Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Legea împotriva fumatului se îndulceşte

GALERIE
smoking
  • smoking
- +

Fumatul ar putea fi permis în încăperi special amenajate, iar spaţiile închise vor fi definite ca spaţii cu pereţi de jur împrejur şi acoperiş, nu cu doi pereţi şi acoperiş ca prezent. Cel puţin aşa arată un proiect de modificare a legii în vigoare.

Senatorii din Comisia juridică au făcut un prim pas pentru oferirea unor "condiţii mai bune" pentru fumători, fiind de acord cu serie de amendamente potrivit cărora spaţiile închise unde nu se poate fuma sunt doar cele cu pereţi de jur împrejur, în schimb se va putea fuma în camere special amenajate. Amendamentele au fost citite ieri în Comisia juridică de senatorul PNL Steliana Miron, care a semnat în calitate de iniţiator alături de deputaţii Daniel Fenechiu şi Răzvan Tănase modificarea legii.


Parlamentarii vor să modifice definiţia spaţiului unde se poate fuma, astfel potrivit articolului 2, spaţiul public închis este definit ca orice spaţiu accesibil publicului sau destinat utilizării colective, indiferent de forma de proprietate sau de dreptul de acces, care are un acoperiş, plafon sau tavan care este încadrat de pereţi de jur împrejur, indiferent de natura acestora sau de caracterul temporar sau permanent, cu excepţia spaţiilor cu destinaţie locativă. Ei dau o nouă definiţie şi spaţiului închis de la locul de muncă, care este ”spaţiul care are un acoperiş, plafon sau tavan, şi care este încadrat de pereţi, de jur împrejur, indiferent de natura acestora sau de caracterul temporar sau permanent, aflat într-un loc de muncă".

"Să se decidă localuri pentru fumat şi pentru nefumători"

Un alt amendament depus la proiectul de lege prevede eliminarea limitării doar la zona de tranzit a aeroporturilor internaţionale a fumatului. Potrivit modificărilor dorite, fumatul va fi permis în camere special amenajate, cu respectarea următoarelor condiţii - să servească exclusiv fumatului şi activităţilor asociate fumatului, cum ar fi de exemplu consumul de cafea, băuturi calde sau băuturi răcoritoare. Amendamentele au primit susţinerea tuturor senatorilor prezenţi la şedinţa comisiei juridice. “Mi-au semnalat, m-au bombardat cu mail-uri, restrângerea în totalitate a posibilităţii fumătorilor de a fuma. Suntem oamenii extremelor - sau e alb sau e negru. Să recunoaştem că e gri. Legea trebuie să izvorască din viaţa cu zi cu zi. Definirea spaţiului public, astăzi, legea prevede că dacă are doi pereţi şi un acoperiş, terasă pe malul mării, acolo nu se poate fuma. Cred că e cam mult“, a spus preşedintele Comisiei juridice, liberalul Cătălin Boboc.


La rândul ei, iniţiatoarea amendamentelor, Steliana Miron, a oferit şi un motiv hazliu pentru aprobarea amendamentelor. “Am primit petiţii de la patronii de cluburi din centrul vechi în care se plângeau că sunt clienţi care nu îşi mai achită notele de plată, fiindcă spun că ies la fumat şi nu mai vin“, a spus Miron.
În apărarea fumătorilor a sărit şi un senator nefumător, Cristian Bodea.


“Mi s-a spus că dacă nu sunt fumător, nu am autoritate în domeniu. Nu sunt de acord cu această lege tâmpită. Nu sunt de acord să interzicem. Dacă vrem să ne sinucidem cu ţigările, ne sinucidem. Dacă îmi convine, stau lângă un fumător, dacă nu, plec. Eu aş considera potrivit, dacă unii sunt deranjaţi că se fumează într-o cameră, să se decidă localurile pentru fumat şi cele pentru nefumători. Nu trebuie să ne simţim vinovaţi că modificăm legea. După corupţi au apărut fumătorii. E ca o anatemă“, a spus Bodea.
Senatul este primă cameră sesizată pe acest proiect.



 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri