Lanurile de cartofi devin „istorie”. La Iași, producția s-a prăbușit cu 80% în numai 10 ani. De ce nu merită să cultivi?
Cartoful, o legumă des întâlnită pe mesele românilor, este cultivată tot mai puțin de fermieri. În ultimii 10 ani, la nivel național, se observă o scădere drastică a suprafețele cultivate cu cartof, trend care a succedat și producții mult mai scăzute.
La Iași, de exemplu, dacă în urmă cu 10 ani se înregistra o producție totală de peste 141.000 tone de cartofi, anul acesta se estimează o recoltă de 25.600 de tone. Președintele OIPA trage un semnal de alarmă și avertizează că acest tip de cultură va dispărea cât de curând din România, iar cauzele sunt multiple.
A început recoltarea
Mult sau puțin, producătorii agricoli din județul Iași au început recoltarea cartofului. În rândul celor care au irigat, recolta este satisfăcătoare. Însă acolo unde a lipsit sistemul de irigații, fermierii se plâng de producții slabe.
Potrivit Direcției Agricole Iași, până la această dată 45% din suprafața totală de aproape 4.000 de hectare destinate cultivării cartofului a fost recoltată. Cele mai multe culturi aparțin populației individuale, care deține, în total, 3.949 ha, în timp ce societățile cultivă doar 31 ha. Așadar, comparativ cu alte județe, Iașul nu deține suprafețe mari de cartofi. De altfel, nici ponderea recoltei la nivel național nu este una semnificativă. În 2021, de exemplu, Institutul Național de Statistică (INS) a înregistrat la nivelul județului o producție totală de cartofi de 11.772 de tone (t), în timp ce la nivel național s-a raportat o cantitate de 1.397.835 t. Altfel spus, producția totală de cartofi din Iași nu reprezintă nici măcar un procent din recolta totală raportată la nivelul întregii țări, fiind vorba mai exact 0,84% , procente în care se regăsesc, în mare parte, recoltele din gospodăriile individuale pentru consum, și mai puțin pentru comercializare.
Agrocomplex Lunca Pașcani, cel mai mare cultivator de cartofi din Iași
Dintre cei care la ora actuală mai dețin în Iași suprafețe însemnate de cartof fac parte și Agrocomplex Lunca Pașcani, care deține 13,16 ha, SC Răzvan Maf din UAT Victoria, cu o suprafață de 2.34 ha sau SC Emy Mat, tot din UAT Pașcani, cu 2.27 ha, conform registrelor agricole de la nivelul județului.
Despre recolta din acest an, Bogdan Pantazi, directorul general al Agrocomplex Lunca Pașcani, a apreciat că era loc de mai bine. Fermierul speră acum la o producție de aproape de 30 de tone la hectar, o cantitate bună, dar nu optimă, după cum subliniază acesta.
„Suntem încă în procesul de recoltare. Ne-am oprit cu valul acesta de ploi. Da, producția este mult mai mică decât anii trecuți! Dar și în 2023 a fost mică producția. Pot să spun că avem o producție oarecum bună, dar nu optimă. Producția va fi undeva la 25 de tone la hectar, sperăm noi undeva spre 30 de tone la hectar. Și asta, datorită faptului că am irigat, pentru că altfel nu am fi obținut această producție”, ne-a explicat antreprenorul din Iași.
În cazul său, o mare parte din suprafața cultivată este ocupată cu cartofii de sămânță, iar recolta o vinde direct de la poarta fermei:
”Cultivăm două, trei soiuri anual. Este luată o categorie biologică superioară și o vindem pentru multiplicare, mai departe, la cei care doresc să planteze cartofi. O condiționăm, sortăm și o vindem direct de aici. ”
„Capitala” cartofului nu mai este Suceava
Până acum, la Iași s-a reușit recoltarea a 1.791 ha, înregistrându-se un randament la hectar de 6,4 tone. Vorbim despre o producție similară cu cea de anul trecut, dar în scădere drastică față de acum 10 ani. Concret, în anul 2014, conform centralizărilor INS, la nivelul județului Iași se înregistrau 141.673 t de cartofi, în timp ce la nivel național producția raportată era de 3.519.329 t.
În urma randamentelor tot mai slabe obținute de producătorii locali, dar și a prețurilor tot mai mici, suprafețele cultivate cu cartofi au scăzut semnificativ în ultimii ani, și nu doar la Iași, ci în mai toată țara. Excepție fac bazinele legumicole din Covasna și Harghita, unde cultura cartofului joacă un rol important în economia celor două județe. Explicația? ”E o cultură dificilă. E un cumul de factori. Principalul ar fi clima, dar și sistemul de irigații”, este de părere fermierul din Pașcani, Bogdan Pantazi. Un alt factor important este și lipsa subvențiilor pentru acest tip de cultură, atrage atenția președintele Organizației Interprofesionale a Producătorilor de Legume și Fructe (OIPA), Gheorghe Vlad.
”Suntem foarte deficitari! Aveam 250.000 de hectare și astăzi avem 16.000. Cauzele sunt nesubvenționarea culturii de cartof. E o muncă asiduă la cartof. Și prețurile au fost derizorii, 60 de bani, 50 de bani. Și cu prețurile astea proaste s-au lipsit de cultivat”, a explicat pentru ZdI președintele OIPA, Gheorghe Vlad.
Potrivit acestuia, la nivel național suprafața totală cultivată cu cartof a fost, în 2024, în jurul a 26.600 de hectare, din care 16.600 ha pentru cartofi de consum și alte 10.000 de hectare cultivate pentru sămânță. În schimb, dacă ne raportăm la anul 2014, diferențele sunt uriașe, cel puțin dacă analizăm datele înregistrate de INS. Observăm astfel că în urmă cu 10 ani la nivel național se cultivau în jur de 199.000 ha de cartofi, suprafață care ulterior a scăzut la 170.000 ha în 2019 și la 98.000 ha în 2020.
”În general, suprafețele au scăzut foarte mult! Aproape de inexistent. Una este sistemul de irigații și una este neconcordanța între planificările de culturi. Avem 9 milioane de hectare cu cereale, iar legume, cu tot cu cartof, nici nu avem 100.000 de hectare. Extrem de puțin(…) Mai nou, barometrul în acest tip de cultură este în Covasna și Harghita. Nu mai este în Suceava”, a precizat președintele OIPA.
Președintele OIPA: ”Este dezastruoasă recolta”
Întrebat despre producția din acest an, reprezentantul legumicultorilor a tras un mare semnal de alarmă. Nu doar că exclus vreo urmă de profit de pe urma acestui tip de cultură, dar a atras atenția asupra faptului că în viitorul nu foarte îndepărtat cultura de cartof va dispărea din România:
”Este dezastruoasă recolta. Deci nu poate să o scoată acum. A irigat să crească, iar acum irigă ca să o poate scoate. Imaginați-vă o dublă cheltuială, și la cultivare și la recoltare! Poate cu ploile astea de acum, o să reușească până la urmă(…) Puteți să o treceți ca istorie cultura cartofului și legumicultura! O amintire plăcută! Sincer! Cât avem Turcia în coasta noastră, furnizează Antalya produse la noi. Dacă se vrea agricultura își revine într-un an de zile. Nu se vrea! ”
Cifrele statistice din evidența INS arată că, anul trecut, țara noastră a produs puțin peste 1 milion de tone de cartofi, în scădere față de 2022, când a raportat, oficial, 1,3 milioane de tone. Cu aceste cifre, România se poziția pe locul 9 în Uniunea Europeană, la producția de cartofi, fiind depășită de Germania, care a obținut o recoltă de 11,6 milioane de tone, Franța, cu 8,62 milioane de tone, Țările de Jos cu 6,49 de milioane t, Polonia cu 5,59 milioane tone, Belgia cu puțin peste 4 milioane de tone și Danemarca, Spania și Italia cu producții între 2,75 de milioane de tone și 1,26 milioane de tone, potrivit datelor publicate, în luna august, de Eurostat. Totuși, dacă luăm în calcul și randamentul la hectar, România nu mai stă atât de bine. În 2023, acesta a fost de 14 tone la hectar, o producție care ne coboară pe ultimele locuri la nivelul UE.
Ajutoare de 200 euro/ha din acest an
Abia din acest an, pentru susținerea producției, Ministerul Agriculturii a propus o schemă de ajutor de minimis destinată producătorilor de cartofi pentru consum. Este vorba despre maximum 200 de euro pe hectar, sumă care se acordă proporțional cu suprafața efectiv cultivată. În această direcție, oficialii au anunțat un buget de peste 2,3 milioane de euro. Totuși, sprijinul de la stat nu se acorda oricum, ci în anumite condiții. Beneficiarii trebuie să utilizeze o suprafață cultivată cu cartof de consum de minimum 0,3 ha inclusiv și să obțină o producție de minimum 15 tone/ha. Din această cantitate, fermierul trebuie să comercializeze cel puțin 6 tone/ha, până, cel târziu la data de 18 noiembrie inclusiv a anului de cerere.
Potrivit Direcției Agricole Iași, în acest județ s-au depus șase solicitări de finanțare, pentru o suprafață totală de 10,32 de hectare. Fermierii trebuie să depună documentele de comercializare până la data de 20 noiembrie, urmând ca banii să fie virați în conturi pe final de an.
Publicitate și alte recomandări video