Lansare proiect „Creșterea calității și accesului la educație în zona transfrontalieră prin perspectiva inovativă a învățării accelerate” – ALEG
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
Oala cu Gust
anunturi

sambata, 23.10.2021

Eveniment

Lansare proiect „Creșterea calității și accesului la educație în zona transfrontalieră prin perspectiva inovativă a învățării accelerate” – ALEG

GALERIE
Lansare Doxamus
  • Lansare Doxamus
- +

Centrul de Resurse pentru educație și Familie DOXAMUS din Iași a lansat vineri, 11 decembrie, proiectul „Creșterea calității și accesului la educație în zona transfrontalieră prin perspectiva inovativă a învățării accelerate” – ALEG. O echipă de profesioniști din România și Republica Moldova va crea și testa trei Programe de învățare accelerată pentru diverse categorii de copii (5-6 ani, 7-11 ani și 12-15 ani), respectiv: «Dezvoltarea abilităților fundamentale ale preșcolarilor», «Învață să înveți rapid și ușor» și «Stăpânește o limbă străină rapid și distractiv». 

Învățarea accelerată este ansamblul de cercetări, teorii, metode și tehnici aplicate pentru a crește, facilita și accelera capacitatea de a învăța, profitând de toate resursele corpului și ale mediului într-un mod natural și prietenos, pentru a dezvolta potențialul enorm al creierului. Aceste programe se vor desfășura în cadrul Centrului de Resurse pentru Educație și Familie DOXAMUS și vor fi disponibile, gratuit, pentru copiii din municipiul Iași. În același timp, programele de învățare accelerată vor constitui un adevărat suport pentru părinți și profesori dezvoltând abilități de învățare independentă la copii. Bugetul total al proiectului se ridică la 199.185 euro și va fi implementat timp de 18 luni în municipiile Iași (România) și Chișinău (Republica Moldova) cu un efect de oglindă, propunând specialiștilor din domeniul educațional noi abordări și tehnici de învățare, axate pe învățarea accelerată. 

Un număr de 500 de copii și 200 de cadre didactice din 20 de școli din zonele rurale din România și Republica Moldova vor avea, ulterior, un nivel de cunoaștere a învățării accelerate. 

„Proiectul se va derula în municipiul Iași, dar și în Republica Moldova, prin promovarea conceptului de învățare accelerată. După ce se vor crea cele trei Programe, se vor pilota pe grupuri de copii din municipiul Iași, respectiv din Republica Moldova. Se vor extrage practicile cele mai bune pentru a dezvolta astfel de programe și a le replica și în alte instituții, în final creându-se un Ghid de bune practici. Acest proiect, finanțat prin Programul Operațional Comun România - Republica Moldova 2014-2020, este implementat în parteneriat cu Filiala din Moldova a Asociației «Amici dei Bambini». Avem un parteneriat și cu Inspectoratul Școlar Județean Iași. Acest concept de învățare accelerată este extrem de util, cu precădere acum, tocmai pentru că tot ceea ce a însemnat lipsa relației directe profesor - elev în contextul pandemiei, dar și momentele până când întregul proces educațional s-a adaptat pentru învățământul online au dus la pierderea în abilitățile copiilor a câtorva componente", a declarat psihoterapeut dr. Mirela Claudia Dracinschi, coordonatorul proiectului și președintele organizației DOXAMUS. 

La evenimentul de lansare a proiectului a participat, alături de alte cadre didactice, și inspectorul școlar general al Inspectoratului Școlar Județean Iași, prof. dr. Genoveva Farcaş, care arată că este nevoie de astfel de inițiative educaționale, având în vedere faptul că zona de învățământ online a generat alte nevoi pentru elevi. „Proiectul inițiat de Centrul de Resurse pentru educație și Familie DOXAMUS din Iași este unul inovativ, dezvoltând o temă de actualitate în planul practicii educaționale, respectiv învățarea accelerată pentru elevii din 20 de unități școlare din România și Republica Moldova. Această intervenție sperăm să aducă beneficii importante, care să se regăsească în capacități de învățare ridicate, concretizate în abilități cognitive, concentrarea atenției, creșterea motivației, cu atât mai mult cu cât proiectul va fi implementat în următorii doi ani, iar după această perioadă generată de pandemie, când școala s-a mutat în alt areal, copiii au nevoie de a-și reorganiza învățarea. Acest proiect este extrem de ambițios deoarece îi va determina pe elevii de vârstă școlară mică, pe elevii de gimnaziu să se recalibreze, să reînceapă învățarea strategiilor de «a învăța să înveți». Este o perioadă extrem de sensibilă pentru învățământul românesc și nu numai, avem nevoie de astfel de inițiative educaționale, având în vedere faptul că zona aceasta de învățământ online a generat alte nevoi pentru elevii noștri", a precizat prof. dr. Genoveva Farcaş, inspectorul școlar general al Inspectoratului Școlar Județean Iași.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Sportul, tărâm de rai pentru conspiraţionişti

Nicolae GRECU

Sportul, tărâm de rai pentru conspiraţionişti

„E dreptul meu să fac ce vreau cu organismul meu” este un leit motiv al declaraţiilor fotbaliştilor pe posturile TV, fără a pomeni vreunul de vieţile altora.

Filmuletul zilei

opinii

Etimologicale pescăreşti (IX)

Eugen MUNTEANU

Etimologicale pescăreşti (IX)

Povestea ajunge, în fine, la descrierea „tehnicăˮ a lotcii.

Împărţiţi, dar nedespărţiţi

pr. Constantin STURZU

Împărţiţi, dar nedespărţiţi

În slujba logodnei, într-una dintre rugăciuni, ne adresăm lui Dumnezeu cu aceste cuvinte: "Care pe cele despărţite le aduni întru unire şi ai pus dragostea legătură neîntreruptă". Căderea primilor oameni, a protopărinţilor Adam şi Eva, a însemnat nu doar ruperea lor de Creator, ci şi dezbinarea acestora şi a urmaşilor lor. Prima crimă din istoria umanităţii a fost săvârşită asupra unui frate.

La plimbare pe axa culturală (3)

arh. Ionel OANCEA

La plimbare pe axa culturală (3)

Arhitectura, prin conţinutul simbolic, estetic, funcţional, este interpretată în cheie diferită de fiecare persoană în parte. Un exerciţiu simplu poate demonstra această realitate. 

pulspulspuls

Ciucă desemnatul de la Bucureşti şi relaţia cu Mihăiţă& Costel de la Iaşi

Ciucă desemnatul de la Bucureşti şi relaţia cu Mihăiţă& Costel de la Iaşi

La trei zile după ce a dat cu artificii la Palat, şi asta după ce  nu a avut nicio reţinere să aprobe şi târgul de căciuli de la Hală, dar şi coada la moaşte la liber, auzim că Mihai Chirica a vorbit către presa centrală spunând pe un ton foarte doct şi sfătos că musai este nevoie de un lockdown total, cu închidere în casă mai ceva ca anul trecut. 

Caricatura zilei

Ciucă 2

Editia PDF

Bancul zilei

Cercetatorii ardeleni au descoperit ca oricâta mâncare le-ai da musafirilor, tot se îmbata.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Ar trebui închise școlile dacă se trece de 6 la mie?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.