Lansarea volumului « DE L'ETAT NATIONAL À L' UNION EUROPÉENNE.Les écrits d'une juriste roumaine et européenne, Genoveva Vrabie »
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Astăzi, joi, 30 ianuarie 2014, are loc la librăria Tafrali a Universitătii ”Al. I. Cuza” la orele 16,30

Lansarea volumului « DE L'ETAT NATIONAL À L' UNION EUROPÉENNE.Les écrits d'une juriste roumaine et européenne, Genoveva Vrabie »

GALERIE
Sigla UMK IASI
  • Sigla UMK IASI
- +

editat la Regensburg, de profesorii Rainer Arnold si Didier Maus, în anul 2013.
           Cartea reuneste 18 articole, în care sunt tratate probleme fundamentale ale Dreptului Constitutional, suveranitatea si separarea puterilor în stat si un obiect mai nou de studiu Uniunea Europeană, însă si o analiză extrem de riguroasă a controverselor generate de practica constitutională din România. În prefata volumului, cei doi coordonatori, d-nul prof. univ. dr. Rainer Arnold si prof. univ. dr. Didier Maus, consideră că această lucrare, care prezintă o selectie de publicatii ale d-nei Genoveva Vrabie, este expresia omagiului adus unei juriste de mari dimensiuni intelectuale, recunoscută atât pe plan national, cât si international˝.

Prezintă:
·        Prof. dr. Didier Maus, Universitatea Paul Cesanne Aix-Marseille III, consilier de stat în perioada 2001-2002 si presedinte emerit al Asociatiei Internationale de Drept Constitutional
·        Prof. dr. Tudorel Toader, decan al Facultătii de Drept a Universitătii ”Al. I. Cuza si judecător la          Curtea Constitutională a României
·        Academician prof. dr. Alexandru Zub
Moderează prof. dr. Ion Toderascu
 
          La Universitatea Mihail Kogălniceanu Iasi se reunesc în luna mai specialiști în Drept Constituțional din toată lumea la Masa Rotundă din   cadrul Sesiunii științifice internaționale anuale.
         Centrul francofon de Drept Constitutional al Universitatii "Mihail Kogalniceanu" din Iasi si-a propus din start initierea unor cercetari stiintifice care sa raspunda problemelor cele mai importante ce se ridica pe planul constituirii si exercitarii puterii politice in Romania, in Europa si in intreaga lume. Si-a propus, de asemenea, ca la Iasi, la Universitatea "Mihail Kogalniceanu" sa fie atrasi la dezbateri specialisti din toate tarile U.E. si din afara acestora, invitand cu aceasta ocazie si cadrele didactice de specialitate din toate centrele universitare din Romania.
 
            Subiectele dezbaterilor, organizate anual in luna mai, au fost alese de asa natura incat, printr-un fenomen de feed-beck, opiniile sustinute la dezbateri, "dezlegarile" unor probleme, lumina facuta intr-un domeniu sau altul al stiintei dreptului constitutional sa faciliteze interpretarea corecta a unor norme, sa ghideze aplicarea eficienta a lor, sa preintampine mentinerea unor practici defectuoase, sa amelioreze sistemul politic, in general, prin analiza comparata a normelor ce-l reglementeaza.
            Fiind preocupati indeosebi de evenimentele politico-juridice contemporane, dezbaterile au fost orientate – de regula cu un an inainte –, pe subiecte lansate de conducerea Centrului si "negociate", comentate si stabilite printr-un efort comun al celor ce urmau a participa la Masa Rotunda.
 
            Incepand din anul 2000 am discutat urmatoarele teme: 
-Integrarea europeana; 
-Functia legislativa a parlamentului; 
-Rolul si functiile parlamentului, locul parlamentelor contemporane in sistemul autoritatilor publice; 
-Constitutia U.E. si constitutiile statelor membre; 
-Referendumul legislativ; 
-Evolutia conceptelor dreptului constitutional clasic; 
-Raporturile dintre puterile statului; 
-Rolul si locul curtilor constitutionale in sistemul autoritatilor publice;
-Puterea judecatoreasca

            Tematica aceasta a reflectat prioritar exigente ale stiintei Dreptului constitutional din tara noastra, dar, in acelasi timp, exigente ale stiintelor politico-juridice, in general. Integrarea europeana ridica variate si complexe probleme nu numai pentru Romania, tara ce a intrat in U.E. in ultimul val, ci si pentru celelalte tari integrate anterior. Dreptul parlamentar trebuie sa raspunda azi unor provocari ce se manifesta atat pe plan national cat si pe plan comunitar, unde raporturile parlament national – parlament al U.E. constituie inca un important teren al dezbaterilor. Tratatele U.E., si mai ales "Tratatul constitutional" trebuiau sa-si gaseasca loc pentru analiza si in Romania, asa cum se intampla in toate statele din U.E. Si, strans legat de "constitutia europeana", care nu era (nu este) o constitutie in sensul doctrinei clasice a dreptului constitutional, trebuiau rediscutate toate categoriile acesteia sau, oricum cele mai importante. Cum in toate statele - y compris in Romania –, sunt comentate ordonantele de urgenta, decretele guvernamentale etc. si nerespectarea principiului separatiei puterilor in stat de catre executiv, sigur ca trebuiau dezabatute problemele pe care le ridica raporturile dintre ele.
 
