Legea permite acum să se treacă de la pensia anticipată la cea de invaliditate, și invers. Explicațiile Mariei Andronache, șefa Casei de Pensii Iași
Noua lege a pensiilor nr. 360/2023, în vigoare de la începutul lunii trecute, aduce schimbări importante în ceea ce privește posibilitatea pensionarilor de a alege între pensia anticipată și pensia de invaliditate. Această modificare legislativă le oferă pensionarilor mai multe opțiuni, în funcție de starea lor de sănătate.
Maria Andronache, directoarea Casei Județene de Pensii (CJP) Iași, explică faptul că Legea 360/2023 permite acum unui pensionar care beneficiază de pensie anticipată să opteze pentru pensia de invaliditate, cât și invers, ceea ce nu era posibil înainte. Dacă se solicită trecerea de la pensia anticipată la pensia de invaliditate, pensionarul trebuie să obțină o decizie medicală de încadrare în grad de invaliditate, iar schimbarea devine efectivă începând cu luna următoare cererii. În același timp, plata pensiei anticipate încetează. Aceeași lege permite și trecerea inversă, de la pensia de invaliditate la pensia anticipată, cu respectarea condițiilor legale privind vârsta și stagiul contributiv. În cazul acestei opțiuni, pensia de invaliditate încetează. Aceste modificări importante sunt prevăzute în art. 60 și art. 72 din Legea 360/2023, consultată de „Ziarul de Iași”.
„O noutate din noua lege a pensiilor este aceea că oferă posibilitatea unui pensionar anticipat în plată să opteze pentru pensia de invaliditate, ceea ce nu era posibil pe legislația anterioară. Dacă se optează de la anticipată la invaliditate, persoana vine cu decizia de încadrare în grad de invaliditate, deci urmează procedura pe linia expertizei medicale. Schimbarea se face cu luna următoare cererii, dar de menționat este că plata pensiei anticipate încetează. Legea permite și opțiunea inversă, anume de la pensie de invaliditate la pensie anticipată, evident cu încadrarea în condițiile impuse de lege, cea de vârstă, de stagiu contributiv, tot ce înseamnă Legea 360/2023 în vigoare acum. Opțiunea inversă presupune încetarea pensiei de invaliditate. De ce subliniez cuvântul încetare: dacă persoana optează de la anticipată la invaliditate, îi încetează anticipata, dar dacă vrea să revină de la invaliditate la anticipată ia procesul de înscriere la pensie de la zero și vine cu condițiile de îndeplinit în vigoare la data opțiunii, la fel și la pensia de invaliditate, reia procedura de reîncadrare în grad, totul”, a explicat șefa CJP Iași.
De ce ar alege pensionarii să facă această schimbare?
Există mai multe motive pentru care pensionarii ar putea decide să facă această schimbare. În cazul pensiei anticipate, nu se pot cumula venituri salariale. Pe de altă parte, la pensia de invaliditate acest lucru este posibil, indiferent de gradul de invaliditate, conform noii legi a pensiilor, spune directoarea CJP Iași. De asemenea, condițiile de stagiu contributiv diferă, pentru pensia anticipată este nevoie de un stagiu complet de cotizare contributiv, în timp ce pentru pensia de invaliditate este suficient orice stagiu contributiv în sistemul public de pensii.
„La pensia anticipată nu ai posibilitatea să cumulezi pensia cu venituri salariale, pe când la pensia de invaliditate poți să faci cumul cu orice venituri. Poate ar fi un argument pentru care unele persoane optează să facă asta. Poate o persoană care are capacitatea de muncă redusă poate să realizeze venituri, de ce nu, este perfect legal și posibil. Alt argument ar fi că la deschiderea dreptului la pensie anticipată trebuie să îndeplinești un stagiu contributiv obligatoriu, pe când la pensia de invaliditate ai condiția doar să ai un stagiu contributiv în sistemul public, nu contează dacă este 1 an, 15 ani sau 25 ani. (…) Dacă persoana a lucrat doar o zi și intră în invaliditate, dacă îi iese în urma calculelor o pensie de un leu, să spunem, va primi pensia minimă, adică 1.281 de lei la momentul actual”, a explicat Maria Andronache.
Conform informațiilor care ne-au fost transmise de directoarea CJP Iași, în județul Iași sunt în prezent 2.504 pensionari anticipat parțial (cu penalizare), 99 pensionari anticipat și 9.703 pensionari de invaliditate.
Publicitate și alte recomandări video