anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

vineri, 30.09.2022

Comunicat de presă

Legea parlamentarului ieșean Maricel Popa pentru finanțarea Institutului Inimii a trecut de Senat! (P)

GALERIE
maricel popa
 • maricel popa
- +

Proiectul de lege demarat de parlamentarul ieșean Maricel Popa prin care se propune asigurarea finanțării pentru construirea Institutului Regional de Medicină Cardiovasculară Iași a fost adoptat ieri de Senat, prima camera decizională.

Demersul a fost inițiat cu ocazia evenimentului „Împreună pentru Inima Moldovei”, unde organizatorul Gheorghe Tinică, reputatul medic cardiolog ieșean, a propus tuturor decidenților administrativi și politici din regiunea Moldovei construirea unui spital modern, cu o capacitate de 450 de paturi pentru a preveni și trata afecțiunile cardiace.

Vedem toți ce se întâmplă în spitalele din țară în această perioadă. Incendii, aglomerație, oameni care nu pot beneficia de dreptul lor de a fi tratați în cele mai bune condiții. Investițiile în Sănătate trebuie să fie o prioritate pentru toate autoritățile, centrale și locale. Iașul este fără nicio îndoială un centru regional pentru servicii medicale, un centru susținut de calitatea mediului universitar. Pacienții din zona Moldovei mai au însă nevoie de multe investiții pentru a avea cele mai bune condiții pentru a lupta cu bolile. Rămân un om al faptelor. Mi-am propus încă de la început să fac orice demers care intră în atribuțiile unui parlamentar pentru a da o mână de ajutor la construirea Institutului Regional de Medicină Cardiovasculară. Din acest motiv am inițiat, alături de colegii mei deputați social-democrați, un proiect de lege prin care vreau să asigurăm finanțarea acestui obiectiv de investiții cu impact regional. Până la acest moment totul decurge normal. Ieri, în Senat, proiectul de lege a trecut cu largă majoritate fiind susținut de majoritatea parlamentarilor prezenți în Plen. Sper ca susținerea să se regăsească și în rândul colegilor din Camera Deputaților, for decizional în acest caz” a declarat senatorul Maricel Popa, președintele PSD Iași.


Totodată, senatorul Maricel Popa a subliniat importanța demarării unui astfel de proiect de lege prin prisma faptului că obiectivul de investiții nu are la acest moment asigurată finanțare. Conform proiectului de lege Institutul Inimii va cuprinde ambulatoriu şi triaj primire urgenţe, clinică de chirurgie cardiovasculară pentru adulţi, clinică de chirurgie infantilă, clinică de cardiologie, clinică de prevenţie şi recuperare cardiovasculară, clinică de îngrijiri paleative cardiovasculare și va fi construit pe teritoriul comunei Miroslava, din județul Iași.

Institutul de la Miroslava va fi un holding de spitale și clinici unic în România, care vor avea o contribuție semnificativă la tratamentul bolilor cardiovasculare, a recuperării cardiologice, precum și la alte activități medicale. Este un mare pas înainte pentru întreaga regiune și nu numai, pentru întreaga țară, o necesitate absolută, o prioritate ”0”. Moldova este o regiune cu un număr foarte mare de pacienți și în prezent, cu un singur institut cardio care se află într-o situație dificilă. Vreau să mulțumesc tuturor parlamentarilor care au votat acest proiect legislativ, indiferent de partidul din care fac parte. Parlamentarii ieșeni știu foarte bine în ce condiții își desfășoară acum activitatea Institutul de Boli Cardiovasculare din Iași. Din punctul meu de vedere, acest proiect este unul transpartinic. Ieșenii ne-au acordat încrederea lor, dar odată cu încrederea au venit și multe obligații. Printre acestea se numără obligația de a face tot ceea ce este posibil pentru a crește nivelul de trai prin susținerea de investiții majore în toate domeniile. Trebuie să recunosc, am rămas neplăcut surprins de decizia colegilor parlamentari ieșeni ai PNL, care nu au vrut să semneze pentru această inițiativă. Cred că ieșenii își vor aminti acest lucru” a mai explicat liderul social-democrat ieșean.

România ocupă locul 1 în Europa ca mortalitate a populaţiei din cauza bolilor cardiovasculare, cu o medie de 109 decese la 100.000 de locuitori, faţă de media UE de 44 la 100.000 de locuitori. Bolile cardiovasculare reprezintă astfel cauza numărul 1 de deces în ţara noastră, cu aproape 60% din totalul deceselor înregistrate la nivel naţional. La fiecare 30 de minute, un român moare de infarct. În țara noastră, în jur de 60% din decese sunt cauzate de bolile cardiovasculare, potrivit datelor Societății Române de Cardiologie.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

De ce câştigă extrema dreaptă

Pavel LUCESCU

De ce câştigă extrema dreaptă

Tot mai mulţi din aşa-zisa lume civilizată strigă tot mai strident că vor o schimbare. Deocamdată nici ei nu ştiu cum şi către ce. Dar, ca de atâtea ori în istorie, se vor găsi mereu politicieni care vor ştii să călărească valul şi să ne vândă cu succes o nouă rundă de iluzii.

opinii

Cu ochii larg închişi

Alexandru CĂLINESCU

Cu ochii larg închişi

Unele evenimente din ultima vreme, mai ales aşa-zisele „referendumuri” organizate de ruşi în terioriile ocupate, m-au făcut să-mi reamintesc de un text pe care l-am publicat în urmă cu nouăsprezece ani. Îl reiau aici, în ideea că el va arăta, o dată în plus, că liderul de la Kremlin este, în tot ce face, de o nesmintită şi sinistră consecvenţă.

De la oraşul creativ, la cel al creatorilor (I)

George PLEȘU

De la oraşul creativ, la cel al creatorilor (I)

Săptămâna trecută a fost lansată, fără prea mare tam-tam mediatic, dar cu reacţii bune în online, platforma orasulcreatorilor.com. În spatele ei sunt oameni din echipa care a realizat logo-ul Iaşului, care de data aceasta au invitat pentru consultări mai largi o serie de tineri implicaţi în industriile creative locale, în timp ce site-ul era încă în perioada de teste.

Ego-grafii. Emil Brumaru (I)

Codrin Liviu CUȚITARU

Ego-grafii. Emil Brumaru (I)

Emil Brumaru era, în subsidiar, aidoma tuturor scriitorilor adevăraţi, fiinţa cea mai delicată cu putinţă - aproape fragilă, aş îndrăzni să observ - care-şi disimula, în identitatea (construită) de rebel al culturii, propriile temeri şi inhibiţii în faţa „infernului” din celălalt.

pulspulspuls

Aripa fără scrupule a partidoiului local tocmai dă atacul la un proiect de milioane de iepuroi!!

Aripa fără scrupule a partidoiului local tocmai dă atacul la un proiect de milioane de iepuroi!!

Iată, dacă mai era nevoie, stimaţi telespectatori, dovada că şi în politichie este valabilă vorba aia că aşchia nu sare departe de trunchi şi unde altundeva puteam vedea mai bine o asemenea confirmare decât în familia fostului deputat Rachetă Patriot, hahalera universitară care a făcut de râs oraşul în ţară şi nu numai cu iniţiativa legii privind pensiile speciale, dar mai ales prin nenumăratele declaraţii şovine, patriotarde şi pompoase de tip vadimist. 

Caricatura zilei

Zbor anulat

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.