Legenda Copilului de pe cornișa Bisericii Negre
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

Legenda Copilului de pe cornișa Bisericii Negre

GALERIE
copil, cornisa, biserica neagra
  • copil, cornisa, biserica neagra
- +

Legenda copilului de pe cornișa Bisericii Negre datează din secolul al XV-lea, perioadă în care a fost construit acest simbol al goticului transilvănean. Pe una dintre laturile bisericii putem vedea statuia unui copil care dă impresia că se apleacă peste cornișa clădirii. Legenda este cutremurătoare și s-a transmis în mai multe versiuni de-a lungul timpului, potrivit brasov.net.

Povestea spune că, atunci când s-a ridicat acest edificiu impunător, meșterul care se ocupa de construcție și-a angajat un ucenic pentru a-l ajuta. Lunile treceau iar meșterul a început să observe priceperea ucenicului său în lucrările de zidărie. În acel moment, maestrul constructor a fost cuprins de invidie și a pus la cale un plan diabolic.

Astfel, prinzând un moment prielnic, l-a trimis pe tânăr să ia ceva de pe cornișa bisericii. În momentul în care s-a aplecat, copilul a fost împins de meșter și a murit. Nu a trecut mult și meșterul a fost cuprins de remușcări pentru fapta pe care a săvârșit-o. În memoria tânărului ucis, el a construit statuia unui băiat care stă aplecat, chiar pe locul unde a fost comisă fapta. Povara din sufletul meșterului era prea mare și nu-i dădea pace. Meșterul a recurs la autodenunțare și a fost condamnat la moarte pentru crimă.

O altă versiune a legendei ne spune că nu a fost vorba despre o crimă, ci despre un simplu accident. Povestea spune că fiul unuia dintre constructorii care lucrau la clădire a venit să-l viziteze pe tatăl său, atunci când acesta se afla pe acoperișul clădirii. Fiind curios, tânărul s-a urcat și el pe acoperiș, mergând până la marginea acestuia. Voia să vadă ce distanță este până jos dar s-a aplecat prea mult și a căzut, sub ochii tatălui său. După această pierdere, inima părintelui era îndurerată. Pentru a-și mai calma suferința, constructorul a comandat o statuie care-l reprezenta pe fiul său.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Vremea păcatelor, era păcătoşilor

Nicolae GRECU

Vremea păcatelor, era păcătoşilor

Eliminarea campionilor României din CCE (Cupa Calicilor Europei) este momentul suprem al umilinţei fotbalului autohton. Să sperăm că mai rău nu se poate.

Filmuletul zilei

opinii

Conservarea textelor vechi între diortosire şi editare ştiinţifică* (III)

Eugen MUNTEANU

Conservarea textelor vechi între diortosire şi editare ştiinţifică* (III)

Argumentaţia autorului în favoarea editării ştiinţifice a textelor vechi se sprijină în acest foileton pe prezentarea unei iniţiative nefericite de a edita Pravila de la Govora (1640), monument important al vechii culturi româneşti.

Despre post

pr. Constantin STURZU

Despre post

Postul nu este doar o perioadă mai specială a anului liturgic, ci şi şansa de a ne reevalua viaţa, pregătind sau operând deja schimbări adecvate voii divine. Postul îmi stârneşte dorul după libertatea cea în Dumnezeu. Postul dă gust vieţii. 

Capitalismul privit şi înţeles ca hiperobiect (I)

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Capitalismul privit şi înţeles ca hiperobiect (I)

În articolul de astăzi, voi rezuma o serie de idei, opinii şi conjecturi legate de capitalism formulate de Horia-Roman Patapievici, în cadrul unei excelente conferinţe susţinută la Bursa de Valori Bucureşti acum fix 5 ani.

pulspulspuls

O dramoletă înduioşătoare între un domn bine şi o doamnă directoare

O dramoletă înduioşătoare între un domn bine şi o doamnă directoare

O întâmplare înduioşătoare s-a petrecut în urmă cu câteva săptămâni pe holurile liceului negruzzist, o dramoletă cu nuanţe adolescentine, dar trăită de personagii în toată firea din târgul acesta atât de dulce. 

Caricatura zilei

Crenvurșt nevegetal

Editia PDF

Bancul zilei

- "Pentru o digestie buna beau bere. Daca nu am pofta de mâncare, beau vin alb. Daca am tensiunea scazuta, beau vin ros (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.