Degeaba ne uitam la alte tari, ai caror locuitori trag si ei chiulul cit pot la alegeri. Noi sintem unici – ati uitat de democratia originala pe care ne-am instaurat-o cu propriile miini la alegerile de la inceputul anilor ’90? In consecinta, imaginea caprei lesinate din ograda vecinului nu e deloc menita sa ne incalzeasca inimile. Nici starea de sanatate a propriei noastre capre nu are parte de cine stie ce atentie: abia ceva mai mult de un sfert dintre romani i-au acordat duminica o consultatie, facind in ciuda sondajelor optimiste comandate de partide, potrivit carora absenteismul s-ar fi invirtit undeva intre 33 si 50 la suta. Dar, cum votul bate sondajul, realitatea a fost cu totul alta.
Inca de duminica seara, actorii clasei politice au iesit pe ecrane, unii inca tremurind dupa dusul rece administrat de exit-poll-uri, altii jubilind in derizoriul politicii romanesti. Insusi presedintele a afisat o mina spasita si i-a invitat pe toti liderii politici la consultari pe marginea votului uninominal. Pusi in priza de o presupusa tornada prezidentiala care s-ar fi abatut asupra sediului PD taman in toiul sarbatoririi victoriei in alegeri, democratii s-au grabit sa iasa la rampa cu un proiect nou de lege electorala. Social-democratii au sarit imediat in sus, pe motiv ca si ei au un proiect asemanator depus mai de mult la Parlament. Ca urmare, au anuntat, orgoliosi, ca nici nu se vor prezenta miine la Cotroceni pentru a discuta pe marginea unui asemenea subiect. Si liberalii au decis sa-i intoarca spatele presedintelui cu aceeasi ocazie, dar aceste gesturi inca nu contureaza alianta guvernamentala PNL-PSD-UDMR, insinuata de Iliescu.
Reluarea discutiilor pe marginea votului uninominal denota insa infantilismul si nepasarea politicienilor, atit a celor care au reusit sa se impuna pe baza carentelor legislative – desi sint minoritari, cit si a celor care dau semne ca vor sa schimbe aceasta stare de lucruri, insa fara sa gaseasca modalitatea prin care s-o faca.
Sigur, cu o lege tot vom ramine, pentru ca – daca magistratii Curtii Constitutionale o vor gasi buna – varianta legislativa a uninominalului, cea adoptata prin asumarea raspunderii Guvernului, va intra in vigoare. Dar aceasta lege este incompleta. Mai sint necesare o groaza de precizari – cum ar fi, spre exemplu, infiintarea si delimitarea circumscriptiilor – ceea ce face putin credibil faptul ca actul normativ va fi functional inainte de alegerile locale, a caror campanie electorala incepe peste mai putin de sase luni.
Or, romanii tocmai de asta s-au plictisit: de discutiile interminabile pe acelasi subiect, de certuri si de scandaluri. Iar liderii politici au si inceput sa-si regrupeze fortele pentru a continua razboiul, cind nici nu se anuntasera rezultatele finale dupa votul de duminica. Ceea ce arata ca deja au intors spatele alegatorilor. Nu pentru mult timp, doar pina la campania electorala urmatoare.
Publicitate și alte recomandări video