Legea asociațiilor de proprietari: La repararea terasei blocului trebuie să dea bani toți locatarii

miercuri, 20 octombrie 2021, 12:01
2 MIN
 Legea asociațiilor de proprietari: La repararea terasei blocului trebuie să dea bani toți locatarii

Repararea și întreținerea părților comune ale unei clădiri cu mai multe apartamente au generat și vor mai genera discuții între proprietarii dintr-un bloc. Putem întâlni, spre exemplu, situații în care proprietarii apartamentelor de la etajele inferioare ale imobilului refuză să dea bani pentru repararea terasei blocului, chiar dacă legislația îi obligă să participe financiar la această acțiune. În condițiile în care, din septembrie 2018, se aplică o nouă legislație ce vizează asociațiile de proprietari, prezentăm astăzi detalii despre obligațiile financiare ale celor ce trăiesc la bloc.

Vechea legislație privind organizarea și funcționarea asociațiilor de proprietari a fost înlocuită, noul cadrul legal fiind reprezentat de Legea nr. 196/2018 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari şi administrarea condominiilor.

În esență, Legea nr. 196/2018 a clarificat o serie de aspecte legate de utilizarea, modificarea și întreținerea locuinței, dar și regulile ce trebuie respectate în cadrul blocurilor sau modul în care se pot înființa și funcționa asociațiile de proprietari.

Totuși, în ceea ce privește exploatarea, reparația și întreținerea proprietății comune nu au apărut foarte multe schimbări. Așadar, repararea proprietății comune, inclusiv a terasei blocului, se face ca și până la intrarea în vigoare a noii legislații privind asociațiile de proprietari, adică cu participarea financiară a tuturor proprietarilor de apartamente din bloc, indiferent de etajul la care locuiesc.

Concret, Legea nr. 196/2018 stabilește că “administrarea, exploatarea, întreținerea, repararea, reabilitarea și/sau modernizarea, după caz, a proprietății comune aferente condominiului sunt în sarcina asociației de proprietari”. Asociația de proprietari este forma juridică de organizare și de reprezentare a intereselor comune ale proprietarilor dintr-un imobil.

Astfel, potrivit legislației în vigoare, “proprietarii membri ai asociației de proprietari au obligația să aprobe un fond de reparații anual, necesar pentru repararea și îmbunătățirea proprietății comune”. Fondul de reparații se utilizează numai pentru consolidarea condominiului, reabilitarea termică, precum și pentru repararea și îmbunătățirea proprietății comune.

După cum stabilește Legea nr. 196/2018, părțile comune sunt, printre altele, locurile de trecere, scările, instalațiile de apă și canalizare, paratrăsnetele, antenele colective, podul, pivnițele, boxele, spălătoria, uscătoria, ascensorul, interfonul, dar și fațadele, acoperișul sau terasele.

În concluzie, pentru lucrările de reparare a terasei blocului vor plăti toți proprietarii de locuințe din respectivul bloc, fără să se țină seama de etajul la care locuiesc aceștia.

Cei care doresc să ni se adreseze cu teme referitoare la specificul rubricii o pot face

Adresa poștală: b-dul. N. Iorga nr. 35, bl. N1, parter, Iași

E-mail: redactie@ziaruldeiasi.ro; claudiu.raus@ziaruldeiasi.ro

 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii