
Legea păcănelelor va “curăța” 91 de localități ieșene. Primele 10 firme de pe piața locală au profituri totale de peste 7 milioane de euro

“Păcănelele” vor trebui să dispară în 91 din cele 98 de localități din Județul Iași. Adoptată de Parlament pe 18 aprilie, “legea păcănelelor” ar trebui să aibă ca urmare închiderea a sute de sedii administrate de firme din Județul Iași care operează pe piața jocurilor de noroc și a pariurilor.
Legea 107/2024, care completează câteva ordonanțe guvernamentale mai vechi, urmează să intre în vigoare în această lună. Una dintre cele mai dramatice modificări aduse de document este că afacerile cu păcănele nu se mai pot desfășura în localități cu mai puțin de 15.000 de locuitori, urmând ca, pe bază de adeverinţă eliberată de primăria în a cărei rază teritorială se află spaţiul în care un antreprenor ar vrea să aibă o afacere cu slot-machines.
Legea nu spune dacă în adeverințele eliberate de primării va fi luat în calcul numărul de locuitori după domiciliu (care își declară reședința principală la o anumită adresă, dar nu locuiesc neapărat acolo), sau cel al locuitorilor după rezidență (persoane care locuiesc neîntrerupt 12 luni la o anumită adresă). Uneori, acest lucru poate face diferența. Pentru “patronii de păcănele” acest calcul este, prin urmare, cel mai optimist, incluzând un număr mai mare de locuitori.
În Județul Iași, de exemplu, populația după domiciliu era la 1 ianuarie 2024 de 991.882 persoane, în timp ce populația după rezidență era cu peste 200.000 de persoane mai mică. La acea dată, doar șapte din cele 98 de localități ale județului Iași aveau mai mult de 15.000 de locuitori: Municipiile Iași și Pașcani, orașul Hârlău și comunele Miroslava, Ciurea, Valea Lupului și Holboca. Dar dacă numărul de locuitori luat în calcul va fi după adresa de rezidență, atunci cel mai probabil comunele Holboca și Valea Lupului, precum și Orașul Hârlău, ar putea deveni teritorii interzise pentru sălile cu slot-machines.
“Va trebui să le închid, să le mut, la Miroslava, la Ciurea, în Iași”
Legea păcănelelor îi îngrijorează pe antreprenorii care au înțesat localitățile cu săli de jocuri de noroc. Gheorghe Cucoș este unul dintre primii antreprenori de pe această piață, la Iași. Firma sa – Ocean Tag SRL, înființată în 1994 – este a doua cea mai veche dintre firmele active din Județul Iași pe piața jocurilor de noroc și a pariurilor. Este, în același timp, pe locul al treilea după cifră de vânzări (la sfârşitul anului 2022), când a raportat și cea mai mică marjă de profit dintre toate firmele de același gen din Iași (0,2%).
Recenta modificare legislativă, spune Gheorghe Cucoș, îi va afecta businessul: “Știu de lege, intră în vigoare în zece zile de la publicare, așteptăm să vedem normele. Va trebui să închid multe sedii, nu știu câte, 20-30, nu le-am numărat. În total avem 60-70.. tot așa.. nu mai știu exact. Sunt și în localități din Județul Iași, dar și în Braşov, Miercurea Ciuc, Galați , Râmnicu Sărat, Botoşani. Încă nu știu ce am să fac. Va trebui să le închid, să le mut, la Miroslava, la Ciurea, în Iași. Dar e problemă și cu angajații, care sunt din localitățile în care sunt deschise sediile secundare sau din împrejurimi. Angajații.. nu mai știu câți avem, în jur de o sută”.
La finalul anului 2022, numărul de angajați raportat de Ocean Tag era de 10, în scădere cu 17% față de anul anterior. Iar potrivit datelor de pe listafirme.ro, firma deținută de Gheorghe și Ana Cucoș avea în 2022 cele mai multe sedii secundare dintre firmele de pe piața de jocuri de noroc cu sediul social în Iași: 350.
Cifră de afaceri de 50 de milioane de euro pentru primele zece firme
Tot atunci, erau doar 12 firme active din județul Iași pe piața jocurilor de noroc (care au realizat vânzări în acel an). În total aveau însă 953 de sedii sociale, potrivit datelor agregate de pe portalul listafirme.ro. Cifra lor totală de afaceri a fost de 258,4 milioane lei (aproximativ 51,7 milioane de euro), iar profiturile reprezentau, în medie, cam 14% din cifra de afaceri. Echivalentul în euro al profitului înregistrat de aceste 12 firme în 2022 a fost de de aproximativ 7,1 milioane de euro, iar datoriile înregistrate erau de 8,6 milioane de euro. Totalul angajaților din cele 12 firme cu 953 de sedii era de 371 de persoane.
O altă firmă atrage atenția: Înființată în iulie 2021, CSK Great Win Slots SRL avea deja la finalul anului 2022 o cifră de afaceri de aproximativ 4 milioane de euro, profituri de peste două milioane de euro și datorii tot de două milioane de euro, conform raportării la Ministerul Finanțelor Publice. Conform datelor furnizate de listafirme.ro, CSK Great Win Slots figura cu 112 sedii secundare la finalul anului 2022. Celor doi acționari, Ștefan Colotin (79% acţiuni) și Maria Loredana Colotin (1%), li s-a alăturat în acest an un alt participant la business, băcăuanul Mirel Andi Movileau (20%).
În raportul anual de activitate asupra aceluiași an la care am făcut până acum referire, 2022, Oficiul Național pentru Jocuri de Noroc – organism care autorizează activitatea firmelor de jocuri de noroc și pariuri – raporta încasări de două miliarde de lei doar din autorizări, licențe, regularizări, taxă de viciu și video-loterie, conform tabelului extras din documentul amintit. (vezi aici raportul complet – gov.ro)
Pe o piață în care sute de sedii secundare se pot deschide în decurs de doar câțiva ani și cifre de afaceri de milioane sunt însoțite de profituri tot de milioane, taxa de viciu și taxele pentru autorizări și licențiere puteau fi privite de antreprenori ca investiţii bine plasate și nu ca un joc la ruletă. Reglementările legislative le vor pune însă la încercare adaptabilitatea în afaceri. “Poate deschid alt fel de afacere. Dar aștept întâi normele”, și-a făcut planul Gheorghe Cucoș.
Ce spune legea
În modificările introduse în noua formă a legii jocurilor de noroc se mai prevede că:
- „Sunt interzise convențiile care, explicit sau disimulat, ar permite unei entităţi nelicențiate conform legislaţiei privind jocurile de noroc să desfăşoare activităţi de jocuri de noroc”
- „(…) interacţiunea cu clientul/beneficiarul serviciilor de jocuri de noroc se poate realiza exclusiv prin intermediul personalului calificat propriu angajat al organizatorului de jocuri de noroc sau al unei societăţi afiliate organizatorului de jocuri de noroc.”
- „Măsurile tehnice necesare pentru a preveni şi combate accesul participanţilor la jocuri de noroc (…) vor fi stabilite prin ordin al preşedintelui O.N.J.N., în termen de 90 de zile de la data intrării în vigoare a legii pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 82/2023”.
- „Publicitatea prin transmiterea de mesaje electronice nesolicitate care conţin informaţii cu privire la unul sau mai multe jocuri de noroc” e interzisă
În plus, Oficiul Național pentru Jocuri de Noroc va fi obligat să creeze și să mențină la zi un registru public “accesibil online şi actualizat cel puţin o dată la fiecare 24 de ore”, care va cuprinde date despre firmele operatorilor autorizați sau licențiați să desfășoare activități din sfera jocurilor de noroc și a pariurilor, adresa fiecărui spațiu cu jocuri de noroc, cu indicarea tipurilor de jocuri de noroc autorizate pentru locaţia respectivă, precum și date privind modul în care pot fi identificate, urmărite și controlate aparatele.
Amenzile pentru cei care nu respectă prevederile legii pleacă de la 100.000 lei și ajung până la 200.000 lei (și cu confiscarea sumelor provenite din activitatea contravenţională).
Ați paria că vor dispărea sălile de jocuri de noroc?
Publicitate și alte recomandări video