De Business

Punem punctul pe știi

Laptele din dozatoare vine de la o fermă din Țigănași pornită de la zero

marți, 16 aprilie 2024, 03:12
8 MIN
 Laptele din dozatoare vine de la o fermă din Țigănași pornită de la zero

Cine se află în spatele dozatoarelor de lapte integral din oraș? Un tânăr din Țigănași a pornit de la zero, cu bani câștigați în străinătate

După ce a muncit pentru alții șapte ani, în țări străine, un tâmplar din Iași a decis să revină în România și să-și deschidă o afacere. Cu banii strânși, acesta s-a decis să-și cumpere patru vaci de lapte și a devenit fermier. Acum are o exploatație în toată regula, cu zeci de animale de rasă, care îi produc lapte numai bun și de profit. Face bani frumoși, dar este și multă muncă, ne asigură el.

Petru Tudose are, în comuna Țigănași, o fermă de animale. Vaci din rasa Holstein BNR (n.r. – Bălțată neagră românească). O afa­cere pornită de la firul ierbii, în urmă cu 10 ani, când fer­mierul avea doar patru bovine. Acum are 78. Animale care nu doar că îi asigură lui Petru un venit constant, ci și profit: de pe urma laptelui. Zilnic, 16 dintre văcuțe produc aproape 300 de litri de lapte, care se vând ca pâinea caldă. Înmulțim cu 6 lei/litru, cât costă la dozatoarele fermierului, și rezultă încasări de 1.700-1.800 de lei pe zi. Dar, până să aduni caimacul, în Zootehnie, faci și bătături. Cât este ziua de lungă, la fermă se muncește. „E foarte multă muncă și trebuie să fii mereu prezent“, ne mărturisește tânărul din Țigănași.

Discotecă sau fermă?

Până să devină fermier, în 2014, Petru a lucrat o bună perioadă în afara țării. A reușit să pună niște bani deoparte și a decis să revină în România să-și deschidă o mică afacere. Ceva a lui. A ales acest domeniu din pură întâmplare, și recunoaște că habar nu avea cu ce se mănâncă.

Citește aici ediția integrală Ziarul De Business nr.3

„A fost o idee pornită în familie, cu sora mea. Aveam de ales să ne întoarcem în România și să ne facem o afacere. Ea era plecată în Olanda, eu în Finlanda, și am zis să ne întoarcem în țară, să facem ceva cu bănuții strânși, acum cât mai suntem tineri și în putere. Ne gândeam fie să ne deschidem un club, o discotecă, ori o fermă de animale. Și am preferat ferma de animale. Sora a fost cu inițiativa și cu un mic sprijin financiar, în rest, eu mă ocup de tot. A fost destul de greu la început, pentru că am avut aproape toate ușile închise. Nu știam absolut nimic de chestia asta. Doar ce mai văzusem la bunici, în copilărie. Dar ușor, ușor, și cu ajutorul lui Dumnezeu, le-am trecut pe toate“, ne-a povestit Petru Tudose, fermierul din Țigănași.

„Sunt luni în care nu reușesc, din producție proprie, să fac față“

În ferma lui Petru se găsesc atât vaci din rasa Holstein BNR, cât și Bălțata românească. Laptele produs aici este obținut doar prin instalații mecanizate pentru muls și ajunge direct în tancul de răcire și, mai apoi, în automatele de lapte. El deține două astfel de aparate în Iași. Unul în Tătărași și unul în Dancu, amplasat într-un magazin. Iar de clienți nu duce lipsă, nici unul, nici altul. „Sunt luni în care nu reușesc, din producție proprie, să fac față. Lunile de iarnă, în special, și până primăvara este așa de multă comandă încât mai suplimentez uneori cu lapte de la un alt fermier. Un prieten de-al meu, care are și el animale, doar că el produce de obicei brânză, smântână, iaurturi, și mai iau un surplus undeva la 120 de litri de lapte pe zi, de la dumnealui“, a mai spus tânărul antreprenor.

De exemplu, numai în Tătărași, doamna Mariana, angajata lui Petru, a numărat în jur de 80 de clienți pe zi. Și îi cunoaște mai pe toți. Nici nu este de mirare, pentru că lucrează aici de 10 ani. Însă pentru ea nu este doar un loc de muncă. La 68 de ani recunoaște că este o rutină de care are nevoie. „Îmi place foarte mult să lucrez cu oamenii. Trebuie răbdare, răbdare și iar răbdare. Toate necazurile le lași acasă și vii aici cu zâmbetul pe buze. Am familii de turci care cumpără 12 litri, alții iau 14 litri pe săptămână. Alții iau la două zile. Știu ce vrea fiecare client. Îmi place ce fac. Eu nu pot să stau acasă!“, ne-a spus, zâmbind, Mariana Siminiceanu, în timp ce servea lapte la clienți.

