Legăturile lui Horațiu Potra, omul care-i asigură spatele lui Călin Georgescu, cu militarii ieșeni. A trimis câțiva în Congo
Horațiu Potra, cel care este bănuit că intenționa să organizeze revolte armate în București, a recrutat, în ultimii ani, și militari ieșeni pentru misiunile din Africa.
Văzut ca având legături cu grupul rus de mercenari Wagner, Potra a dus în Congo 900 de militari, printre care și persoane din județul nostru. Unul dintre ieșeni a murit anul trecut într-un atac al unor insurgenți. Potra se ocupă, în prezent, cu paza candidatului la președinție, Călin Georgescu, primul fiind reținut ieri noapte din cauză că ar fi avut o listă cu jurnaliști și politicieni peste care ar fi vrut să intre în casă atunci când se îndreptau spre București.
Ce arme au fost găsite asupra grupării
Duminică dimineață, oamenii legii au oprit mai multe mașini pe șoselele din Ilfov, de la care au confiscat arme albe, materiale pirotehnice și sume de bani. Au fost reținute 20 de persoane, printre care Horațiu Potra, liderul grupului, și fiul acestuia, Dorian Potra. În mașina lui Potra au fost descoperite un pistol marca UMAREX HDR, calibru 50, un dispozitiv de împrăștiere gaze iritant-lacrimogene cu aspect de pistol și butelia aferentă cu piper, o bucată articol pirotehnic tip petardă, categoria F4, supusă autorizării, un dispozitiv tip box, un topor, cinci cuțite tip briceag, trei cuțite, două lame de cuțit, un baston telescopic, 24.990 lei, 5.197 dolari, 200 coroane cehe, 100 de euro și 560.000 franci congolezi, echivalentul a 900 de lei. Mercenarii și-ar fi luat cazări la hoteluri din apropierea Pieței Universității pentru a ajunge rapid în cazul unor proteste anti-Georgescu. Membrii grupului au plecat din diferite puncte către București: din Prahova, Dâmbovița și Ilfov, pentru a nu fi observați de către autorități. Mercenarii conduși de Horațiu Potra ar fi avut o listă cu jurnaliști și politicieni peste care ar fi vrut să intre în casă atunci când se îndreptau spre București și ar fi acționat în cazul în care, în capitală, ar fi fost organizate proteste anti-Călin Georgescu.
Horațiu Potra este foarte cunoscut de către militarii ieșeni
Horațiu Potra este foarte cunoscut de către militarii ieșeni care s-au pensionat. Unii dintre ei chiar și-au dat demisia sau și-au luat concediu un an de zile pentru a merge, contractual, în țări din Africa pentru paza unor demnitari. Unul dintre ei a fost Cosmin Petru Samolinschi, din localitatea Aroneanu, care a activat timp de doi ani în cadrul Batalionului 151 Infanterie „Lupii Negri” din Iași. În dorința unui viitor mai bun, a decis să plece din armată și să meargă într-o misiune privată în Congo. Se pare că acesta era la al doilea contract în Congo, el fiind adus de către Horațiu Potra și cazat la un hotel plin cu soldați din apropierea aeroportului din Goma.
Potrivit unor surse consultate, în vară, de către jurnaliștii „Ziarului de Iași”, tânărul care a murit în luna iunie într-o confruntare cu rebeli ostili guvernului din Republica Democrată Congo, Cosmin Petru Samolinschi, primea, acolo, lunar suma de 5.000 de dolari. Însă, spun aceleași surse, cu acești bani trebuia să se echipeze, să mănânce și să plătească și cazarea, și utilitățile.
Cum a ajuns Potra în mijlocul conflictului din RD Congo
Războiul din RD Congo a izbucnit în primăvara anului 2022, după ce rebelii tutsi din M23 (Mișcarea 23 martie) au capturat o vastă porțiune de pământ de-a lungul granițelor cu învecinatele Rwanda și Uganda. În replică, Guvernul Republicii Democrate Congo a adus atunci, imediat, mercenarii ruși din grupul Wagner. Însă, după ce șeful acestora, Evgheni Prigojin, a murit, mercenarii acestuia au fost retrași de aici. În acel moment, Horațiu Potra ar fi preluat contractul de servicii militare și a dus aproximativ 1.000 de soldați din România în țara africană.
Cele 1.000 de persoane activau ca soldați în armata română, pensionați din armata română sau foști luptători în Legiunea Străină Franceză. Mulți dintre cei care au fost atrași de banii promiși de Potra au ezitat să meargă, deoarece gruparea M23 a devenit foarte puternică în zonă, susținută consistent din spate de către țara vecină, Rwanda, dar și financiar, de minele de diamante capturate, cu care își cumpără arme de calibru, cât și mercenari. Pe aceștia îi plătesc mult mai bine.
Un ieșean care avea contract cu Potra a murit în Congo
„În urmă cu un an, românii râdeau că rebelii nu prea au cu ce să lupte, însă situația s-a schimbat. Acum sunt redutabili, au drone, mortiere, oameni cu experiență, dar și diamante cu care să angajeze. A devenit legendară situația în care, recent, un român a dezertat la această grupare după ce i-au fost promiși, lunar, 15.000 de dolari”, ne-a spus un fost ofițer din armată, care a luptat în mai multe țări ca mercenar.
De altfel, Cosmin, tânărul din Aroneanu, a murit în timp ce încerca să ridice o dronă de recunoaștere, însă a fost lovit de un mortier tras de rebeli. Oficial, cei 1.000 de soldați români se ocupă cu instruirea armatei congoleze, dar și cu paza unor obiective strategice ale guvernului.
Publicitate și alte recomandări video