Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Lecţia de istorie

GALERIE
mihai dorin
  • mihai dorin
- +

În calendarul nostru istoric, 26 mai 2019 va rămane ca ziua dezrobirii românilor de sub domnia cleptocrată a PSD, partid născut incestuos într-o noapte tulbure de decembrie, din reziduurile sovietice şi cele ale comuniştilor români. S-a iscat astfel un monstru care s-a lăbărţat peste ţară vreme de 30 de ani. 

Cu ceva timp în urmă argumentam ideea că asaltul PSD asupra românilor, în epoca Dragnea, executat prin învăluire/ ademenire - salarii, pensii şi burse mărite - concomitent cu intoxicarea populaţiei cu himera statului paralel, reprezintă ultima încercare a generaţiei revoluţiei din decembrie 1989 de a-şi prelungi domnia pentru încă 30 de ani. S-a întâmplat însă că românii s-au trezit la vreme şi au pus pavăză unui grup toxic care a acaparat spaţiul public cu temele lui otrăvite, separând astfel grâul de neghină. Din aceasta operaţiune, românii ştiu cel mai bine cum e cu neghina. Despre restul vom mai vorbi. Prin această acţiune de acaparare totală a puterii, PSD şi-a devoalat intenţiile reacţionare. Susţin cu tărie că PSD este un partid reacţionar. Iată şi cele mai importante argumente în acest sens: 1. PSD este continuatorul rezidual al unui partid condamnat de istorie şi deja mort cu mult înainte de ora declarării oficiale a decesului; 2. PSD a reprezentat (vorbesc deja la trecut) formula continuităţii într-o ţară în care revoluţia trebuia să ne aducă separarea netă de trecutul comunist, la fel ca în celelalte ţări în care foştii comunişti au fost înlăturaţi tacit, ca urmare a discreditării lor definitive; 3. PSD nu s-a disociat de comunism, ci doar de ceauşism; 4. PSD a blocat sistematic dinamica democratică, prin trecutul său, prin faptul că nu este atât un partid, cât un loc, vorba lui CT Popescu, în care s-au interferat interesele celei mai oculte din societatea românească întârziată; 5. PSD a amânat maturizarea democratică a societăţii, prin discursul său demagogic, prin populism şi voluntarism; 6. PSD a amânat cu cel puţin 6 ani proiectul european al României, în condiţiile în care ţările central-europene au făcut paşi repezi în sensul modernizării/ europenizării; 7. PSD blochează de 30 de ani un proiect autentic şi curajos de modernizare, preferând soluţia stagnării; 8. PSD este creatorul statului bugetofag şi nereformat, menit să-i asigure o clientelă politică sigură. De aici urgenţa pentru o coaliţie politică mai largă de a proceda la reforma administrativă a ţării; 9. PSD a generat mereu alianţe toxice, care au compromis sistematic partenerii. PSD a creat şi a dizolvat partide - submarin ori de câte ori a avut interese, compromiţând pe durată scurtă şansele aglutinării unei culturi politice democratice; 10. PSD practică o periculoasă echilibristică geopolitică între Est şi Vest, cu urmări grave pentru credibilitatea şi seriozitatea statului român.

Calculul politic al PSD în epoca Dragnea a fost un eşec total. Mai exact, Dragnea şi acoliţii şi-au făcut un calcul primitiv, demn de mintea unui fecior de miliţian şi a doi peremişti înfierbântaţi - Olguţa şi Codrin: dăm poporului pâine, iar noi acaparăm statul pentru încă o generaţie. În această miză uriaţă au investit totul: resurse, clientelă, propagandă, slugile de la ALDE, adică o altă grupare condamnată definitiv de istorie. În aroganţa şi nebunia lor dezlănţuită au nesocotit că totuşi există o naţiune vie, care a înţeles iminenţa catastrofei. Şi doar ar fi trebuit să ştie că dintotdeauna beţia puterii ucide raţiunea şi trezeşte popoarele care-şi merită numele. Ideea centrală a tuturor obsedaţilor de putere cu privire la popor este mereu aceeaşi: o turmă ademenită cu pâine şi circ, ce va să joace după bagheta stăpânului. Însă stăpânul, orbit de obsesiile lui, s-a comportat în mod dezarticulat, în aşa fel încât poporul l-a privit ca pe o curiozitate şi l-a executat. Aşa procedează mereu cei dezamăgiţi şi jigniţi în inteligenţa şi buna lor credinţă. Niciodată acest partid, oricâte regimente de propagandişti ar pune în mişcare nu-şi va mai reface bazinul electoral. Pentru că România s-a trezit. În ultimii treizeci de ani o nouă generaţie s-a născut. Ea nu are legături organice cu trecutul comunist, a deprins gustul libertăţii şi avantajele demnităţii, a asumat binefacerile democraţiei, a văzut lumea şi prin comparaţie a înţeles că România este ţinută pe loc de o gaşcă reacţionară şi deci incapabilă să înţeleagă sarcinile prezentului şi ale viitorului. Era timpul ca această nouă generaţie să intre pe scena istoriei şi să facă diferenţa. Iar alegerile de la 26 mai sunt doar începutul. Acesta este şi începutul crizei de identitate a PSD, care în câţiva ani va involua spre un partid antieuropean şi naţionalist. Trecutul îl predestinează la această carieră. De aceea s-a şi aliat cu ţărănistul rezidual numit Pavelescu. Gest premonitoriu.

Aceasta nu este lecţia mea de istorie. Este lecţia pe care poporul român a dat-o PSD, complicilor lui şi tuturor celor care-i nesocotesc inteligenţa şi simţul de dreptate.

Mihai Dorin este istoric şi publicist

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri