Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Astăzi, joi, 30 ianuarie 2014, are loc la librăria Tafrali a Universitătii ”Al. I. Cuza” la orele 16,30

Lansarea volumului « DE L'ETAT NATIONAL À L' UNION EUROPÉENNE.Les écrits d'une juriste roumaine et européenne, Genoveva Vrabie »

GALERIE
Sigla UMK IASI
  • Sigla UMK IASI
- +

editat la Regensburg, de profesorii Rainer Arnold si Didier Maus, în anul 2013.
           Cartea reuneste 18 articole, în care sunt tratate probleme fundamentale ale Dreptului Constitutional, suveranitatea si separarea puterilor în stat si un obiect mai nou de studiu Uniunea Europeană, însă si o analiză extrem de riguroasă a controverselor generate de practica constitutională din România. În prefata volumului, cei doi coordonatori, d-nul prof. univ. dr. Rainer Arnold si prof. univ. dr. Didier Maus, consideră că această lucrare, care prezintă o selectie de publicatii ale d-nei Genoveva Vrabie, este expresia omagiului adus unei juriste de mari dimensiuni intelectuale, recunoscută atât pe plan national, cât si international˝.

Prezintă:
·        Prof. dr. Didier Maus, Universitatea Paul Cesanne Aix-Marseille III, consilier de stat în perioada 2001-2002 si presedinte emerit al Asociatiei Internationale de Drept Constitutional
·        Prof. dr. Tudorel Toader, decan al Facultătii de Drept a Universitătii ”Al. I. Cuza si judecător la          Curtea Constitutională a României
·        Academician prof. dr. Alexandru Zub
Moderează prof. dr. Ion Toderascu
 
          La Universitatea Mihail Kogălniceanu Iasi se reunesc în luna mai specialiști în Drept Constituțional din toată lumea la Masa Rotundă din   cadrul Sesiunii științifice internaționale anuale.
         Centrul francofon de Drept Constitutional al Universitatii "Mihail Kogalniceanu" din Iasi si-a propus din start initierea unor cercetari stiintifice care sa raspunda problemelor cele mai importante ce se ridica pe planul constituirii si exercitarii puterii politice in Romania, in Europa si in intreaga lume. Si-a propus, de asemenea, ca la Iasi, la Universitatea "Mihail Kogalniceanu" sa fie atrasi la dezbateri specialisti din toate tarile U.E. si din afara acestora, invitand cu aceasta ocazie si cadrele didactice de specialitate din toate centrele universitare din Romania.
 
            Subiectele dezbaterilor, organizate anual in luna mai, au fost alese de asa natura incat, printr-un fenomen de feed-beck, opiniile sustinute la dezbateri, "dezlegarile" unor probleme, lumina facuta intr-un domeniu sau altul al stiintei dreptului constitutional sa faciliteze interpretarea corecta a unor norme, sa ghideze aplicarea eficienta a lor, sa preintampine mentinerea unor practici defectuoase, sa amelioreze sistemul politic, in general, prin analiza comparata a normelor ce-l reglementeaza.
            Fiind preocupati indeosebi de evenimentele politico-juridice contemporane, dezbaterile au fost orientate – de regula cu un an inainte –, pe subiecte lansate de conducerea Centrului si "negociate", comentate si stabilite printr-un efort comun al celor ce urmau a participa la Masa Rotunda.
 
            Incepand din anul 2000 am discutat urmatoarele teme: 
-Integrarea europeana; 
-Functia legislativa a parlamentului; 
-Rolul si functiile parlamentului, locul parlamentelor contemporane in sistemul autoritatilor publice; 
-Constitutia U.E. si constitutiile statelor membre; 
-Referendumul legislativ; 
-Evolutia conceptelor dreptului constitutional clasic; 
-Raporturile dintre puterile statului; 
-Rolul si locul curtilor constitutionale in sistemul autoritatilor publice;
-Puterea judecatoreasca

            Tematica aceasta a reflectat prioritar exigente ale stiintei Dreptului constitutional din tara noastra, dar, in acelasi timp, exigente ale stiintelor politico-juridice, in general. Integrarea europeana ridica variate si complexe probleme nu numai pentru Romania, tara ce a intrat in U.E. in ultimul val, ci si pentru celelalte tari integrate anterior. Dreptul parlamentar trebuie sa raspunda azi unor provocari ce se manifesta atat pe plan national cat si pe plan comunitar, unde raporturile parlament national – parlament al U.E. constituie inca un important teren al dezbaterilor. Tratatele U.E., si mai ales "Tratatul constitutional" trebuiau sa-si gaseasca loc pentru analiza si in Romania, asa cum se intampla in toate statele din U.E. Si, strans legat de "constitutia europeana", care nu era (nu este) o constitutie in sensul doctrinei clasice a dreptului constitutional, trebuiau rediscutate toate categoriile acesteia sau, oricum cele mai importante. Cum in toate statele - y compris in Romania –, sunt comentate ordonantele de urgenta, decretele guvernamentale etc. si nerespectarea principiului separatiei puterilor in stat de catre executiv, sigur ca trebuiau dezabatute problemele pe care le ridica raporturile dintre ele.
 
                Temele lansate pentru dezbateri de-a lungul anilor au atras la Iasi, la Universitatea "Mihail Kogalniceanu" - universitate tanara, care nu a putut sustine financiar participantii decat intr-o proportie foarte mica - specialisti din strainatate, de la mari universitati precum: 
-Universite Montesquieu – Bordeaux IV; Universite Paul-Cesanne Aix-Marseille III; Universite d'Ottawa; Universite de Sao Paulo; Universite de Bourgogne – Dijon; Universite Montpellier I; Universite de Toulouse 1; Universite Libre – Bruxelles; Universite Catholique – Milano; Universite La Sapienza – Roma; Universite Laval – Quebec; Universite Erasmus - Rotterdam Universite Cardinal Stefan Wyszynski – Varsovie; Universite Catholique de Lublin; Universite Jagellonne – Cracovie; Universite de Zaragoza; Universite La Sagesse – Liban; Universite de Wrocław – Polonia; Universite de Pecs – Ungaria; Universite Panteion – Grecia; Universite de Lisboa; Universite de Buenos Aires; Universitatea de Stat din Chisinau. 
                Pentru potentarea efectelor dezbaterilor purtate in cadrul Mesei Rotunde anuale, comunicarile au fost publicate, la inceput in Buletinul Stiintific al Universitatii "Mihail Kogalniceanu", iar in ultimii ani intr-un volum distinct, la Editura Institutului European.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri