Legea „la sânge” la Socola: Trei candidaţi au picat testul încă de la proba dosarelor
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

miercuri, 08.12.2021

Legea „la sânge” la Socola: Trei candidaţi au picat testul încă de la proba dosarelor

GALERIE
socola
  • socola
- +

Doar trei candidaţi au mai rămas în cursa pentru funcţia de manager al Institutului de Psihiatrie „Socola” din Iaşi, după verificarea dosarelor de concurs depuse de către candidaţi.

Au fost respinşi Liliana Chelaru, cadru didactic UMF, motivul fiind că nu are examenul medical de specialitate ataşat dosarului, Vasile Rusu, jurist în cadrul DSP Iaşi, pentru că nu este absolvent al unor cursuri de perfecţionare în management sanitar, dar şi fostul chestor de poliţie, Ioan Scripniciuc, care, la fel, nu este absolvent al unor cursuri de perfecţionare în management sanitar.

Prin urmare, în momentul de faţă, mai sunt doar trei candidaţi în cursa pentru fotoliul de manager: prof. dr. Roxana Chiriţă, de la UMF Iaşi, fostul manager Bogdan Şaramet şi Cristina Dobre, care a fost manager în trecut la Maternitatea „Elena Doamna” şi Spitalul de Recuperare. „Ziarul de Iaşi” a mers pe urma documentelor şi a încercat să înţeleagă de ce au fost respinşi de către comisia de concurs cei trei candidaţi.

O adeverinţă bună la un concurs, nulă la altul

Contactată telefonic de către „Ziarul de Iaşi”, Liliana Chelaru ne-a pus la dispoziţie adeverinţa medicală cu care s-a înscris la concursul pentru ocuparea funcţiei de manager al Institutului de Psihiatrie „Socola” din Iaşi. Emisă de un medic de familie, pe aceasta scrie „clinic sănătos la momentul examinării, nu este în evidenţa noastră cu boli cronice”, respectiv „apt neuropsihic” şi „apt pentru concurs manager”. Cadrul didactic spune că i se pare ciudat că a fost respins dosarul ei când pe adeverinţă scrie exact acelaşi lucru ca în legislaţia naţională care stabileşte felul în care se derulează astfel de concursuri. Mai ales că aceasta a candidat şi anul trecut pentru funcţia de manager la „Socola”, când a pierdut în faţa lui Bogdan Şaramet concursul, chiar dacă acest concurs a fost într-un final anulat.

„Sunt de 23 de ani la acelaşi medic de familie, am avut acelaşi tip de adeverinţă eliberată şi la concursul de anul trecut şi la care dosarul meu a fost declarat admis. M-am prezentat pentru reexaminare şi am primit adeverinţa, mai mult de atât ce pot să spun? Voi face cu siguranţă contestaţie, aş fi dorit ca în 2021 să am parte de un concurs corect”, a declarat Liliana Chelaru.

„Ziarul de Iaşi” a consultat o serie de experţi în desfăşurarea concursurilor la instituţii publice, care ne-au precizat că adeverinţa respectivă a fost respinsă, cel mai probabil, de către comisia de concurs fiindcă Legea sănătăţii mintale nu permite ca un medic de familie să se pronunţe asupra stării psihice a unei persoane. Pentru acest lucru este nevoie de consultul la un medic de psihiatrie, existând şi un formular (similar cu cel necesar pentru reînnoirea permisului) - intitulat A5, în care un medic generalist dă verdictul de „apt fizic” şi un psihiatru cel de „apt neuropsihic”. De altfel, există două precedente recente, unul în Sibiu şi unul chiar în Iaşi - la Spitalul de Psihiatrie şi pentru Măsuri de Siguranţă - Pădureni-Grajduri - unde au fost candidaţi respinşi exact din acelaşi motiv, că adeverinţele depuse nu erau corespunzătoare.

Fostul chestor Ioan Scripniciuc se gândeşte să conteste excluderea

Cei doi candidaţi - fostul chestor Ioan Scripniciuc şi juristul Vasile Rusu - au prezentat la dosar că sunt absolvenţi ai cursurilor postuniversitare organizate chiar de către UMF Iaşi. Spre exemplu, Ioan Scripniciuc ne-a pus la dispoziţie diploma pe care a depus-o la dosar, un certificat de absolvire al cursurilor postuniversitare de perfecţionare, pentru o durată de 20 de zile, în specializarea „Management sanitar”.

„Dosarul a fost respins pentru că absolvirea cursurilor postuniversitare de perfecţionare în «management general» la UMF Iaşi nu ar fi «agreate» de Ministerul Sănătăţii. Cursurile pe care le-am absolvit sunt creditate de CMR (Colegiul Medicilor din România) pe Educaţie Medicală Continuă (EMC). Amintesc că UMF Iaşi este acreditată. Dacă nici asemenea cursuri nu sunt «agreate»... În anunţul de concurs se precizează că sunt necesare cursuri de «management sau management sanitar». Eu m-am încadrat la prima formă de curs. Analizez dacă voi depune contestaţie”, a declarat Ioan Scripniciuc pentru „Ziarul de Iaşi”.

Deşi fostul chestor face trimitere corectă către anunţul public de Institutul de Psihiatrie „Socola”, concursurile la spitalele publice din România sunt reglementate de către două ordine ale Ministrului Sănătăţii.

Studii bune pentru manager la „Sf. Spiridon”, respinse la „Socola”

Primul dintre acestea, nr. 1520/2016, menţionează că sunt acceptate doar acele cursuri de perfecţionare „în management sau management sanitar, agreate de Ministerul Sănătăţii şi stabilite prin ordin al ministrului Sănătăţii”.

Există un singur ordin de ministru în vigoare care vorbeşte despre un astfel de subiect, şi anul ordinul 1113/2010 - „privind stabilirea cursurilor de management sau management sanitar agreate de Ministerul Sănătăţii pentru ocuparea funcţiei de manager persoană fizică al spitalului public sau reprezentant desemnat de managerul persoană juridică”.

Ordinul este semnat de ministrul Sănătăţii de atunci - Cseke Attila, acelaşi care ocupă şi astăzi interimar această poziţie. În ordinul respectiv sunt menţionate doar cursurile de perfecţionare care se obţin în urma obţinerii titlului de medic specialist în specialitatea „Sănătate publică şi management sanitar”, dar şi cursuri de perfecţionare în „Management spitalicesc”. Acestea din urmă însă trebuie să îndeplinească o serie de condiţii, mai exact „să fie organizat de Şcoala Naţională de Sănătate Publică şi Management Sanitar Bucureşti, în perioada 2006-2009, respectiv de Şcoala Naţională de Sănătate Publică, Management şi Perfecţionare în Domeniul Sanitar Bucureşti, începând cu anul 2010”.

Nici Ioan Scripniciuc şi nici Vasile Rusu nu îndeplinesc această condiţie. Însă Vasile Rusu a reuşit să se înscrie la concursul de la Spitalul de Urgenţe „Sf. Spiridon” cu aceleaşi documente, unde au fost aceleaşi condiţii, fiind vorba de spitale aflate în subordinea directă a Ministerului Sănătăţii. Din informaţiile „Ziarului de Iaşi”, cel mai probabil toţi cei trei candidaţi vor depune contestaţii, care urmează să fie analizate de o comisie separată.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Întâlnire online între democraţii

Lucian DÎRDALA

Întâlnire online între democraţii

Deocamdată, administraţia Biden nu doreşte decât să reafirme leadership-ul american în spaţiul pe care mass media încă îl numeşte „lumea liberă”. Este greu de crezut că, în acest moment, Statele Unite au capacitatea ori dispoziţia să exercite presiuni semnificative asupra participanţilor mai puţin merituoşi, şi cu atât mai puţin asupra statelor neinvitate la summit, cum ar fi Turcia.

Filmuletul zilei

opinii

Identităţi în oglindă (II)

Florin CÎNTIC

Identităţi în oglindă (II)

Nimic mai firesc cu ocazia Zilei Naţionale decât o discuţie despre ce înseamnă „să fii român”. Evreu român.

Istoria (sau isteria) unui boxer

Radu PĂRPĂUȚĂ

Istoria (sau isteria) unui boxer

Era pe vremea lui Ceaşcă un boxer sas pe care-l chema Stumpf, ne spunea Ghiţă Mutu din plutonul nostru Ghiţă intrase la facultatea de textile de la Cisnădie, de unde ştia povestea cu Stumpf, care era de fel de pe acolo. 

Ministere „croite” şi răscroite

Nicolae CREŢU

Ministere „croite” şi răscroite

Mai mult decât oriunde altundeva, cel puţin pe aici, prin Europa, la noice declară „liderii” politichiei trebuie dat „la întors”, pe reversul de biată, mai dosnică, retorică a asigurărilor „liniştitoare” puse în circulaţie publică, mediatică. 

pulspulspuls

Iaca ce aranjamente mai pun la cale nea Măricel şi mister Ciorăpel!

Iaca ce aranjamente mai pun la cale nea Măricel şi mister Ciorăpel!

Pentru că tot am deschis ieri pârtia din acest sezon de iarnă cu ce se mai vorbeşte în lumea halatelor albe ca zăpada din târg, povestindu-vă cum s-a bătut palma ca mister Bazil Usturoi să rămână şef acolo unde est, şi pentru că vine vorba aşa de rar despre treburile astea extra-Covid din domeniu, am zis că numai bine să vă mai spunem una scurtă dar vioaie pe azi, că tot e miercuri, zi de post fără nicio dezlegare, nici la peşte, nici la vin sau undelemn. 

Caricatura zilei

Degetelezare

Editia PDF

Bancul zilei

- "Pentru o digestie buna beau bere. Daca nu am pofta de mâncare, beau vin alb. Daca am tensiunea scazuta, beau vin ros (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.