„E o afacere profitabilă, dacă te ocupi“

În ciuda orele petrecute la fermă, când vine vorba de profit Petru o spune drept: „E o afacere profitabilă, dacă te ocupi. Dar nu ai sâmbătă, nu ai duminică, nu ai concedii, dacă nu ai angajat, să fie de bază acolo. Pe minus nu ieși, dar nici să te îmbogățești“. În 2023, din laptele produs la Țigănași familia Tudose a reușit să obțină în jur de 25.000 de euro, bani pe care i-a reinvestit anul acesta în „tineret“. A cumpărat 15 junele de rasă Bălțată românească. „În agricultură ce produci bagi înapoi, în furajul animalelor, în reînnoirea animalelor pe care le ai, pentru că sunt și momente în care le pierzi. Mor. Anul ăsta am pierdut două (…) Anul trecut, am pierdut 9 vaci de lapte, pentru că au făcut leucoză, o boală care apare la vacile de lapte, și a trebuit să le duc la abator, pentru că nu există tratament pentru ele“, ne-a mărturisit fermierul, cu ochii deja în lacrimi.

La așa probleme, nu ai cum să nu te întrebi dacă se merită sau nu să intri într-o astfel de afacere, însă Petru a răspuns categoric: Da! Se merită și chiar recomandă, dar nu oricui: „Recomand o astfel de afacere doar celor care iubesc animalele. Dacă nu iubești animalele, nu ai ce căuta în domeniul ăsta. E foarte multă muncă, și trebuie să fii mereu prezent.“

Pe viitor, fermierul spune că își dorește să mai cumpere câteva dozatoare, pe care să le amplaseze în oraș, și cu profitul obținut să-și îndeplinească visul. „Visul meu, de la bun început, a fost ca la Țigănași, unde am vorbit și cu domnul primar de aici, să fac un punct de procesare a laptelui. Și ceea ce colectăm astăzi de la văcuțe să dăm a doua zi la școli, la copii. Să fie lapte pasteurizat sau ce se dorește“, a mai transmis Petru Tudose, pentru ZdI.

Client: „Mi se pare exagerat prețul laptelui din magazine“

În timp ce vorbeam cu fermierul de la Țigănași, la dozatorul cu lapte ajunge și Leon, „client de vreo opt ani“, se laudă el, în timp ce își scoate sticlele pentru a fi umplute. „Mulțumit, da. Cine nu vrea lapte natural, sănătos?! Soția pune și la prins laptele, și face iaurt. E foarte bun! În comerț sunt tare scumpe produsele astea și nici nu sunt complet naturale. Păi litrul s-a făcut 10 lei! Mi se pare exagerat prețul din magazine…“, remarcă Leon Bologa, un cumpărător din Iași. De ce acest preț, nici fermierii nu înțeleg. „Nu știu ce costuri implică îmbutelierea laptelui, adică de la poarta fabricii și până la magazin să ajungă costurile la 10 lei, 11 lei litrul de lapte, dar mie mi se pare exagerat prețul! Pentru că sunt unele produse care sunt doar trecute pe lângă poarta fabricii, deci nu au lapte aproximativ deloc și au niște prețuri de te sperii“, se miră și antreprenorul din Țigănași.

Iașul numără, în total, peste 60.000 de bovine

Potrivit datelor puse la dispoziție de către Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Animalelor (DSVSA) Iași, în acest județ sunt înregistrate, în total, 60.635 de bovine. Majoritatea figurează în dreptul micilor crescători, mai exact în gospodăriile populației. Peste 11.000 de ieșeni dețin, în total, aproape 40.000 de capete. Restul animalelor se găsesc în 15 exploatații comerciale (11.530 capete), dar și în 438 de exploatații de tip A, adică la persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale, familiale etc. (9.163 capete).

La cum stau cifrele am spune că, la Iași, curge numai lapte și miere, însă dacă urmărim datele statistice de la finele anului 1990 o să observăm că atunci erau de fapt mult mai mulți crescători, care aveau 192.700 de capete. Și nu doar la Iași se creșteau vaci. Ci în întreaga țară, unde figurau, în total, peste 5 milioane de bovine.

Totuși, chiar dacă sunt mai puține animale în evidențe în ultimii ani, față de 1990, nu putem să nu observăm că pro­ducția de lapte este ceva mai bună acum, semn că dezvoltarea industriei și-a spus amprenta aici, cel puțin în sistemele mecanizate sau automate de mulgere. Con­cret, dacă în evidențele din 1990 producția de lapte declarată, la Iași, era de 1.519.284 de hectolitri (hl), în anul 2000 de exemplu, producția totală era de 1.869.536 de hl. Diferențe pe care le vedem și la o scară mai mare, la nivel național: 40 de milioane de hl de lapte – producție declarată în 1990 VS 48 de milioane de hl/lapte – producție declarată 10 ani mai târziu.

„Visul meu e să fac un punct de procesare a laptelui și ce colectăm astăzi de la văcuțe să dăm a doua zi la școli, la copii“

Pe viitor, fermierul își dorește să mai cumpere câteva dozatoare, pe care să le amplaseze în oraș, și cu profitul obținut să-și îndeplinească visul.

„Visul meu, de la bun început, a fost ca la Țigănași, unde am vorbit și cu domnul primar de aici, să fac un punct de procesare a laptelui. Și ceea ce colectăm astăzi de la văcuțe să dăm a doua zi la școli, la copii. Să fie lapte pasteurizat sau ce se dorește“, ne-a mai spus Petru Tudose.

Etichete: Ferma, Iasi, Tatarasi, vaci, vanzare

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii