anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

Lansarea primului website al Cimitirului Eternitatea. Ieșenii sunt invitați la un tur ghidat pe aleile cimitirului

GALERIE
eternitate
 • eternitate
- +

Primul website al Cimitirului Eternitatea va fi lansat sâmbătă, ora 16.00, în amfiteatrul cimitirului ieșean în cadrul evenimentului de deschidere al proiectului  “POST-Eternity 144”, realizat de Societatea de Studii Istorice din România (S.S.I.R.) și co-finanțat de Administrația Fondului Național Cultural (A.F.C.N.).

 Website-ul integrează o hartă interactivă și o bază de date cu articole despre cei mai de seamă oameni care își dorm somnul de veci în dealul Tătărașilor. Navigând pe hartă, veți descoperi localizarea a 50 de monumente funerare importante, care sunt prezentate video de către o echipă de specialiști. “Cimitirul Eternitatea reprezintă o parte din trecutul viu al orașului nostru. A-l cunoaște înseamnă să te proiectezi în acest trecut. Website-ul pe care-l propunem reprezintă o modalitate ideală pe care tehnologia ne-o oferă pentru a ne conecta la acest trecut. Cimitirul găzduiește monumente funerare de o mare valoare pe care le-am ignorat mult timp. De asemenea, cimitirul trebuie văzut ca un sălaj al umbrelor unde ne putem întâlni cu spiritele marilor creatori care au trăit în orașul nostru”, ne-a declarant conf. dr. Florea Ioncioaia, managerul proiectului “POST-Eternity 144”.

După lansarea website-ului WWW.eternitycemetery.ro, în prezența ministrului secretar de stat în Ministerul Culturii, Liviu Brătescu, ieșenii sunt invitați la un tur ghidat pe aleile cimitirului. Irina Tacu, Eugen Târcoveanu, Sorin Iftimi, Cătălin Botoșineanu, Dorin Dobrincu, Ovidiu Buruiană și Florea Ioncioaia vă vor încânta cu informații inedite. 

Clasarea cimitirului Eternitatea ca monument istoric de relevanță națională deschide noi perspective pentru integrarea sa într-un circuit cultural național. „Valorificarea ca monument în ansamblul său este pasul necesar pe care am reuşit să îl facem acum, deşi era necesar de mult timp. Monumentele funerare din Eternitatea au nevoie de atenţie, de îngrijire, tocmai pentru a ne însoţi în eternitate. Această recuperare necesară urmăreşte tocmai recunoaşterea la nivel naţional a valorii cimitirului şi plasarea sa cât mai sus într-o ierarhie a patrimoniului nu doar ieşean, ci naţional“, a declarat istoricul ieşean Liviu Brătescu, secretar de stat în Ministerul Culturii.

Promovarea cimitirelor, ca parte fundamentală a moștenirii umanității se înscrie într-o mișcare culturală importantă, susținută financiar de Consiliului European, în ultimii 20 de ani. Ruta europeană a cimitirelor semnificative, care cuprinde 83 de obiective din Spania, Franța, Italia, Suedia și până în Cehia, Polonia, Rusia generează anual peste 5 milioane de vizitatori.

Lansarea website-ului deschide seria de acțiuni din cadrul proiectului “POST-Eternity 144”, co-finananțat de Administrația Fondului Național Cultural (A.F.C.N.) care își propune să promoveze cimitirul “Eternitatea” ca spațiu cultural important pentru memorializarea trecutului. Clasat ca monument istoric de importanță națională, cimitirul ieșean conservă istoria unui oraș și a oamenilor săi care au contribuit în mod esențial la devenirea statului român. 
Intrarea este liberă. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cioloş a văzut prea mult la filme

Cosmin PAȘCA

Cioloş a văzut prea mult la filme

Sunt cel mult trei scenarii posibile. 1. REPER devine o unealtă a USL, asumată ca atare printr-o politică transparentă de alianţe, prin care se dizolvă treptat relevanţa USR. Adică ne întoarcem la un fel de FSN, adică, ani pierduţi. 2. După alegerile din 2024, dacă nu accede în Parlament, REPER devine un forum de dezbateri şi se pierde în anonimat. Adică un fel de GDS, adică, ani pierduţi. 3. După alegerile din 2024, dacă intră în Parlament, REPER devine în mod natural un aliat al USR, se propune chiar de o fuziune. Adică un fel de PLUS, adică, ani pierduţi.

opinii

Expatriaţii

Codrin Liviu CUȚITARU

Expatriaţii

Hemon este un prozator de mare forţă care, pe lângă indiscutabilul talent literar, deţine şi un bagaj cultural, psiho-emoţional mai corect spus, excepţional. Privit în sine, acesta se dovedeşte capabil, de unul singur, mai ales în condiţiile vieţii autorului într-o civilizaţie străină, să deschidă calea către capodoperă.

Despre contagiunea financiară

Alin ANDRIEȘ

Despre contagiunea financiară

După criza financiară globală, înţelegerea fenomenului de contagiune la nivelul instituţiilor financiare a devenit o prioritate pentru factorii de decizie în vederea creşterii stabilităţii financiare, cu scopul de a reduce efectele crizelor financiare viitoare sau chiar de a le preveni. 

„Războiul sfânt” al rasei

Florin CÎNTIC

„Războiul sfânt” al rasei

Astăzi, 29 iunie, la ora 14.30, la Ateneul Naţional din Tătăraşi, Marius Turda, istoric şi universitar de clasă internaţională, profesor la Universitatea Oxford Brooks, lansează ediţia românească a unei cărţi esenţiale pentru înţelegerea ideilor şi politicilor consacrate rasei şi eugenismului în Ungaria secolulului XX. Evenimentul cuprinde şi vernisajul unei expoziţii itinerante, care va rămâne o lună pe simezele Ateneului, şi care merită şi ea a fi urmărită.

pulspulspuls

În loc de utrenie: Metropolia lui Flutur şi fluturii din stomacurile de la Iaşi

În loc de utrenie: Metropolia lui Flutur şi fluturii din stomacurile de la Iaşi

Deşi am văzut că mai toată lumea în sutane din târg cam mimează nepăsarea vizavi de declaraţiile şefului Cejeului bucovinean Flutur referitoare la crearea unei mitropolii a Bucovinei, adicătelea cum ar veni la Iaşi să rămânem doar cu cea a Moldovei, în realitate auzim pe căi neoficiale că agitaţia este maximă, iar acele declaraţii chiar au creat îngrijorare la Palatul Metropolitan din Iaşi. 

Caricatura zilei

Ro-Alert te sperie de-acu și în străinătate

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.