Legile cerute de mediul de afaceri în curs de adoptare în Parlament (P)

sâmbătă, 25 mai 2024, 08:10
3 MIN
 Legile cerute de mediul de afaceri în curs de adoptare în Parlament (P)

Start-up-urile și IMM-urile sunt coloana vertebrală a economiei și de cele mai multe ori, pe umerii acestor companii atârnă toate modificările fiscale și creșterile de taxe anunțate peste noapte. Chiar și în acest haos fiscal, lipsit de predictibilitate, antreprenorii români își demonstrează abilitățile și reușesc să supraviețuiască; iar unii chiar să se dezvolte. Dar nu este suficient.

Mediul de afaceri are nevoie o legislație adecvată, care să faciliteze infuzia de capital și atragerea de investitori; o legislație care să le ofere acces și la cele mai noi tehnologii.

În 2022 am organizat 4 mese rotunde cu oamenii de afaceri din București, Cluj, Timișoara și Iași, unde am discutat despre problemele cu care se confruntă privind atragerea de investiții sau despre scalarea afacerii la următorul nivel.

Pe baza concluziilor exprimate, am depus în Parlament un set de propuneri legislative, inițiate împreună cu colegii mei Oana Țoiu și Viorel Băltărețu, pentru a sprijini microîntreprinderile, fondatorii de start-up-uri și IMM-urile în căutare de capital.

Coaliția PSD – PNL împovărează zi de zi mediul de afaceri: a introdus suprataxarea, vine cu modificări fiscale de pe o zi pe alta și în loc să ofere predictibilitate și stimulente pentru mediul de afaceri, guvernarea partidului comasat apăsă din ce în ce mai adânc pe umerii antreprenorilor. Economia noastră are un potențial uriaș și oameni de afaceri foarte pricepuți, capabili să transforme un start-up într-un unicorn de talie mondială.

 Aceste pachet de legi pentru mediul de afaceri va oferi o gură de oxigen antreprenorilor aflați în căutare de capital, fiindcă le facilitează cadrul legal prin care pot atrage investitori puternici, investiții ce vor duce la dezvoltarea companiilor proprii dar și a economiei în general.

Una dintre inițiative cu privire la incubatoarele de afaceri a fost deja adoptată. Proiectele cu privire la drepturile de vot multiplu per acțiune și implementarea ESOP, precum și ridicarea pragului de investiții pentru business angels se află în camera decizională, iar inițiativa cu privire la posibilitatea de răscumpărare a acțiunilor intră în această perioadă în comisiile de specialitate ale Senatului.

Am încredere că în scurt timp toate inițiativele legislative vor fi adoptate de Parlament și vor deveni legi, afirmă Monica Berescu, co-inițiatoare a pachetului legislativ și deputată de Iași.

Pachetul legislativ include 5 legi, care reglementează modul în care poate fi stimulată dezvoltarea mediului antreprenorial din România. Una dintre inițiative a fost deja adoptată de Parlament și a intrat în vigoare (Legea Centrelor de Inovare Digitală -Legea nr. 419/2023) iar celelalte se află la dezbateri în comisiile de specialitate, sau așteaptă raportul comisiilor de fond pentru a fi votate în plenul Parlamentului.

 

  1. Legea Centrelor de Inovare Digitală a fost adoptată de Camera Deputaților în unanimitate în decembrie 2023, devenind Legea nr. 419/2023. Aceste centre sunt încadrate în categoria incubatoarelor de afaceri și beneficiază de facilitățile acordate acestora.
  2. Legea pentru introducerea claselor de acțiuni cu vot multiplu (Pl-x nr. 180/2022) este în prezent trimisă pentru raport la comisiile permanente ale Camerei Deputaților. Această lege propune introducerea acțiunilor cu vot multiplu și clarificarea reglementărilor privind acțiunile cu vot fracționat sau limitat.
  3. Legea privind stimularea investitorilor individuali – business angels (Pl-x nr. 30/2023) a primit un raport favorabil de adoptare de la Comisia pentru industrii și servicii din Camera Deputaților. Urmează să fie examinată și adoptată de celelalte comisii raportoare, după care va fi inclusă pe ordinea de zi pentru votul final în ședința de plen a Camerei Deputaților.
  4. Proiectul de lege pentru implementarea ESOP (employee stock option plan) în România (Pl-x nr. 180/2022) se află în ultima etapă decizională. Acest proiect propune crearea unor clase de acțiuni și părți sociale fără drept de vot, care pot fi utilizate pentru angajați sau colaboratori specializați în cadrul „Employee Stock Option Plan” (ESOP) sau „Board of Advisors”.
  5. Un alt  proiect de lege pentru facilitarea investițiilor și stimularea angajaților, înregistrat la Senat cu numărul B202/2024,  a primit deja un prim aviz favorabil de la Consiliul Economic și Social. Acest proiect beneficiază de sprijinul Asociației Patronale a Industriei de Software și Servicii (ANIS) şi oferă companiilor posibilitatea de a emite asociaților sau acționarilor titluri de participare cu drepturi diferite, inclusiv fără drept de vot sau cu vot multiplu.

 

Monica Berescu,

Deputată de Iași

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii