Lecții cu periuța de dinți, la țară. Campanie DSP de igienă orală și comportament sănătos cu mii de copii din mediul rural

miercuri, 29 mai 2024, 22:38
2 MIN
 Lecții cu periuța de dinți, la țară. Campanie DSP de igienă orală și comportament sănătos cu mii de copii din mediul rural

La sfârșitul anului 2023 a fost demarat proiectul „Evaluarea și promovarea sănătății orale la copiii cu vârsta între 6 și 14 ani din mediul rural din județul Iași”.

Acest proiect este inițiat de Direcția de Sănătate Publică Iași în colaborare cu Inspectoratul Școlar Județean Iași, Crucea Roșie Iași, Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” Iași și Universitatea Apollonia din Iași.

Până în prezent, în cadrul acestui proiect s-au realizat evaluarea oro-dentară și au fost furnizate informații despre igiena orală, inclusiv periajul dentar și alimentația sănătoasă, pentru un total de 5.501 de copii din cei 36.246 de copii din mediul rural, elevi la școlile din aproximativ 300 de unități de învățământ din județul Iași. Proiectul a fost implementat până în prezent în 17 din cele 93 de comune ale județului Iași. În această săptămână, aproximativ 400 de elevi din comuna Lețcani sunt evaluați, iar în perioada următoare echipele din cadrul proiectului vor fi prezente în comuna Voinești.

„În mediul rural adresabilitatea pentru cabinetele stomatologice este foarte mică şi că nu există cabinete de medicină şcolară. De aceea este foarte important să ne implicăm şi să avem o acţiune prin care să ajungem la fiecare copil din fiecare şcoală, să facem o evaluare a sănătăţii orale a acestor copii, să facem educaţie pentru sănătatea orală, să le explicăm regulile de igienă orală, reguli de igienă personală şi alimentară şi în acest fel să depistăm din timp afecţiunile orale şi apoi să direcţionăm copiii către tratament”, a transmis Corina Gîscă, directorul DSP Iaşi.

Proiectul vizează evaluarea tuturor copiilor din mediul rural din județul Iași, cu vârste cuprinse între 6 și 14 ani, într-o perioadă de aproximativ doi ani, numărând în total aproximativ 37.000 de copii. Scopul principal al proiectului este de a informa, conștientiza și educa populația țintă în privința igienei orale și a comportamentelor sănătoase legate de aceasta. De asemenea, proiectul își propune să colecteze date precise privind incidența și prevalența afecțiunilor orale și a anomaliilor dento-maxilare întâlnite la copiii din mediul rural, cu vârste între 6 și 14 ani. Un alt obiectiv important este de a îndruma copiii depistați cu probleme în sfera oro-maxilo-facială către cabinetele stomatologice, în vederea tratamentului adecvat pentru afecțiunea identificată.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii