anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

duminica, 25.09.2022

Legătura dintre titrul de anticorpi și Doza 3. Ce spun specialiștii ieșeni de la UMF

GALERIE
vaccin, doza 3
 • vaccin, doza 3
- +

Specialiştii consultaţi de "Ziarul de Iaşi" atrag atenţia asupra faptului că nu sunt studii care să arate cât suntem de protejaţi în funcţie de nivelul de anticorpi. Unii ieşeni care s-au vaccinat aşteptau un răspuns în urma analizelor: dacă să se vaccineze cu doza a treia sau să mai aştepte

 

Posibilitatea de vaccinare cu a treia doză i-a determinat pe ieşeni să meargă către laboratoarele de analize din Iaşi pentru a-şi determina nivelul anticorpilor în urma imunizării anti-COVID din urmă cu 5-6 luni de zile. Reporterii „Ziarului de Iaşi” au discutat la cele mai mari laboratoare de analize din municipiu, şi răspunsul este unanim: se fac teste de anticorpi pe bandă rulantă. Medicii şi cercetătorii pe care i-am consultat atrag însă atenţia că interpretarea testelor de anticorpi poate fi înşelătoare. Nu există o unitate de măsură universală pentru determinarea anticorpilor, deci rezultatele de la laboratoare nu corespund unele cu celelalte. Mai important, nu există niciun studiu ştiinţific care să spună care este nivelul (sau titrul de anticorpi) de la care suntem protejaţi. Specialiştii explică: testele arată doar că avem anticorpi, dar nu pot să ne spună cât de protejaţi suntem. Astfel că sfatul acestora este unul singur: vaccinarea cu a treia doză este sigură şi sporeşte protecţia oferită deja de dozele administrate.

„A fost cea mai căutată analiză”

Unul dintre cele mai mari laboratoare din Iaşi a avut şi o promoţie în luna septembrie la preţul testului pentru depistarea anticorpilor neutralizanţi în sânge: 90 de lei faţă de 130 de lei. Laboranţii acestuia, întrebaţi de reporterii ziarului, au explicat că toată luna au avut nenumărate cereri de acest fel. „Au fost oameni vaccinaţi, dar şi nevaccinaţi. Unii au vrut să ştie dacă au trecut prin boală, alţii dacă mai au anticorpi după ce s-au îmbolnăvit, dar cel mai mulţi au fost cei care voiau să ştie câţi anticorpi au ca să îşi dea seama dacă se vaccinează sau nu. Cred că a fost cea mai căutată analiză luna asta”, au explicat cei care lucrau la un punct de recoltare din centrul oraşului.

Dacă se infectează, persoanele vaccinate fac forme mult mai uşoare

Conf. dr. Liviu Oprea, medic de familie şi preşedintele Colegiului Medicilor din România, filiala Iaşi, explică faptul că nu ştim exact nivelul de la care suntem protejaţi, atunci când ne verificăm anticorpii. Însă există studii ştiinţifice care arată faptul că persoanele vaccinate sunt mult mai protejate de infectare, iar dacă se infectează, fac forme mult mai uşoare decât cele nevaccinate. „Nu ştim dacă titrul respectiv de anticorpi te protejează sau dacă tu ai mai mult decât altcineva înseamnă că ai o protecţie mai mare. Nu ştim toate lucrurile, altfel le spuneam din start şi trimiteam oamenii să îşi facă teste de anticorpi şi să se vaccineze doar cei care nu mai au. Ce ştim sigur este că vaccinarea este singura cale de a ne proteja”, a explicat conf. dr. Liviu Oprea.

Acesta spune că datele existente în momentul de faţă arată că sunt multe persoane care, odată cu răspândirea variantei Delta, încep să se reinfecteze după şase luni de zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare. Iar studiile referitoare la infectarea persoanelor vaccinate sunt complicat de realizat, fiindcă la ele participă de regulă persoane care sunt conştiente, vor să se vaccineze şi care sunt atente chiar şi după vaccinare. „Şansa lor de reinfectare este astfel mult mai mică, pe când mulţi dintre cei care s-au vaccinat, în realitate nu s-au mai păzit ulterior. În pandemia aceasta se lucrează în condiţii de incertitudine, şi când se lucrează în astfel de condiţii, măsurile luate sunt poate mai exhaustive, faţă de ceea ce am fi făcut dacă am fi ştiut mai multe”, a precizat conf. dr. Liviu Oprea.

