Laureaţii premiilor UNITER decernate în cadrul Galei de la Teatrul Naţional (GALERIE FOTO)
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Laureaţii premiilor UNITER decernate în cadrul Galei de la Teatrul Naţional (GALERIE FOTO)

GALERIE
DSCN3051
 • DSCN3051
- +

Premiile naţionale UNITER s-au decernat pentru a doua oară în afara Bucureştiului. O astfel de festivitate a mai avut loc la Sibiu, în 2007. Ion Caramitru şi-a declarat public sprijinul oferit Iaşului în cursa pentru obţinerea titlului de capitală culturală europeană. La eveniment a avut loc şi lansarea generaţiei E Klasse de la Mercedes.

Câştigătorii Galei UNITER

 • Premiul pentru cel mai bun spectacol: "Călătoriile lui Gulliver", de la Teatrul Naţional "Radu Stanca" din Sibiu.
 • Premiul special pentru o viaţă dedicată poeziei autentice: Tudor Gheorghe.
 • Premiul pentru cea mai bună regie: Alexandru Dabija pentru spectacolul "Două loturi", de la Teatrul Naţional Bucureşti.
 • Premiul preşedintelui UNITER: Emil Brumaru.
 • Cea mai bună actriţă în rol principal: Imola Kezdi pentru rolul titular din "Hedda Gabler", de la Teatrul Maghiar de Stat din Cluj.
 • Cel mai bun spectacol de teatru radiofonic: "Suzana", scenariul şi regia artistică - Ilinca Stihi; producţie a Societăţii Române de Radiodifuziune.
 • Cea mai bună scenografie: Helmut Sturmer pentru scenografia spectacolului "Două loturi", de la Teatrul Naţional din Bucureşti.
 • Premiul pentru debut: Silvia Torok pentru rolul Iris din "Fetiţa din bolul peştelui auriu", de la Teatrul German de stat din Timişoara.
 • Premiul pentru critică teatrală: Octavian Saiu. Oltiţa Cântec, singura ieşeancă nominalizată la premiile UNITER, a pierdut premiul în faţa lui Saiu.
 • Cel mai bun actor în rol principal: George Costin pentru rolul Maiorul din spectacolul "Familia Tot", de la Centrul Cultural pentru UNESCO "Nicolae Bălcescu" din Bucureşti.
 • Cea mai bună actriţă în rol secundar: Eniko Gyorgyjakab pentru rolul Doamna Elvsted din spectacolul "Hedda Gabler", de la Teatrul Maghiar de Stat din Cluj.
 • Cel mai bun actor în rol secundar: Andras Hathazi pentru rolul Judecătorul din Brack din spectacolul "Hedda Gabler", de la Teatrul Maghiar de Stat din Cluj.
 • Premiul pentru întreaga activitate regizorală: Alexandru Colpacci.
 • Premiul pentru întreaga activitate de actorie: Leni Pinţea-Homeag.
 • Premiul pentru întreaga activitate de actorie: Matei Alexandru.
 • Premiul pentru întreaga activitate scenografică: Axenti Marfa.
 • Premiul pentru critică şi istorie teatrală: Constanstin Paiu.
 • Premiul special pentru teatru de păpuşi şi marionete: Liviu Berehoi.
 • Premiul special pentru muzică de teatru: Tibor Cari.
 • Premiul Consiliului Britanic: Mihai Mălaimare
 • Premiul Casei Regale pentru piesa anului: Liviu Lucaci.
 
Consiliul Judeţean Iaşi, UNITER, Teatrul Naţional „Vasile Alecsandri“ şi TVR a organizat aseară la Iaşi cea de-a XXI-a ediţie a Galei Premiilor UNITER. Acest eveniment s-a desfăşurat pentru a doua oară în afara Bucureştiului, după ce în 2007 a avut loc la Sibiu.. „Astăzi, 13 mai, Iaşul se va bucura de cea mai mare sărbătoare a teatrului românesc. Gala Premiilor UNITER reprezintă reperul principal în lumea teatrală, Oscarurile teatrului românesc. Vor fi prezente importante personalităţi ale teatrului românesc, oameni de cultură, oameni de afaceri şi rectori. Îmi pun speranţa că această Gală este, simbolic, startul relansării activităţii culturale de nivel înalt în Iaşi, un lucru aşteptat cu o sete nemaiîntâlnită de către ieşeni. Este un eveniment de mare anvergură şi prestigiu care, cel puţin pentru acestă perioadă, pune oraşul nostru în centrul vieţii teatrale şi culturale româneşti“, a declarat Cristian Adomniţei, şeful CJ Iaşi.
 
