Legea parlamentarului ieșean Maricel Popa pentru finanțarea Institutului Inimii a trecut de Senat! (P)
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
Oala cu Gust
anunturi

Comunicat de presă

Legea parlamentarului ieșean Maricel Popa pentru finanțarea Institutului Inimii a trecut de Senat! (P)

GALERIE
maricel popa
  • maricel popa
- +

Proiectul de lege demarat de parlamentarul ieșean Maricel Popa prin care se propune asigurarea finanțării pentru construirea Institutului Regional de Medicină Cardiovasculară Iași a fost adoptat ieri de Senat, prima camera decizională.

Demersul a fost inițiat cu ocazia evenimentului „Împreună pentru Inima Moldovei”, unde organizatorul Gheorghe Tinică, reputatul medic cardiolog ieșean, a propus tuturor decidenților administrativi și politici din regiunea Moldovei construirea unui spital modern, cu o capacitate de 450 de paturi pentru a preveni și trata afecțiunile cardiace.

Vedem toți ce se întâmplă în spitalele din țară în această perioadă. Incendii, aglomerație, oameni care nu pot beneficia de dreptul lor de a fi tratați în cele mai bune condiții. Investițiile în Sănătate trebuie să fie o prioritate pentru toate autoritățile, centrale și locale. Iașul este fără nicio îndoială un centru regional pentru servicii medicale, un centru susținut de calitatea mediului universitar. Pacienții din zona Moldovei mai au însă nevoie de multe investiții pentru a avea cele mai bune condiții pentru a lupta cu bolile. Rămân un om al faptelor. Mi-am propus încă de la început să fac orice demers care intră în atribuțiile unui parlamentar pentru a da o mână de ajutor la construirea Institutului Regional de Medicină Cardiovasculară. Din acest motiv am inițiat, alături de colegii mei deputați social-democrați, un proiect de lege prin care vreau să asigurăm finanțarea acestui obiectiv de investiții cu impact regional. Până la acest moment totul decurge normal. Ieri, în Senat, proiectul de lege a trecut cu largă majoritate fiind susținut de majoritatea parlamentarilor prezenți în Plen. Sper ca susținerea să se regăsească și în rândul colegilor din Camera Deputaților, for decizional în acest caz” a declarat senatorul Maricel Popa, președintele PSD Iași.


Totodată, senatorul Maricel Popa a subliniat importanța demarării unui astfel de proiect de lege prin prisma faptului că obiectivul de investiții nu are la acest moment asigurată finanțare. Conform proiectului de lege Institutul Inimii va cuprinde ambulatoriu şi triaj primire urgenţe, clinică de chirurgie cardiovasculară pentru adulţi, clinică de chirurgie infantilă, clinică de cardiologie, clinică de prevenţie şi recuperare cardiovasculară, clinică de îngrijiri paleative cardiovasculare și va fi construit pe teritoriul comunei Miroslava, din județul Iași.

Institutul de la Miroslava va fi un holding de spitale și clinici unic în România, care vor avea o contribuție semnificativă la tratamentul bolilor cardiovasculare, a recuperării cardiologice, precum și la alte activități medicale. Este un mare pas înainte pentru întreaga regiune și nu numai, pentru întreaga țară, o necesitate absolută, o prioritate ”0”. Moldova este o regiune cu un număr foarte mare de pacienți și în prezent, cu un singur institut cardio care se află într-o situație dificilă. Vreau să mulțumesc tuturor parlamentarilor care au votat acest proiect legislativ, indiferent de partidul din care fac parte. Parlamentarii ieșeni știu foarte bine în ce condiții își desfășoară acum activitatea Institutul de Boli Cardiovasculare din Iași. Din punctul meu de vedere, acest proiect este unul transpartinic. Ieșenii ne-au acordat încrederea lor, dar odată cu încrederea au venit și multe obligații. Printre acestea se numără obligația de a face tot ceea ce este posibil pentru a crește nivelul de trai prin susținerea de investiții majore în toate domeniile. Trebuie să recunosc, am rămas neplăcut surprins de decizia colegilor parlamentari ieșeni ai PNL, care nu au vrut să semneze pentru această inițiativă. Cred că ieșenii își vor aminti acest lucru” a mai explicat liderul social-democrat ieșean.

România ocupă locul 1 în Europa ca mortalitate a populaţiei din cauza bolilor cardiovasculare, cu o medie de 109 decese la 100.000 de locuitori, faţă de media UE de 44 la 100.000 de locuitori. Bolile cardiovasculare reprezintă astfel cauza numărul 1 de deces în ţara noastră, cu aproape 60% din totalul deceselor înregistrate la nivel naţional. La fiecare 30 de minute, un român moare de infarct. În țara noastră, în jur de 60% din decese sunt cauzate de bolile cardiovasculare, potrivit datelor Societății Române de Cardiologie.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Armistiţiu ca să ce?

Cosmin PAȘCA

Armistiţiu ca să ce?

Propunerea unui armistiţiu este un semn de disperare din partea PNL. Un indiciu în plus că Iohannis şi Cîţu au aruncat ţara într-o criză politică fără să aibă un plan B, că baronii liberali joacă de două luni la cacealma, improvizează soluţii ca să câştige timp şi să se agaţe de putere.

Filmuletul zilei

opinii

O poveste (nebună) victoriană

Codrin Liviu CUȚITARU

O poveste (nebună) victoriană

Scriitorii sunt, din ce în ce mai mult, „regizorii” unor filme cu intrigi şocante, derulate, dinamic, în imagini pe hârtie, imagini creionate prin complicitate cu abilităţile onirice ale „consumatorului”, adică ale cititorului însuşi. Intervalul epic a ajuns spaţiul de desfăşurare a unor blitzkrieg-uri devastatoare cu imaginaţia celui de dincolo de fila cărţii.

Arta surâsului

Nicolae TURTUREANU

Arta surâsului

Această încercare de portret, săvârşită de mine în urmă cu cinci ani, şi reluată aici şi-acum, s-a vrut o punere în lumină a Vioricăi S. Constantinescu (27 mai 1943 - 22 oct. 2021). Pentru că Viorica însăşi emana lumină. Asta nu-i o metaforă (răsuflată), ci chiar modul de-a fi al unei fiinţe empatice, solare, exclamative şi interogative cât să nu tulbure „corola de minuni a lumii” celuilalt. A acceptat spontan să colaboreze la „Cronica veche”, bucurându-ne paginile cu traducţiuni şi comentarii „din lumi ce vorbeau în versuri”. Într-o vară şi într-o doară, mi-a spus (telefonic) că are o casă cu grădină, la Agapia, se duce să se odihnească în raiul acela. Îmi place să cred că-i tot acolo.

Instabilitatea politică şi performanţa economică

Alin ANDRIEȘ

Instabilitatea politică şi performanţa economică

Instabilitatea politică este considerată de economişti un factor care afectează negativ economia. Instabilitatea politică este definită în studiile economice ca fiind probabilitatea ca un guvern să fie demis şi înlocuit cu un alt guvern din cauza conflictelor sau a competiţiei vehemente dintre diferiţi politicieni sau partide politice.

pulspulspuls

Tot despre mâini înfinpe-n gât la partidoi: ce are nea Măricel şi n-are nea Vasile?

Tot despre mâini înfinpe-n gât la partidoi: ce are nea Măricel şi n-are nea Vasile?

Stăteam aseară la filosofat câte-n lună şi-n stele cu amicul Archibald Tănase, om cu doftorat magna cu lăute în sforăraie politică de Bahlui, iar la un moment dat, de la Prolegomenele lui Kant şi Zarathustra lui Nietzsche, am început a analiza, în context, şi oareşce psihologie socială legată de feţele unora sau altora de prin politichia locală. 

Caricatura zilei

Mall

Editia PDF

Bancul zilei

Cercetatorii ardeleni au descoperit ca oricâta mâncare le-ai da musafirilor, tot se îmbata.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Ar trebui închise școlile dacă se trece de 6 la mie?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.