anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

Legea interoperabilității a fost promulgată! (P)

GALERIE
monica-berescu
 • monica-berescu
- +

Parlamentarii USR scapă românii de plimbările de la un ghișeu la altul și de fuga după diverse documente. Instituțiile statului sunt obligate să comunice între ele prin legea interoperabilității, un proiect USR, devenit lege.

Ce avantaje vor avea cetățenii, în mod concret?

-  Instituțiile nu vor mai cere informații și documente pe care le au deja (de exemplu copii după diverse acte de identitate sau documente);

-  Sunt reglementate registrele de baze de date - adică bazele de date principale cu privire la persoanele fizice, persoanele juridice, imobile și automobile de unde vor putea fi luate informații direct între instituții, nu de la cetățeni;

-  Vei putea cunoaște mereu ce instituție ți-a accesat datele prin platforma de interoperabilitate;

-  Sunt prevăzute măsuri de securitate cibernetică pentru ca datele tale să fie în siguranță;

-  Sunt prevăzute amenzi pentru instituțiile și autoritățile publice care nu vor aplica legea și vor continua să ceară documentele sau informațiile direct de la cetățeni.

Această lege își va produce efectele anul viitor și în termeni simpli, înseamnă o mare victorie asupra birocrației inutile. Practic, ieșenii nu vor trebui să mai prezinte copii după buletine la fiecare ghișeu al primăriei, ori de câte ori au nevoie de un document. La nivel funcțional, ar trebui să crească eficiența angajaților din primărie, care până acum se îngropau în hârtiile solicitate de la cetățeni. Legea interoperabilității este singura care modernizează în mod real relația dintre cetățeni și administrația publică. În viitor, ieșenii vor trebui să prezinte o singură dată o copie a unui act sau document, iar apoi instituțiile statului vor face schimb de informații între ele”, explică Monica Berescu, deputată USR PLUS și Vicepreședinte a Comisiei de IT din Camera Deputaților.

În calitate de Vicepreședinte al Comisiei de IT din Camera Deputaților am participat la zeci de ore  de dezbateri cu experții din cadrul grupului de lucru Law and Technology Lab, care reunește actori din societatea civilă și din mediul de afaceri IT&C. Prin legea inițiată de Diana Buzoianu, colega mea din Camera Deputaților, servicii publice vor fi mai rapide, mai eficiente.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

De ce a produs atâta nervozitate la Bruxelles succesul Giorgiei Meloni în Italia? (II)

Alexandru LĂZESCU

De ce a produs atâta nervozitate la Bruxelles succesul Giorgiei Meloni în Italia? (II)

Alegerile din Italia accentuează tendința de a aduce valorile culturale și raporturile dintre Comisia Europeană și statele membre în centrul disputelor electorale viitoare din UE.

opinii

Dreptate en detail

Briscan ZARA

Dreptate en detail

Ceea ce este şi mai interesant e că fiind alese arbitrar, legile care garantează menţinerea dreptăţii pot fi la fel de uşor schimbate precum pelincile unui bebeluş. Sunt atâtea dreptăţi pe lume că ai de unde alege. Ceea ce ieri era ilegal, azi e chiar obligatoriu, ceea ce e azi împotriva legii, mâine poate fi permis sau chiar încurajat.

Lupta micuţilor cu lupul fioros

Cristina DANILOV

Lupta micuţilor cu lupul fioros

Mulţi adulţi tratează fricile copiilor în mod condescendent. Ce dacă se teme, e normal, spunem, copilul va creşte şi totul va trece; sau - toţi ne-am temut cândva de ceva şi iată, am crescut şi nu ne-a mai mâncat lupul. Dar, în acelaşi timp, adulţii tac mâlc despre cât de multe necazuri le-a cauzat frica în copilărie, şi poate că şi acum, doar că ei au învăţat să le ascundă bine. 

Domnul Marga şi meandrele adevărului istoric

Mihai DORIN

Domnul Marga şi meandrele adevărului istoric

Indiferent de finalul războiului din Ucraina, abţinerea noastră de la acte revărsânde şi iresponsabile, chiar şi atunci când ştim că teritoriile răpite României rămân o rană deschisă, o ţară ca a noastră, dacă e ţară demnă şi nu accident al istoriei, nu poate abdica de la onoare şi solidaritate cu valorile lumii libere. Întrucât din credinţă şi asumarea acestor valori ne-am născut şi noi, ca naţiune şi stat. Nu Rusia ne-a fost naş, ci ideile şi valorile lumii libere.

pulspulspuls

Un experiment politic va avea loc pe acoperişul hotelului “Europa” din Iaşi

Un experiment politic va avea loc pe acoperişul hotelului “Europa” din Iaşi

Un experiment deosebit se pune la cale în filiala liberalilor ieşeni, o procedură extraordinară de măsurare a potenţialului politic al unor candidaţi. 

Caricatura zilei

Scăpări de gaze #NordStream5

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.