Legea care limitează dreptul la întreruperea sarcinii din Texas, blocată temporar de un judecător
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

duminica, 28.11.2021

Legea care limitează dreptul la întreruperea sarcinii din Texas, blocată temporar de un judecător

GALERIE
lege avort texas
  • lege avort texas
- +

Controversata lege care limitează dreptul femeilor din Texas la întreruperea sarcinii a fost blocată temporar de un judecător federal, potrivit BBC. Judecătorul Robert Pitman a aprobat o cerere a administraţiei Biden de a împiedica punerea în aplicare a legii în timp ce ea este contestată legal.

Legea a fost formulată şi adoptată de legislatorii republicani din Texas. Casa Albă a caracterizat decizia judecătorului drept „un pas important” în recăpătarea drepturilor constituţionale pentru femeile din Texas. Pitman, judecător din Austin, a scris în avizul său de 113 pagini că, din momentul în care legea a intrat în vigoare, pe 1 septembrie, „femeile au fost ilegal împiedicate să aibă control asupra propriilor vieţi în felul în care sunt protejate de Constituţie”.

„Dacă alte curţi pot găsi un mod de a evita această concluzie este decizia lor. Această curte nu va aproba nicio zi în plus această privaţiune ofensatoare a unui drept atât de important”, a spus el. Acesta este primul obstacol legal pentru Texas de la momentul implementării legii, iar oficialii statului este aşteptat să facă apel cu privire la hotărârea lui Pitman.

Administraţia Biden a demarat o acţiune juridică după ce majoritatea conservatoare a Curţii Supreme a refuzat să împiedice adoptarea legii. Departamentul de Justiţie a depus o solicitare de urgenţă pentru blocarea aplicării ei în timp ce derulează o acţiune legală.

Preşedintele democrat Joe Biden a descris legea ca „un atac fără precedent” asupra drepturilor femeilor, însă guvernatorul texan Greg Abbott a apărat-o spunând că „cea mai valoroasă libertate este viaţa însăşi”.

Legea interzice întreruperile de sarcină după detectarea bătăii inimii fetusului, un moment la care majoritatea femeilor nu ştiu că sunt însărcinate. Nu fac excepţie sarcinile rezultate dintr-o agresiune sexuală sau o relaţie incestuoasă. În plus, ea dă dreptul oricui să acţioneze în judecată medicii care fac avorturi după a şasea săptămână de sarcină. Susţinătorii ei spun că îi protejează pe cei nenăscuţi.

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Vremea păcatelor, era păcătoşilor

Nicolae GRECU

Vremea păcatelor, era păcătoşilor

Eliminarea campionilor României din CCE (Cupa Calicilor Europei) este momentul suprem al umilinţei fotbalului autohton. Să sperăm că mai rău nu se poate.

Filmuletul zilei

opinii

Conservarea textelor vechi între diortosire şi editare ştiinţifică* (III)

Eugen MUNTEANU

Conservarea textelor vechi între diortosire şi editare ştiinţifică* (III)

Argumentaţia autorului în favoarea editării ştiinţifice a textelor vechi se sprijină în acest foileton pe prezentarea unei iniţiative nefericite de a edita Pravila de la Govora (1640), monument important al vechii culturi româneşti.

Despre post

pr. Constantin STURZU

Despre post

Postul nu este doar o perioadă mai specială a anului liturgic, ci şi şansa de a ne reevalua viaţa, pregătind sau operând deja schimbări adecvate voii divine. Postul îmi stârneşte dorul după libertatea cea în Dumnezeu. Postul dă gust vieţii. 

Capitalismul privit şi înţeles ca hiperobiect (I)

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Capitalismul privit şi înţeles ca hiperobiect (I)

În articolul de astăzi, voi rezuma o serie de idei, opinii şi conjecturi legate de capitalism formulate de Horia-Roman Patapievici, în cadrul unei excelente conferinţe susţinută la Bursa de Valori Bucureşti acum fix 5 ani.

pulspulspuls

O dramoletă înduioşătoare între un domn bine şi o doamnă directoare

O dramoletă înduioşătoare între un domn bine şi o doamnă directoare

O întâmplare înduioşătoare s-a petrecut în urmă cu câteva săptămâni pe holurile liceului negruzzist, o dramoletă cu nuanţe adolescentine, dar trăită de personagii în toată firea din târgul acesta atât de dulce. 

Caricatura zilei

Agentul 00oaie

Editia PDF

Bancul zilei

- "Pentru o digestie buna beau bere. Daca nu am pofta de mâncare, beau vin alb. Daca am tensiunea scazuta, beau vin ros (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.