„Nu putem spune că mai mulţi anticorpi înseamnă o protecţie mai mare”

Prof. dr. Radu Iliescu, de la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” din Iaşi (UMF), specializat în farmacologie, spune că singurul lucru pe care-l putem afirma cu certitudine este că vaccinarea este sigură. Acesta a explicat că studiile ample realizate, spre exemplu, în Israel, arată faptul că la şase luni de zile după vaccinare, în contextul virulenţei tulpinii Delta, este şansa să te infectezi, chiar dacă eşti vaccinat. Formele dezvoltate de persoanele vaccinate sunt însă mult mai uşoare. De aceea, verificarea nivelului de anticorpi se justifică doar din curiozitate personală, dar nu are relevanţă ştiinţifică. „Un test ne arată, dacă anticorpii sunt peste limita de control, că aceşti anticorpi există în sânge. Nu putem spune că mai mulţi sau mai puţini arată o protecţie mai mare sau mai scăzută, nu există o relaţie liniară. Să o spunem simplu: o persoană cu un titru de anticorpi de 200 nu înseamnă că are şanse de cinci ori mai mari să facă COVID-19 decât cineva cu un titru de 1.000. Studiile acestea sunt greu de făcut, trebuie să înrolezi oameni cărora să le măsori titrul de anticorpi şi să îi laşi în populaţie să se infecteze, de aceea nu avem un răspuns definitiv. Putem trage concluzia din studiile populaţionale că la şase luni de la vaccinare există o şansă să faci boala dacă eşti expus la tulpina Delta”, a explicat prof. dr. Radu Iliescu.

Singurul lucru pe care-l ştim este că vaccinarea este sigură

El nu descurajează oamenii din start să facă acest pas, fiindcă spune că, în această avalanşă de neclarităţi, persoanele au nevoie de unele certitudini. Însă trebuie ţinut cont de faptul că certitudinile respective, deşi nu sunt incorecte, sunt incomplete ştiinţific, şi nu putem trage concluzii pe baza lor. „Sunt o grămadă de lucruri pe care chiar nu le ştim. Spre exemplu, pe lângă titrul de anticorpi este capacitatea de producere de anticorpi la expunerea cu virusul, pe care nu o putem măsura acum. Este relevantă discuţia: să ne asigurăm că vaccinul nu face rău, iar asta ştim că este sigur. Acum facem un rapel al unui vaccin, este o consolidare, fiindcă iniţial am făcut practic un vaccin în două doze, la câteva săptămâni distanţă. Singurul lucru care poate fi luat în discuţie este distanţa dintre primul vaccin şi rapel, unde nu ştim realmente nimic, dar observăm că incidenţa creşte în populaţia vaccinată, şi de aici este logică administrarea acestei doze”, a mai explicat prof. dr. Radu Iliescu. El a mai specificat şi faptul că nu poate nimeni să ofere garanţia că vaccinarea cu cea de-a treia doză înseamnă că se reduce la zero şansa de infectare. Există însă certitudinea că nivelul anticorpilor creşte şi scad considerabil şansele de infectare, iar cele de a face o formă gravă devin extrem de mici.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Povestea vorbei de antrenor

Nicolae GRECU

Povestea vorbei de antrenor

Înţelepciunea populară ilustrată în fotbalul nostru cel de toate zilele.

opinii

Domnule președinte Iohannis, stopați falimentarea învățământului public românesc!

Eugen MUNTEANU

Domnule președinte Iohannis, stopați falimentarea învățământului public românesc!

Textul de mai jos reprezintă o scrisoare deschisă adresată domnului Klaus Iohannis, președintele României, care este îndemnat să respingă proiectul de reformă a învățământului.

Cauzele „Marii Îmbogățiri” a Europei occidentale moderne (I)

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Cauzele „Marii Îmbogățiri” a Europei occidentale moderne (I)

Cum dăm afară elefantul care a pătruns neinvitat în casele noastre

Dan CONSTANTIN

Cum dăm afară elefantul care a pătruns neinvitat în casele noastre

Facturile mari la energie nu creează decât frustrări în rândul populaţiei, fustrări care în viitor şi nu unul tocmai îndepărtat se pot transforma în revolte şi haos cu toate consecinţele nefaste ce ţin de aceste mişcări necontrolate.

pulspulspuls

Barosani ieşeni dependenţi de păcănenele. Toacă zeci de mii de lei pe noapte

Barosani ieşeni dependenţi de păcănenele. Toacă zeci de mii de lei pe noapte

Ehehe, băbăeţ şi bă fetiţe, apăi dacă voi credeaţi că boala asta a păcănelelor sau altor jocuri de noroc e doar una de tinerei duşi de-acasă sau cu floricele de porumb în căpăţână, apăi să ştiţi că treburile nu stau chiar aşa. 

Caricatura zilei

Trafic

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.