                Temele lansate pentru dezbateri de-a lungul anilor au atras la Iasi, la Universitatea "Mihail Kogalniceanu" - universitate tanara, care nu a putut sustine financiar participantii decat intr-o proportie foarte mica - specialisti din strainatate, de la mari universitati precum: 
-Universite Montesquieu – Bordeaux IV; Universite Paul-Cesanne Aix-Marseille III; Universite d'Ottawa; Universite de Sao Paulo; Universite de Bourgogne – Dijon; Universite Montpellier I; Universite de Toulouse 1; Universite Libre – Bruxelles; Universite Catholique – Milano; Universite La Sapienza – Roma; Universite Laval – Quebec; Universite Erasmus - Rotterdam Universite Cardinal Stefan Wyszynski – Varsovie; Universite Catholique de Lublin; Universite Jagellonne – Cracovie; Universite de Zaragoza; Universite La Sagesse – Liban; Universite de Wrocław – Polonia; Universite de Pecs – Ungaria; Universite Panteion – Grecia; Universite de Lisboa; Universite de Buenos Aires; Universitatea de Stat din Chisinau. 
                Pentru potentarea efectelor dezbaterilor purtate in cadrul Mesei Rotunde anuale, comunicarile au fost publicate, la inceput in Buletinul Stiintific al Universitatii "Mihail Kogalniceanu", iar in ultimii ani intr-un volum distinct, la Editura Institutului European.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Despre importanţa îndoielii în ştiinţă şi falimentul calităţii în educaţie

Alexandru LĂZESCU

Despre importanţa îndoielii în ştiinţă şi falimentul calităţii în educaţie

Îndoiala şi spiritul critic nu mai sunt la modă. Un curent dominant în mass media şi pe reţelele sociale cultivă intoleranţa faţă de punctele de vedere care se abat de la cele considerate acceptabile, „corecte”, adesea, în mod ironic, „în numele ştiinţei”.

Filmuletul zilei

Franta a construit în insula Reunion o autostrada-viaduct de 12,5 km (care a costat 1,7 miliarde euro), ce serpuieste prin O (...)

opinii

Liviu Suhar

Nichita DANILOV

Liviu Suhar

Senzaţia pe care o încearcă spectatorul privindu-i tablourile e una stranie. Cufundate într-o tăcere ce trece dincolo de cotidian, proiectându-şi umbra lăuntrică în spaţiul ancestral, obiectele par să comunice între ele într-un limbaj mut, prin intermediul ultrasunetelor transpuse într-o partitură muzicală. Tăcerea lor e înşelătoare.

Raportul dintre public şi privat, din perspectivă feministă

Dana ȚABREA

Raportul dintre public şi privat, din perspectivă feministă

Aparent, dacă e să-l avem în vedere pe Richard Rorty, distincţia dintre sferele publică şi privată sunt separate în măsura în care problemele care cad sub incidenţa fiecăreia dintre ele sunt diferite şi, desigur, întrebările adresate sunt altele. Cu privire la individul uman, cineva ar putea fi deopotrivă liberal şi ironist, ceea ce conduce la posibilitatea ca cele două sfere să nu prezinte o opoziţie ireconciliabilă. Dimpotrivă. Cele două sfere converg. Să luăm ca exemplu familia: prin definiţie familia presupune spaţiul privat şi discreţia, cu toate acestea familia este reglementată prin reguli şi norme care ţin de sfera publică.

O întâlnire nici măcar de gradul 7 şi o mică incursiune onomatologică

Michael ASTNER

O întâlnire nici măcar de gradul 7 şi o mică incursiune onomatologică

Acum trei ani, la început de martie - eram în drum spre Bucureşti (cu trenul) - m-am trezit cu un mesaj de la o persoană necunoscută, dar cu acelaşi nume de familie. Am avut o conversaţie ciudăţică pe messenger cu femeia în cauză, apoi am uitat de discuţie. 

pulspulspuls

Suferinţele discrete ale madamei

Suferinţele discrete ale madamei

Una mai molcuţă, de uichend, pe azi, dacă tot e sâmbătă şi e aşa frig afară. Şi ce ar putea fi mai moale şi mai pufos decât opera lirică, stimaţi telespectatori, şi mai ales graniţa penală a acesteia cu politichia mâloasă de Bahlui? 

Caricatura zilei

De 8 martie

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.