anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

sambata, 01.10.2022

Legea „la sânge” la Socola: Trei candidaţi au picat testul încă de la proba dosarelor

GALERIE
socola
 • socola
- +

Doar trei candidaţi au mai rămas în cursa pentru funcţia de manager al Institutului de Psihiatrie „Socola” din Iaşi, după verificarea dosarelor de concurs depuse de către candidaţi.

Au fost respinşi Liliana Chelaru, cadru didactic UMF, motivul fiind că nu are examenul medical de specialitate ataşat dosarului, Vasile Rusu, jurist în cadrul DSP Iaşi, pentru că nu este absolvent al unor cursuri de perfecţionare în management sanitar, dar şi fostul chestor de poliţie, Ioan Scripniciuc, care, la fel, nu este absolvent al unor cursuri de perfecţionare în management sanitar.

Prin urmare, în momentul de faţă, mai sunt doar trei candidaţi în cursa pentru fotoliul de manager: prof. dr. Roxana Chiriţă, de la UMF Iaşi, fostul manager Bogdan Şaramet şi Cristina Dobre, care a fost manager în trecut la Maternitatea „Elena Doamna” şi Spitalul de Recuperare. „Ziarul de Iaşi” a mers pe urma documentelor şi a încercat să înţeleagă de ce au fost respinşi de către comisia de concurs cei trei candidaţi.

O adeverinţă bună la un concurs, nulă la altul

Contactată telefonic de către „Ziarul de Iaşi”, Liliana Chelaru ne-a pus la dispoziţie adeverinţa medicală cu care s-a înscris la concursul pentru ocuparea funcţiei de manager al Institutului de Psihiatrie „Socola” din Iaşi. Emisă de un medic de familie, pe aceasta scrie „clinic sănătos la momentul examinării, nu este în evidenţa noastră cu boli cronice”, respectiv „apt neuropsihic” şi „apt pentru concurs manager”. Cadrul didactic spune că i se pare ciudat că a fost respins dosarul ei când pe adeverinţă scrie exact acelaşi lucru ca în legislaţia naţională care stabileşte felul în care se derulează astfel de concursuri. Mai ales că aceasta a candidat şi anul trecut pentru funcţia de manager la „Socola”, când a pierdut în faţa lui Bogdan Şaramet concursul, chiar dacă acest concurs a fost într-un final anulat.

„Sunt de 23 de ani la acelaşi medic de familie, am avut acelaşi tip de adeverinţă eliberată şi la concursul de anul trecut şi la care dosarul meu a fost declarat admis. M-am prezentat pentru reexaminare şi am primit adeverinţa, mai mult de atât ce pot să spun? Voi face cu siguranţă contestaţie, aş fi dorit ca în 2021 să am parte de un concurs corect”, a declarat Liliana Chelaru.

„Ziarul de Iaşi” a consultat o serie de experţi în desfăşurarea concursurilor la instituţii publice, care ne-au precizat că adeverinţa respectivă a fost respinsă, cel mai probabil, de către comisia de concurs fiindcă Legea sănătăţii mintale nu permite ca un medic de familie să se pronunţe asupra stării psihice a unei persoane. Pentru acest lucru este nevoie de consultul la un medic de psihiatrie, existând şi un formular (similar cu cel necesar pentru reînnoirea permisului) - intitulat A5, în care un medic generalist dă verdictul de „apt fizic” şi un psihiatru cel de „apt neuropsihic”. De altfel, există două precedente recente, unul în Sibiu şi unul chiar în Iaşi - la Spitalul de Psihiatrie şi pentru Măsuri de Siguranţă - Pădureni-Grajduri - unde au fost candidaţi respinşi exact din acelaşi motiv, că adeverinţele depuse nu erau corespunzătoare.

Fostul chestor Ioan Scripniciuc se gândeşte să conteste excluderea

Cei doi candidaţi - fostul chestor Ioan Scripniciuc şi juristul Vasile Rusu - au prezentat la dosar că sunt absolvenţi ai cursurilor postuniversitare organizate chiar de către UMF Iaşi. Spre exemplu, Ioan Scripniciuc ne-a pus la dispoziţie diploma pe care a depus-o la dosar, un certificat de absolvire al cursurilor postuniversitare de perfecţionare, pentru o durată de 20 de zile, în specializarea „Management sanitar”.

„Dosarul a fost respins pentru că absolvirea cursurilor postuniversitare de perfecţionare în «management general» la UMF Iaşi nu ar fi «agreate» de Ministerul Sănătăţii. Cursurile pe care le-am absolvit sunt creditate de CMR (Colegiul Medicilor din România) pe Educaţie Medicală Continuă (EMC). Amintesc că UMF Iaşi este acreditată. Dacă nici asemenea cursuri nu sunt «agreate»... În anunţul de concurs se precizează că sunt necesare cursuri de «management sau management sanitar». Eu m-am încadrat la prima formă de curs. Analizez dacă voi depune contestaţie”, a declarat Ioan Scripniciuc pentru „Ziarul de Iaşi”.