GALERIE FOTO realizata de Ionut BENEA
 
Organizarea Galei la Iaşi a prilejuit relansarea vieţii culturale a oraşului pe plan naţional. Cu această ocazie, Ion Caramitru, directorul Teatrului Naţional Bucureşti, şi-a declarat public sprijinul oferit Iaşului în cursa pentru obţinerea titlului de capitală culturală europeană. Fostul ministru al Culturii este ferm convins că frumuseţea împrejurimilor şi concentrarea valoroasă a monumentelor istorice reprezintă principalele atuuri în competiţia naţională. „Ideea de a organiza aici Gala UNITER s-a născut spontan şi e dorinţa mea de a propulsa Iaşul ca viitoare capitală europeană. Spun asta fără niciun fel de jenă pentru că Iaşul merită cu prisosinţă. Punând în balanţă care sunt motivaţiile unui asemenea demers, ceea ce oferă Iaşul culturii româneşti şi universale este extraordinar de important. Până în 2021 sunt destui ani ca în Iaşi să se facă investiţii cu contribuţii internaţionale pentru a pune la punct tot patrimoniul“, a subliniat Caramitru. Acesta a mai amintit că în perioada mandatului său a fost înfiinţat Programul Naţional de Restaurare a Monumentelor, Iaşul reuşind atunci să-şi adjudece 30% din fondurile investite.
 
Emoţii au avut trei ieşeni - scenografa Axenti Marfa şi criticul de teatru Constantin Paiu, distinşi cu premiul pentru întreaga activitate, şi Oltiţa Cîntec, nominalizată la premiul pentru critică teatrală.
 
Tot aseară, la Teatrul Naţional, în cadrul Galei UNITER, a avut loc lansarea noii generaţii E Klasse de la Mercedes. Astfel, un spectacol fastuos, care aduce în prim-plan arta teatrală, a fost precedat de prezentarea în premieră a unei limuzine rafinate.
 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Operaţiunea „Gunoiul”

Cătălin ONOFREI

Operaţiunea „Gunoiul”

Când normalul pare ceva complet anormal.

Filmuletul zilei

Franta a construit în insula Reunion o autostrada-viaduct de 12,5 km (care a costat 1,7 miliarde euro), ce serpuieste prin O (...)

opinii

Super-mega

Briscan ZARA

Super-mega

Fără teama că exagerez spun că viitorul nu sună deloc bine pentru televiziunile clasice, le prevăd o dispariţie totală sau cel puţin o trecere în planul doi, cam cum este azi teatrul radiofonic. În curând oricare cetăţean cu o cameră de luat vederi sau un telefon performant va putea avea propriul lui show cu invitaţi importanţi în sufrageria casei. Şi e o activitate perfectă şi fructuoasă pentru noile generaţii care nu îşi găsesc rostul pe lume.

Situaţia femeii reflectată în statisticile oficiale

Ciprian IFTIMOAEI

Situaţia femeii reflectată în statisticile oficiale

În România, femeile reprezintă 51,1% din totalul populaţiei rezidente (stabile), care se referă la persoanele care au locuit la reşedinţa obişnuită o perioadă neîntreruptă de cel puţin 12 luni înainte de momentul de referinţă. 

Comemorarea unui martir

Mihai DORIN

Comemorarea unui martir

Duminică, 21 februarie ac, Episcopia Romano-Catolică de Iaşi a oficiat o ceremonie de comemorare a preotului martir, Dumitru Matei, executat cu exact 70 de ani în urmă, la 21 februarie 1951, la închisoarea Jilava, în urma unei sentinţe de condamnare la moarte pronunţată de Tribunalul Militar Bucureşti.

pulspulspuls

Iată care e noua socoteală politică cu vicii! Mihăiţă a dat cu oiştea-n gard

Iată care e noua socoteală politică cu vicii! Mihăiţă a dat cu oiştea-n gard

Una la rece pe azi din cotloanele fierbinţi ale politichiei de Bahlui, stimaţi telespectatori. 

Caricatura zilei

De 8 martie

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

  Intrebarea zilei

  Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.