Legenda râului Căcaina: acesta s-ar fi numit, la început, Cocaina!
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

duminica, 16.05.2021

Legenda râului Căcaina: acesta s-ar fi numit, la început, Cocaina!

GALERIE
Patratel MARTI, 16 aprilie 2019 - 1Patratel MARTI, 16 aprilie 2019 - 2Patratel MARTI, 16 aprilie 2019 - 3Patratel MARTI, 16 aprilie 2019 - 4Patratel MARTI, 16 aprilie 2019 - 5Patratel MARTI, 16 aprilie 2019 - 6Patratel MARTI, 16 aprilie 2019 - 7
 • Patratel MARTI, 16 aprilie 2019 - 1
 • Patratel MARTI, 16 aprilie 2019 - 2
 • Patratel MARTI, 16 aprilie 2019 - 3
 • Patratel MARTI, 16 aprilie 2019 - 4
 • Patratel MARTI, 16 aprilie 2019 - 5
 • Patratel MARTI, 16 aprilie 2019 - 6
 • Patratel MARTI, 16 aprilie 2019 - 7
- +

* Întâi de toate, avem o legendă: cică mai demult, pe plaiurile însorite şi domoale ale Moldovei, lângă un râuleţ mai puţin vestit, dar cu apă lină, tulburată doar de broscoii care orăcăiau şi săreau, pleoscăind, câţiva răzeşi care veneau de la muncile ogorului (sau de la beut roada dulce a viilor, spun unii cronicari) au descoperit pe maluri nişte pachete cu făină ori ceva asemănător, frumos învelite în borangic. Pe dată, oamenii au început să-şi dea coate şi să se întrebe: "Vrednici şi viteji fraţi, oare ce-or fi aceste nemaivăzute arătări?". Unul dintre ei, mai aprig din fire, a vârât ascuţişul coasei şi a spart un pachet, a băgat degetul, a luat praf alb şi a gustat. A mai gustat o dată, apoi încă o dată, apoi şi-a turnat în palmă şi a tras pe nas, oftând de plăcere. "Ce e, frate Şoimane? Cum e?" l-au întrebat colegii de răzeşie. "Ce să fie? Yo, man! Cocaină de calitate, 90 la sută! Yo!". De atunci, râuleţul şi-a căpătat numele meritat de Cocaina; cu timpul, moravurile s-au schimbat, strănepoţii răzeşilor au început să verse tot felul de mizerii în apă, iar numele râuleţului s-a transformat în Căcaina...

* În altă ordine de idei, după cum bine ştiţi, ne apropiem cu viteză de Paşti, aşadar e taman perioada în care românii încearcă să facă rost de miel, caş, ingrediente pentru pască sau cozonaci şi, evident, ouă. Am aflat că prin grija unor avicultori entuziaşti şi cam ebrietaţi, care au îndrăgit de mici ingineria genetică, cibernetica şi cabernetica, au apărut nişte specii de păsări noi, obţinute prin încrucişarea cu alte vietăţi. Amintim, printre altele, jivina obţinută prin împerecherea unui cocoş cu un şarpe, poreclită de specialişti "cocoşarpe", care cântă dimineaţa, locuieşte în ţevi şi se poate înfăşura în jurul gâtului, penele colorate fiind foarte atractive.

* Aceiaşi cercetători au mai obţinut buldogăina, care dă ouă şi cotcodăceşte, însă a moştenit de la buldog violenţa, aşa că nu poate fi furată, apoi puiuliul, puiul de găină ideal pentru borş, dar care, întocmai ca uliul, aduce şi păsări din curţile consătenilor, berbecurca, având carne sănătoasă, fără colesterol, şi o lână foarte fină (s-a încercat şi "curcâiacul", pentru a obţine un curcan cu sute de picioare, dar singurul exemplar s-a strecurat pe sub uşă şi a fugit!), apoi "raţapul", combinaţia dintre o raţă şi un ţap: "De la acest nou animal încolo, oricine va putea spune fără să greşească prea mult că raţa împunge!", declară unul dintre entuziaştii geneticieni amatori.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Principiul lui Peter şi sportul

Nicolae GRECU

Principiul lui Peter şi sportul

Cei care nu izbutesc să treacă trec graniţa dintre competenţă şi incompetenţă se consideră insultaţi de către cei care observă aceasta.

Filmuletul zilei

opinii

Metamorfoze ale protocronismului sau despre incompetenţa cu ştaif (VII)

Eugen MUNTEANU

Metamorfoze ale protocronismului sau despre incompetenţa cu ştaif (VII)

În ultimul foileton al acestei serii sunt analizate două „contribuţii“ recente ale unor autori români, marcate de manipularea de tip protocronist a unor documente de istorie medievală europeană.

Nu poţi fi misogin când vorbeşti despre mironosiţe

pr. Constantin STURZU

Nu poţi fi misogin când vorbeşti despre mironosiţe

Ziua de mâine, a treia duminică a Paştilor, este consacrată femeilor mironosiţe (purtătoare de miruri la mormântul Domnului). Un bun prilej pentru a vorbi despre condiţia femeii în creştinism.

Este morala creştină compatibilă cu etosul capitalismului?

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Este morala creştină compatibilă cu etosul capitalismului?

Azi doresc să vă provoc la reflecţie, fără să mă implic impunând vreun punct de vedere personal care să mă înregimenteze într-o tabără pro sau contra. E un subiect incitant, argumentele variate ale apărătorilor şi acuzatorilor nefiind deloc futile în a decela un răspuns definitiv.

pulspulspuls

Senatoarea de la Iaşi a dat iar iama-n pălării

PULS

Senatoarea de la Iaşi a dat iar iama-n pălării

Nu ştim alţii cum sunt, dar noi, numai când vedem o nouă pălărie a madamei senator PNL de Iaşi Scântei, parcă ne tresaltă inima de ce procopseală pe capul nostru s-a ales încât să avem şansa unei aşa reprezentări în Parlament. Nu, nu vă gândiţi că e la Iaşi madama, căci auzim că pe-aici n-a mai dat de la alegeri încoace, ci undeva pe la Arad, de ziua Regelui, ştiţi voi pasiunea veche.

Caricatura zilei

WC spațial

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

  Intrebarea zilei

  Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.