Legea, luată în răspăr în universităţi: Rectorii ieșeni își țin averile la secret
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

miercuri, 08.12.2021

Legea, luată în răspăr în universităţi: Rectorii ieșeni își țin averile la secret

GALERIE
declaratie de avere Foto psnews.ro
  • declaratie de avere Foto psnews.ro
- +

În instituţiile de învăţământ superior ieşene se face abstracţie de Legea 176/2010, care prevede, la articolul 6, că „declaraţiile de avere şi declaraţiile de interese se păstrează pe pagina de Internet a instituţiei şi a Agenţiei Naţionale de Integritate pe toată durata e­xercitării funcţiei sau mandatului şi trei ani după încetarea a­cestora“. Rectorii şi prorectorii instituţii­lor de învăţământ supe­rior ieşene fie nu au declaraţiile actualizate pe anul 2013, care trebuiau, conform legii, publicate în această vară, fie acestea există, dar sunt greu de găsit în arhitectura informaţională a site-ului, fie lipsesc cu desăvârşire.

În instituţiile de învăţământ superior ieşene se face abstracţie de Legea 176/2010, care prevede, la articolul 6, că „declaraţiile de avere şi declaraţiile de interese se păstrează pe pagina de Internet a instituţiei şi a Agenţiei Naţionale de Integritate pe toată durata e­xercitării funcţiei sau mandatului şi trei ani după încetarea a­cestora“.

Rectorii şi prorectorii instituţii­lor de învăţământ supe­rior ieşene fie nu au declaraţiile actualizate pe anul 2013, care trebuiau, conform legii, publicate în această vară, fie acestea există, dar sunt greu de găsit în arhitectura informaţională a site-ului, fie lipsesc cu desăvârşire.

Singura care se distinge prin această formă de transparenţă este Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad“, care are publicate declara­ţiile de avere a 37 persoane din conducerea instituţiei de învă­ţământ superior, începând cu rectorul şi prorectorii şi terminând cu decan, director de diferite programe şi directori de departamente. Singura problemă în cazul USAMV este dificultatea găsirii declaraţiilor, care figurează sub tab-ul Conducerea USAMV, do­meniul Managementul USAMV şi apoi pe link-ul direct dat de „Aplicarea Legii 144 din 21 mai 2007 la USAMV Iaşi“.

Încrengătura de pe site-ul UMF

În cazul Universităţii de Me­dicină şi Farmacie „Grigore T. Popa“, declaraţiile de avere exis­tă, dar sunt strecurate în încrengătura complicată a site-ului şi nu apar uneori nici dacă urmezi în aceeaşi ordine de două ori la rând arhitectura paginii de Internet. Ca. Ca să ajungi la ele, trebuie să treci întâi prin tab-ul direcţiei generale administrative, apoi la Acte administrative, apoi Documente publice, iar acolo există declaraţiile, pe ani, din 2009 încoace. Însă cele din anul curent nu se regăsesc pe site-ul UMF, deşi rectorul, prof.dr. Va­sile Astărăstoae, susţine că a fost informat de existenţa lor. „Sigur există şi cele din 2013, doar că nu am intrat niciodată pe site să mă uit unde au fost puse. Ori­cum, pe a mea o găsiţi şi pe platforma ANI“, a declarat rectorul. În ceea ce priveşte declaraţiile din anii trecuţi, acestea sunt postate într-un singur PDF, scanate, una după cealaltă, astfel încât, dacă doreşti să găseşti o persoană anu­me, trebuie să străbaţi cele peste 60 de declaraţii pentru a vedea exact unde sunt documentele acesteia.

Rectorul UTI: „Nu le vom urca pe site“

În ceea ce priveşte conducerea Universităţii Tehnice „Gheorghe Asachi“ din Iaşi, declaraţiile de avere şi de interese nu se găsesc pe site, nici în versiuni mai vechi şi nici în versiuni actualizate. Singura care apare pe platforma Agenţiei Naţionale de Integritate este cea a rectorului prof.dr. Ion Giurma, însă aceasta este din anul 2009 şi nu prezintă veniturile acestuia.

Contactat telefonic de către „Ziarul de Iaşi“, rectorul universităţii a spus că, anul acesta, universitatea nu intenţionează să urce declaraţiile pe site fiindcă Or­donanţa de Urgenţă 49/2014 stipulează că funcţiile de condu­cere din instituţia de învăţământ superior „reprezintă funcţii în domeniul didactic a căror desfă­şu­rare nu presupune prerogative de putere publică“.

Rectorul însă nu a explicat de ce, înainte de această ordonanţă de urgenţă, UTI nu a avut în niciun an declaraţiile de avere postate pe site. „Ele sunt făcute de toate persoane cu funcţii didactice din universitate, dar sunt depuse la biroul resurse umane, unde sunt fişate. Nu le vom urca pe site, mai ales că această ordonanţă spune că ele nu mai sunt funcţii publice“, a declarat prof.dr. Ion Giurma.

Preşedintele ANI: „Guvernează Legea 177“

În ceea ce priveşte OUG 49/2014, care a adus unele dintre cele mai contestate adăugiri Legii Educaţiei Naţionale, aceasta modifică articolul 2 al LEN care determina că funcţiile de condu­cere într-o universitate sunt rectorul, prorectorul, directorul ge­neral administrativ, decanul, pro­decanii şi directorul de departament. În adăugirea adusă de OUG 49/2014 sunt înşiruite o serie de 11 atribuţii prin care funcţiile respective nu sunt funcţii publice, ci didactice, printre care şi „îndeplinirea misiunii instituţiei de învăţământ superior de a ge­nera şi de a transfera cunoaştere către societate“.

