiile neo-imperiale ale Rusiei, guvernele şi noi

Alexandru LĂZESCU

Vremurile, ambiţiile neo-imperiale ale Rusiei, guvernele şi noi

Războiul din Ucraina nu a făcut decât să amplifice crize globale deja existente; în condiţiile unui nou Război Rece, iluziile că mai este posibil modul de viaţă din trecut şi mai pot fi menţinute politicile sociale generoase, deja nesustenabile, trebuie abandonate.

opinii

Oglinda fisurată a lui Nicolae Stan

Nichita DANILOV

Oglinda fisurată a lui Nicolae Stan

Lumea lui Nicolae Stan se configurează rotindu-se melancolic în jurul pipei din lemn de cireş pe care o fumează agale stând în cerdacul casei parohiale tânărul preot al satului Crăsani, Radu Plămadă, pătruns până dincolo de adâncul sufletului său de ceea ce crede că ar fi menirea sa.

Un top al problemelor sociale din judeţul Iaşi şi din împrejurimile sale

Ciprian IFTIMOAEI

Un top al problemelor sociale din judeţul Iaşi şi din împrejurimile sale

Orice demers ştiinţific, implicit sociologic, începe cu definirea conceptelor, cu o definiţie, pentru ca toată lumea să ştie despre ce vorbim. În cazul ne faţă, trebuie să lămurim ce este o „problemă” şi ce anume o face să fie „socială”. De pildă, consumul de alcool sau droguri poate să fie o problemă individuală sau poate să devină socială la un moment dat. În genere, problema socială este un dezechilibru, o disfuncţie la nivelul societăţii, sau un eveniment care afectează oamenii negativ, despre care există percepţia că poate fi rezolvată prin anumite măsuri din partea statului (strategii, politici, metode, tehnici şi proceduri de intervenţie) şi/sau din partea mediului neguvernamental.

Sportul alb şi Războiul negru

Michael ASTNER

Sportul alb şi Războiul negru

A iscat ceva vâlvă decizia organizatorilor turneului de mare şlem de la Wimbledon, atunci când au decis să nu permită participarea jucătorilor şi jucătoarelor din Rusia şi din Belarus. 

pulspulspuls

Acţiunea Autobuzul la filiala unui partid din Iaşi: crosul poştaşilor la votarea de azi

Acţiunea Autobuzul la filiala unui partid din Iaşi: crosul poştaşilor la votarea de azi

Foială mare de câteva zile la poştalionul ieşean, stimaţi telespectatori. Motivul: nu vreo chestiune profesională sau vreun eveniment legat de instituţiune, ci cu totul altceva: faptul că şeful de la Iaşi, un locotenent de-al menajerului de oraş Grămadă, va candida la alegerile pemepiste din filiala judeţeană, alegeri care au loc chiar astăzi. 

Caricatura zilei

Tik Tok Yoga

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.