Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Legea „la sânge” la Socola: Trei candidaţi au picat testul încă de la proba dosarelor

GALERIE
socola
  • socola
- +

Doar trei candidaţi au mai rămas în cursa pentru funcţia de manager al Institutului de Psihiatrie „Socola” din Iaşi, după verificarea dosarelor de concurs depuse de către candidaţi.

Au fost respinşi Liliana Chelaru, cadru didactic UMF, motivul fiind că nu are examenul medical de specialitate ataşat dosarului, Vasile Rusu, jurist în cadrul DSP Iaşi, pentru că nu este absolvent al unor cursuri de perfecţionare în management sanitar, dar şi fostul chestor de poliţie, Ioan Scripniciuc, care, la fel, nu este absolvent al unor cursuri de perfecţionare în management sanitar.

Prin urmare, în momentul de faţă, mai sunt doar trei candidaţi în cursa pentru fotoliul de manager: prof. dr. Roxana Chiriţă, de la UMF Iaşi, fostul manager Bogdan Şaramet şi Cristina Dobre, care a fost manager în trecut la Maternitatea „Elena Doamna” şi Spitalul de Recuperare. „Ziarul de Iaşi” a mers pe urma documentelor şi a încercat să înţeleagă de ce au fost respinşi de către comisia de concurs cei trei candidaţi.

O adeverinţă bună la un concurs, nulă la altul

Contactată telefonic de către „Ziarul de Iaşi”, Liliana Chelaru ne-a pus la dispoziţie adeverinţa medicală cu care s-a înscris la concursul pentru ocuparea funcţiei de manager al Institutului de Psihiatrie „Socola” din Iaşi. Emisă de un medic de familie, pe aceasta scrie „clinic sănătos la momentul examinării, nu este în evidenţa noastră cu boli cronice”, respectiv „apt neuropsihic” şi „apt pentru concurs manager”. Cadrul didactic spune că i se pare ciudat că a fost respins dosarul ei când pe adeverinţă scrie exact acelaşi lucru ca în legislaţia naţională care stabileşte felul în care se derulează astfel de concursuri. Mai ales că aceasta a candidat şi anul trecut pentru funcţia de manager la „Socola”, când a pierdut în faţa lui Bogdan Şaramet concursul, chiar dacă acest concurs a fost într-un final anulat.

„Sunt de 23 de ani la acelaşi medic de familie, am avut acelaşi tip de adeverinţă eliberată şi la concursul de anul trecut şi la care dosarul meu a fost declarat admis. M-am prezentat pentru reexaminare şi am primit adeverinţa, mai mult de atât ce pot să spun? Voi face cu siguranţă contestaţie, aş fi dorit ca în 2021 să am parte de un concurs corect”, a declarat Liliana Chelaru.

„Ziarul de Iaşi” a consultat o serie de experţi în desfăşurarea concursurilor la instituţii publice, care ne-au precizat că adeverinţa respectivă a fost respinsă, cel mai probabil, de către comisia de concurs fiindcă Legea sănătăţii mintale nu permite ca un medic de familie să se pronunţe asupra stării psihice a unei persoane. Pentru acest lucru este nevoie de consultul la un medic de psihiatrie, existând şi un formular (similar cu cel necesar pentru reînnoirea permisului) - intitulat A5, în care un medic generalist dă verdictul de „apt fizic” şi un psihiatru cel de „apt neuropsihic”. De altfel, există două precedente recente, unul în Sibiu şi unul chiar în Iaşi - la Spitalul de Psihiatrie şi pentru Măsuri de Siguranţă - Pădureni-Grajduri - unde au fost candidaţi respinşi exact din acelaşi motiv, că adeverinţele depuse nu erau corespunzătoare.

Fostul chestor Ioan Scripniciuc se gândeşte să conteste excluderea

Cei doi candidaţi - fostul chestor Ioan Scripniciuc şi juristul Vasile Rusu - au prezentat la dosar că sunt absolvenţi ai cursurilor postuniversitare organizate chiar de către UMF Iaşi. Spre exemplu, Ioan Scripniciuc ne-a pus la dispoziţie diploma pe care a depus-o la dosar, un certificat de absolvire al cursurilor postuniversitare de perfecţionare, pentru o durată de 20 de zile, în specializarea „Management sanitar”.

„Dosarul a fost respins pentru că absolvirea cursurilor postuniversitare de perfecţionare în «management general» la UMF Iaşi nu ar fi «agreate» de Ministerul Sănătăţii. Cursurile pe care le-am absolvit sunt creditate de CMR (Colegiul Medicilor din România) pe Educaţie Medicală Continuă (EMC). Amintesc că UMF Iaşi este acreditată. Dacă nici asemenea cursuri nu sunt «agreate»... În anunţul de concurs se precizează că sunt necesare cursuri de «management sau management sanitar». Eu m-am încadrat la prima formă de curs. Analizez dacă voi depune contestaţie”, a declarat Ioan Scripniciuc pentru „Ziarul de Iaşi”.

Deşi fostul chestor face trimitere corectă către anunţul public de Institutul de Psihiatrie „Socola”, concursurile la spitalele publice din România sunt reglementate de către două ordine ale Ministrului Sănătăţii.

Studii bune pentru manager la „Sf. Spiridon”, respinse la „Socola”

Primul dintre acestea, nr. 1520/2016, menţionează că sunt acceptate doar acele cursuri de perfecţionare „în management sau management sanitar, agreate de Ministerul Sănătăţii şi stabilite prin ordin al ministrului Sănătăţii”.

Există un singur ordin de ministru în vigoare care vorbeşte despre un astfel de subiect, şi anul ordinul 1113/2010 - „privind stabilirea cursurilor de management sau management sanitar agreate de Ministerul Sănătăţii pentru ocuparea funcţiei de manager persoană fizică al spitalului public sau reprezentant desemnat de managerul persoană juridică”.

Ordinul este semnat de ministrul Sănătăţii de atunci - Cseke Attila, acelaşi care ocupă şi astăzi interimar această poziţie. În ordinul respectiv sunt menţionate doar cursurile de perfecţionare care se obţin în urma obţinerii titlului de medic specialist în specialitatea „Sănătate publică şi management sanitar”, dar şi cursuri de perfecţionare în „Management spitalicesc”. Acestea din urmă însă trebuie să îndeplinească o serie de condiţii, mai exact „să fie organizat de Şcoala Naţională de Sănătate Publică şi Management Sanitar Bucureşti, în perioada 2006-2009, respectiv de Şcoala Naţională de Sănătate Publică, Management şi Perfecţionare în Domeniul Sanitar Bucureşti, începând cu anul 2010”.

Nici Ioan Scripniciuc şi nici Vasile Rusu nu îndeplinesc această condiţie. Însă Vasile Rusu a reuşit să se înscrie la concursul de la Spitalul de Urgenţe „Sf. Spiridon” cu aceleaşi documente, unde au fost aceleaşi condiţii, fiind vorba de spitale aflate în subordinea directă a Ministerului Sănătăţii. Din informaţiile „Ziarului de Iaşi”, cel mai probabil toţi cei trei candidaţi vor depune contestaţii, care urmează să fie analizate de o comisie separată.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri