Legea bugetului, ultimul bal

marți, 18 decembrie 2007, 21:42
3 MIN
 Legea bugetului, ultimul bal

In anii ’90, moda instituita de social-democrati era ca bugetul sa fie votat hat, tocmai in primavara, astfel ca programul de venituri si cheltuieli se aplica mereu retroactiv. In talmes-balmesul existent atunci in Romania, conta prea putin cum se faceau platile, cine si cit fura ori de unde se alocau bani sa se acopere gaurile investitiilor prost facute: nimeni nu avea nici o raspundere. Lucrurile s-au mai schimbat in timp. Mai intii, dezbaterile parlamentare pe subiectul bugetului au fost aduse in termenul normal, astfel ca Anul Nou intra pe buget nou. Apoi, calculele au devenit ceva mai precise, desi e limpede pentru oricine ca ne pricepem mai bine la aproximari.

Anul acesta au fost trei rectificari, ceea ce inseamna ca anumite evenimente n-au fost prevazute, desi nu fac parte din categoria dezastrelor naturale, gen cutremur sau uragan. De fapt, 2007 a fost un an complet diferit de cei anteriori – iar asta nu neaparat pentru ca regulile ar fi mai stricte in interiorul Uniunii Europene. Si Guvernul a fost unul complet diferit de celelalte: ministrii s-au schimbat cu repeziciune, cei mai multi din cauze penale. Fenomenul acesta este una din cauzele care au perpetuat o mai veche meteahna guvernamentala ce face legile inaplicabile. Unele acte normative au nevoie de un set de reguli pentru a functiona, asa-numitele norme metodologice. Cita vreme acestea din urma nu exista, nici legile nu pot functiona. Cel mai recent exemplu este legea ce ii despagubeste pe cumparatorii de Dacii care nu si-au vazut niciodata masinile. Insa ministrul Economiei si Finantelor, cel care trebuia sa completeze legea, a avut alte ocupatii. De exemplu, in ultimele zile a negociat cu citeva partide un buget de uniune nationala. Cu exceptia partidului prezidential, toate celelalte si-au adus mai mult sau mai putin contributia la taierea bugetului pe felii. Sint si lucruri bune, cum ar fi cei 6% din PIB destinati educatiei, marirea alocatiilor si burselor, iar bugetul pe ansamblu arata foarte generos.

La prima vedere, asta e bine, insa exista destule voci care sustin ca economia romaneasca n-o duce deloc la fel de bine si ca riscul de a da intr-o criza este mare. Explicatia se gaseste peste ocean, unde americanii s-au confruntat cu o serioasa criza pe piata creditelor ipotecare, iar economia SUA trece acum razant pe linga recesiune. Efectele crizei s-au resimtit in toata lumea. Piata romaneasca a reactionat atipic, pentru ca domeniul imobiliar de la noi e in plina expansiune. Pericolul nu a trecut, dar bugetul pe 2008 se vrea a fi unul optimist.

Evident, liberalii sint adeptii strinsului curelei, iar social-democratii vor contrariul. Nici o tabara nu poate impune legea fara ajutorul celeilalte. Anul viitor este unul electoral si toti politicienii vor sa aiba cu ce sa se laude. Legea bugetului este ultima sansa de a mai acumula ceva capital electoral. In plus, vacanta parlamentara bate la usa, ceea ce inseamna ca pina miine legea trebuie sa fie gata. Si asa va fi. Dar pretul grabei cu care va fi votata il vom afla anul viitor. Dupa alegeri, bineinteles.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii