Legătura dintre Daum, Sabo şi Ambrosie
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

vineri, 30.07.2021

Legătura dintre Daum, Sabo şi Ambrosie

GALERIE
gin
  • gin
- +

Unul a compromis la Bucureşti ideea de selecţioner străin; al doilea pare a compromite la Iaşi ideea de finanţare privată; al treilea compromite ideea de preşedinte „ieşean de-al nostru“

În 2016, ideea de selecţioner străin la naţionala României părea a fi salutară. Piţurcă, omul care a dus naţionala pe drumul drept spre Euro 2016 a plecat, iar FRF nu a găsit altă soluţie decât reactivarea lui Anghel Iordănescu. Ideea de selecţioner străin, cum spuneam, era excelentă, însă soluţia a fost dezastruoasă, o soluţie a lui Andrei Vochin care atârnă şi acum ca un pietroi de moară peste „era Burleanu“ la conducerea FRF. Şi, Doamne, cât de bine a fost primit Chistoph Daum la naţională! Subsemnatul recunoaşte spăşit că a crezut în el mai mult decât alţii, dar a ajuns la aceeaşi concluzie. Dacă o fi fost Iordănescu oleacă prăfuit, Herr Daum, plătit regeşte de către oficialii FRF, nu putea fi curăţat nici de cel mai performant aspirator. Acum, selecţioner e Cosmin Contra şi „Guriţă“ se descurcă la naţională bine spre foarte bine. E greu să cauţi cu lumânarea un alt selecţioner pe aiurea, iar modul bonom prin care Contra îşi gestionează relaţia cu jucătorii este un argument tăios. Însă, dacă în viitor, se va ivi în fotbalul românesc nevoia de selecţioner străin, prestaţia lui Daum din anii 2016-2017 rămâne aceeaşi piatră de moară sentenţioasă. Concluzia: Herr Daum a compromis această idee şi Andrei Vochin, ba chiar şi Burleanu, trebuie să răspundă.

Trecând la cealaltă idee, necesitatea finanţării private a fotbalului profesionist (ba chiar şi a celorlalte sporturi), nu constituie o noutate, iar trendul de la forurile internaţionale nu lasă speranţe trecutului. Însă există exemple puzderie care se prefac în contraargumente: Porumboiu, Paszkany, Bucşaru, ba chiar şi Copos, care a rezistat oarecum mai mult „farmecului vieţii“ . La Iaşi, acolo unde ne doare a fost Radu Cătălin Ştefan Cristea (scuzaţi, nu ştiu exact ordinea prenumelor) de la Mobilis. Care n-a făcut mare brânză, dar şi-a arogat un cadou nemeritat, drepturile asupra palmaresului vechii Politehnica. După RCCŞC, a sosit marele investitor Ionuţ Negoiţă, frate de politruc, care nu a făcut la Iaşi decât un joc de glezne pentru a câştiga inimile dinamoviste. Ceea ce a realizat Negoiţă la Dinamo, nu e treaba noastră, dar la Iaşi a ştiut ce să facă atunci când treaba a început să se împută: s-a dat de trei ori peste cap şi s-a transformat din investitor în creditor şi a plecat bine-mersi la Dinamo. Apoi, s-a iţit dinspre Moldova transpruteană „Fotbal Hebdo“, o firmă de impresariat, în mod greşit, receptată ca investitor. E drept, Arcadie Zaporojan, impresar cunoscut în fotbalul românesc, şi-a făcut apoi cunoscute intenţiile, dar a fost prea târziu. Oricum, la Mediaş, firma basarabeană a făcut treabă bună, fără a fi considerată ca investitor.

