Lansarea primului website al Cimitirului Eternitatea. Ieșenii sunt invitați la un tur ghidat pe aleile cimitirului
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

duminica, 07.03.2021

Lansarea primului website al Cimitirului Eternitatea. Ieșenii sunt invitați la un tur ghidat pe aleile cimitirului

GALERIE
eternitate
  • eternitate
- +

Primul website al Cimitirului Eternitatea va fi lansat sâmbătă, ora 16.00, în amfiteatrul cimitirului ieșean în cadrul evenimentului de deschidere al proiectului  “POST-Eternity 144”, realizat de Societatea de Studii Istorice din România (S.S.I.R.) și co-finanțat de Administrația Fondului Național Cultural (A.F.C.N.).

 Website-ul integrează o hartă interactivă și o bază de date cu articole despre cei mai de seamă oameni care își dorm somnul de veci în dealul Tătărașilor. Navigând pe hartă, veți descoperi localizarea a 50 de monumente funerare importante, care sunt prezentate video de către o echipă de specialiști. “Cimitirul Eternitatea reprezintă o parte din trecutul viu al orașului nostru. A-l cunoaște înseamnă să te proiectezi în acest trecut. Website-ul pe care-l propunem reprezintă o modalitate ideală pe care tehnologia ne-o oferă pentru a ne conecta la acest trecut. Cimitirul găzduiește monumente funerare de o mare valoare pe care le-am ignorat mult timp. De asemenea, cimitirul trebuie văzut ca un sălaj al umbrelor unde ne putem întâlni cu spiritele marilor creatori care au trăit în orașul nostru”, ne-a declarant conf. dr. Florea Ioncioaia, managerul proiectului “POST-Eternity 144”.

După lansarea website-ului WWW.eternitycemetery.ro, în prezența ministrului secretar de stat în Ministerul Culturii, Liviu Brătescu, ieșenii sunt invitați la un tur ghidat pe aleile cimitirului. Irina Tacu, Eugen Târcoveanu, Sorin Iftimi, Cătălin Botoșineanu, Dorin Dobrincu, Ovidiu Buruiană și Florea Ioncioaia vă vor încânta cu informații inedite. 

Clasarea cimitirului Eternitatea ca monument istoric de relevanță națională deschide noi perspective pentru integrarea sa într-un circuit cultural național. „Valorificarea ca monument în ansamblul său este pasul necesar pe care am reuşit să îl facem acum, deşi era necesar de mult timp. Monumentele funerare din Eternitatea au nevoie de atenţie, de îngrijire, tocmai pentru a ne însoţi în eternitate. Această recuperare necesară urmăreşte tocmai recunoaşterea la nivel naţional a valorii cimitirului şi plasarea sa cât mai sus într-o ierarhie a patrimoniului nu doar ieşean, ci naţional“, a declarat istoricul ieşean Liviu Brătescu, secretar de stat în Ministerul Culturii.

Promovarea cimitirelor, ca parte fundamentală a moștenirii umanității se înscrie într-o mișcare culturală importantă, susținută financiar de Consiliului European, în ultimii 20 de ani. Ruta europeană a cimitirelor semnificative, care cuprinde 83 de obiective din Spania, Franța, Italia, Suedia și până în Cehia, Polonia, Rusia generează anual peste 5 milioane de vizitatori.

Lansarea website-ului deschide seria de acțiuni din cadrul proiectului “POST-Eternity 144”, co-finananțat de Administrația Fondului Național Cultural (A.F.C.N.) care își propune să promoveze cimitirul “Eternitatea” ca spațiu cultural important pentru memorializarea trecutului. Clasat ca monument istoric de importanță națională, cimitirul ieșean conservă istoria unui oraș și a oamenilor săi care au contribuit în mod esențial la devenirea statului român. 
Intrarea este liberă. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Proiectele, iluzii în fotbalul ieşean

Nicolae GRECU

Proiectele, iluzii în fotbalul ieşean

Atunci, când Politehnica va fi un club puternic, când Copoul va fi un punct de atracţie pentru fotbaliştii din toată Moldova, atunci ne putem gândim şi la antrenorul necesar pentru a râvni la performanţă

Filmuletul zilei

Franta a construit în insula Reunion o autostrada-viaduct de 12,5 km (care a costat 1,7 miliarde euro), ce serpuieste prin O (...)

opinii

Monumenta linguae Dacoromanorum. Scurt istoric al unui proiect filologic major (IV)

Eugen MUNTEANU

Monumenta linguae Dacoromanorum. Scurt istoric al unui proiect filologic major (IV)

În foiletonul de faţă autorul evidenţiază rolul pe care l‑a jucat proiectul MLD la trezirea printre tinerii cercetători a interesului pentru studiile biblico-filologice.

Hirotonie de Episcop: Preasfinţitul Nichifor Botoşăneanul

pr. Constantin STURZU

Hirotonie de Episcop: Preasfinţitul Nichifor Botoşăneanul

Mâine va fi hirotonit noul Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor, Nichifor Botoşăneanul, ales de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în şedinţa sa din 25 februarie 2021. Acest post de Episcop-vicar era vacant după ce, anul trecut, Preasfinţitul Părinte Calinic Botoşăneanul a fost ales şi întronizat Arhiepiscop al Sucevei şi Rădăuţilor. Vorbim, aşadar, despre un eveniment rar, un moment istoric. În Catedrala Mitropolitană din Iaşi, precedenta hirotonie de episcop săvârşită a fost tocmai cea a Preasfinţitului Calinic Botoşăneanul, în urmă cu 30 de ani, pe 25 martie 1991.

Ce înseamnă să ai de-a face cu o lume mult prea complexă ca să o poţi înţelege pe deplin? (I)

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Ce înseamnă să ai de-a face cu o lume mult prea complexă ca să o poţi înţelege pe deplin? (I)

Azi vă voi familiariza cu câteva dintre ideile şi teoriile unui om de ştiinţă, eseist, filozof şi fost trader, unul dintre cei mai cunoscuţi şi urmăriţi specialişti în înţelegerea probabilităţii, incertitudinii şi riscului. Fie că vorbim de lebădă neagră, (anti)fragilitate, sisteme complexe, stresor, şoc, criză, instabilitate, volatilitate sau predictibilitate, aceste noţiuni sunt extrem de criticate de către multe gulere scrobite ale orgolioşilor scientişti.

pulspulspuls

Suferinţele discrete ale madamei

Suferinţele discrete ale madamei

Una mai molcuţă, de uichend, pe azi, dacă tot e sâmbătă şi e aşa frig afară. Şi ce ar putea fi mai moale şi mai pufos decât opera lirică, stimaţi telespectatori, şi mai ales graniţa penală a acesteia cu politichia mâloasă de Bahlui? 

Caricatura zilei

De citit

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.