Contactat telefonic de către „Ziarul de Iaşi“, preşedintele Agenţiei Naţionale de Integritate, Horia Georgescu, spune însă că OUG 49/2014 nu are cum să treacă peste prevede­rile Legii 177. „Este imposibil ca ordonanţa să fie mai importantă decât Legea 177, care guvernea­ză. Da, rectorii şi prorectorii trebuie să îşi publice în continuare declaraţiile de avere şi de interes pe pagina de Internet a universităţii“, ne-a declarat tranşant Ho­ria Georgescu.

Doar declaraţia rectorului la „Cuza“

În cazul Universităţii de Arte „George Enescu“ din Iaşi, de­claraţiile de avere şi de interese ale conducerii instituţiei de învă­ţământ superior nu se regăsesc la niciuna dintre secţiunile noii platforme care a fost lansată. Nici unele mai învechite şi nici cele de pe anul 2013. La Universitatea „Al.I. Cuza“ există doar decla­raţia rectorului, destul de greu de găsit pornind de la pagina principală, însă aceasta este veche, nu este din anul curent. „O am şi pe cea de anul acesta, este firesc, la departamentul de resurse uma­ne, pusă într-un fişet, aşa cum se obişnuieşte dintotdeauna. Aşa sunt şi declaraţiile colegilor prorectori şi ale unora dintre decani, dar nu am mai pus-o anul acesta pe site. Nu am încercat să mai impun nimic, ţinând cont şi de ceea ce priveşte ordonanţa privind faptul că funcţiile de conducere în învăţământul superior sunt considerate didactice“, a declarat prof.dr. Vasile Işan.

Acesta precizează că procedura publicării declaraţiilor de avere era una ce „irita“ mai multe persoane din mediul academic din România, argumentând că rectorii, prorectorii, decanii sau prodecanii „nu sunt nici demintari publici, nici funcţionari şi că modificarea care a fost adusă cu legea ANI a fost forţată într-o anumită împrejurare, când un ministru reformator îşi dorea să termine cu clanurile şi găştile universitare“, a adăugat rectorul. Acesta a precizat că nu e de acord că în astfel de cazuri se pleacă mereu de la prezumţia de vino­văţie şi susţine că nu are nimic de ascuns în ceea ce priveşte veniturile sale. „Nu sunt nici bogat, nici sărac. Nu asta am urmărit. Am colegi de facultate, prieteni, care au trecut în mediul privat în companii unde îşi dezvoltă profesii foarte bune, dar şi foarte rentabile, în bănci, în companii de asigurări, oameni care sunt înstăriţi, dar eu nu asta mi-am dorit“, conchide rectorul, care argumentează că această preve­dere cu declaraţiile de avere ale conducerilor universităţilor nu mai există în nicio altă ţară din Europa. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Întâlnire online între democraţii

Lucian DÎRDALA

Întâlnire online între democraţii

Deocamdată, administraţia Biden nu doreşte decât să reafirme leadership-ul american în spaţiul pe care mass media încă îl numeşte „lumea liberă”. Este greu de crezut că, în acest moment, Statele Unite au capacitatea ori dispoziţia să exercite presiuni semnificative asupra participanţilor mai puţin merituoşi, şi cu atât mai puţin asupra statelor neinvitate la summit, cum ar fi Turcia.

Filmuletul zilei

opinii

Identităţi în oglindă (II)

Florin CÎNTIC

Identităţi în oglindă (II)

Nimic mai firesc cu ocazia Zilei Naţionale decât o discuţie despre ce înseamnă „să fii român”. Evreu român.

Istoria (sau isteria) unui boxer

Radu PĂRPĂUȚĂ

Istoria (sau isteria) unui boxer

Era pe vremea lui Ceaşcă un boxer sas pe care-l chema Stumpf, ne spunea Ghiţă Mutu din plutonul nostru Ghiţă intrase la facultatea de textile de la Cisnădie, de unde ştia povestea cu Stumpf, care era de fel de pe acolo. 

Ministere „croite” şi răscroite

Nicolae CREŢU

Ministere „croite” şi răscroite

Mai mult decât oriunde altundeva, cel puţin pe aici, prin Europa, la noice declară „liderii” politichiei trebuie dat „la întors”, pe reversul de biată, mai dosnică, retorică a asigurărilor „liniştitoare” puse în circulaţie publică, mediatică. 

pulspulspuls

Iaca ce aranjamente mai pun la cale nea Măricel şi mister Ciorăpel!

Iaca ce aranjamente mai pun la cale nea Măricel şi mister Ciorăpel!

Pentru că tot am deschis ieri pârtia din acest sezon de iarnă cu ce se mai vorbeşte în lumea halatelor albe ca zăpada din târg, povestindu-vă cum s-a bătut palma ca mister Bazil Usturoi să rămână şef acolo unde est, şi pentru că vine vorba aşa de rar despre treburile astea extra-Covid din domeniu, am zis că numai bine să vă mai spunem una scurtă dar vioaie pe azi, că tot e miercuri, zi de post fără nicio dezlegare, nici la peşte, nici la vin sau undelemn. 

Caricatura zilei

Lapoviță

Editia PDF

Bancul zilei

- "Pentru o digestie buna beau bere. Daca nu am pofta de mâncare, beau vin alb. Daca am tensiunea scazuta, beau vin ros (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.