Şi acum, ajungem la Horia Sabo. Adus la Iaşi de Mihai Chirica, cu mânuţele alea două ale lui Adrian Ambrosie, băimăreanul a descins în Copou ca un Mesia. Şi-a adus echipa plătită pe bani grei, i-a cumpărat cu salarii babane pe Ambrosie, Stoican şi pe jucători, a închiriat marca Politehnica, a împrumutat bani la anaghie şi a ştiut să atragă sponsori. Însă este suficient să te numeşti investitor? Nici pomeneală, fiindcă n-are de unde, iar Horică al nostru, pare-se un aventurier inteligent în fotbal, a ştiut să puncteze: „Eu mi-s manager, nu investitor!“

Ideea de manager ieşean a fost însăşi compromisă în Copou: de pe urma lui Florin Prunea, Poli s-a ales cu datorii faţă de Ionuţ Chirilă şi Nicolo Napoli. De pe vremea lui Ambrosie (omul lui Chirica), Poli s-a ales cu datorii... faţă de Prunea. După plecarea ultimului, toată suflarea bahluviană a cerut un preşedinte „ieşean de-al nostru“ Ieşeanul Ambrosie aruncă flăcări spre managerul acceptat de el la ordinul şefului şi acum stă cu mâinile întinse, una spre Chirica, alta spre Maricel. Iar suporterii ieşeni încep să se gândească la Iuliu Mureşan, mătrăşit de la Cluj Simptomatic, nu?

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

În căutarea Secretarului General

Lucian DÎRDALA

În căutarea Secretarului General

În ceea ce priveşte dimensiunea geografică şi politică, ideea unui secretar general venit din Est pare, şi ea, atractivă. Pe fondul relaţiilor tensionate cu Moscova, ea ar transmite un mesaj de fermitate, date fiind încercările Rusiei de a submina stabilitatea unora dintre ţările din flancul răsăritean.

Filmuletul zilei

opinii

Ciudăţenii şi nu prea

Alexandru CĂLINESCU

Ciudăţenii şi nu prea

Digi anunţă, pentru această toamnă, un curs intensiv de jurnalism cu durata de trei luni. Prima obiecţie care îţi vine în minte este că trei luni înseamnă mult mai puţin decât trei ani de facultate (plus doi pentru un eventual master). Să admitem totuşi că e vorba de nişte cursuri intensive, cu rol de iniţiere în secretele meseriei. 

Drum fără pulbere (I)

Neculai SEGHEDIN

Drum fără pulbere (I)

Întrebat fiind de ce a încheiat pactul cu diavolul, pact care includea şi romanul Drum fără pulbere, scriitorul Petru Dumitriu ar fi răspuns sec: De foame! Judecând după averea pe care o adunase până la fuga sa în Republica Federală Germania, în februarie 1960, se pare că marele romancier era posesorul unei pofte de mâncare insaţiabile! 

Despre tinerii care nu învaţă, nu muncesc şi nu urmează o formă de pregătire profesională

Ciprian IFTIMOAEI

Despre tinerii care nu învaţă, nu muncesc şi nu urmează o formă de pregătire profesională

Avem o problemă cu forţa de muncă, o ştim cu toţii, în special cu lipsa oamenilor pregătiţi profesional/ calificaţi/ disponibili de a munci. Care sunt cauzele acestei probleme? 

pulspulspuls

Ne-a scris premarele: of, iar s-a înfierbântat asupra nopţii...

PULS

Ne-a scris premarele: of, iar s-a înfierbântat asupra nopţii...

Băbăeţi, sau măi fetelor care vă ocupaţi de mesajele publice ale premarelui, mai opriţi-l, măi, din beţia de cuvinte pe şefu’, că în ultima vreme o ia cam des pe ulei, mai ales când îl apucă actul ratat pe seară! Iaca, de-un par egzamplu, am văzut alaltăseară ditamai scrisoroiul destinat gazetei noastre şi semnat de premare, cântărind nu mai puţin de 3.300 de semne (aproape două file dactilo, pentru cei mai familiarizaţi cu bătrâna maşină de scris), în care am trântit căciula în vreo 3-4 rânduri de bătătură, râzând de stilul puerilo-ridicolo-comunist în care era redactată misiva, presărată ici-colo cu răutăţi sau jigniri clar învăţate de la amicul buhai şantajist. 

Caricatura zilei

30 km/h

Editia PDF

Bancul zilei

Când ma întâlnesc în parc si vorbesc cu barbati casatoriti, am impresia ca toti traim cu aceeasi femeie! (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.