Deşi fostul chestor face trimitere corectă către anunţul public de Institutul de Psihiatrie „Socola”, concursurile la spitalele publice din România sunt reglementate de către două ordine ale Ministrului Sănătăţii.

Studii bune pentru manager la „Sf. Spiridon”, respinse la „Socola”

Primul dintre acestea, nr. 1520/2016, menţionează că sunt acceptate doar acele cursuri de perfecţionare „în management sau management sanitar, agreate de Ministerul Sănătăţii şi stabilite prin ordin al ministrului Sănătăţii”.

Există un singur ordin de ministru în vigoare care vorbeşte despre un astfel de subiect, şi anul ordinul 1113/2010 - „privind stabilirea cursurilor de management sau management sanitar agreate de Ministerul Sănătăţii pentru ocuparea funcţiei de manager persoană fizică al spitalului public sau reprezentant desemnat de managerul persoană juridică”.

Ordinul este semnat de ministrul Sănătăţii de atunci - Cseke Attila, acelaşi care ocupă şi astăzi interimar această poziţie. În ordinul respectiv sunt menţionate doar cursurile de perfecţionare care se obţin în urma obţinerii titlului de medic specialist în specialitatea „Sănătate publică şi management sanitar”, dar şi cursuri de perfecţionare în „Management spitalicesc”. Acestea din urmă însă trebuie să îndeplinească o serie de condiţii, mai exact „să fie organizat de Şcoala Naţională de Sănătate Publică şi Management Sanitar Bucureşti, în perioada 2006-2009, respectiv de Şcoala Naţională de Sănătate Publică, Management şi Perfecţionare în Domeniul Sanitar Bucureşti, începând cu anul 2010”.

Nici Ioan Scripniciuc şi nici Vasile Rusu nu îndeplinesc această condiţie. Însă Vasile Rusu a reuşit să se înscrie la concursul de la Spitalul de Urgenţe „Sf. Spiridon” cu aceleaşi documente, unde au fost aceleaşi condiţii, fiind vorba de spitale aflate în subordinea directă a Ministerului Sănătăţii. Din informaţiile „Ziarului de Iaşi”, cel mai probabil toţi cei trei candidaţi vor depune contestaţii, care urmează să fie analizate de o comisie separată.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

De ce câştigă extrema dreaptă

Pavel LUCESCU

De ce câştigă extrema dreaptă

Tot mai mulţi din aşa-zisa lume civilizată strigă tot mai strident că vor o schimbare. Deocamdată nici ei nu ştiu cum şi către ce. Dar, ca de atâtea ori în istorie, se vor găsi mereu politicieni care vor ştii să călărească valul şi să ne vândă cu succes o nouă rundă de iluzii.

opinii

Cu ochii larg închişi

Alexandru CĂLINESCU

Cu ochii larg închişi

Unele evenimente din ultima vreme, mai ales aşa-zisele „referendumuri” organizate de ruşi în terioriile ocupate, m-au făcut să-mi reamintesc de un text pe care l-am publicat în urmă cu nouăsprezece ani. Îl reiau aici, în ideea că el va arăta, o dată în plus, că liderul de la Kremlin este, în tot ce face, de o nesmintită şi sinistră consecvenţă.

De la oraşul creativ, la cel al creatorilor (I)

George PLEȘU

De la oraşul creativ, la cel al creatorilor (I)

Săptămâna trecută a fost lansată, fără prea mare tam-tam mediatic, dar cu reacţii bune în online, platforma orasulcreatorilor.com. În spatele ei sunt oameni din echipa care a realizat logo-ul Iaşului, care de data aceasta au invitat pentru consultări mai largi o serie de tineri implicaţi în industriile creative locale, în timp ce site-ul era încă în perioada de teste.

Ego-grafii. Emil Brumaru (I)

Codrin Liviu CUȚITARU

Ego-grafii. Emil Brumaru (I)

Emil Brumaru era, în subsidiar, aidoma tuturor scriitorilor adevăraţi, fiinţa cea mai delicată cu putinţă - aproape fragilă, aş îndrăzni să observ - care-şi disimula, în identitatea (construită) de rebel al culturii, propriile temeri şi inhibiţii în faţa „infernului” din celălalt.

pulspulspuls

Aripa fără scrupule a partidoiului local tocmai dă atacul la un proiect de milioane de iepuroi!!

Aripa fără scrupule a partidoiului local tocmai dă atacul la un proiect de milioane de iepuroi!!

Iată, dacă mai era nevoie, stimaţi telespectatori, dovada că şi în politichie este valabilă vorba aia că aşchia nu sare departe de trunchi şi unde altundeva puteam vedea mai bine o asemenea confirmare decât în familia fostului deputat Rachetă Patriot, hahalera universitară care a făcut de râs oraşul în ţară şi nu numai cu iniţiativa legii privind pensiile speciale, dar mai ales prin nenumăratele declaraţii şovine, patriotarde şi pompoase de tip vadimist. 

Caricatura zilei

Zbor anulat

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.