Legumele şi fructele, depozitate într-un parc agroindustrial modern la Leţcani

joi, 11 septembrie 2014, 01:58
3 MIN
 Legumele şi fructele, depozitate într-un parc agroindustrial modern la Leţcani

Primul parc agroindustrial din judeţ se va deschide în luna mai a anului viitor.

Conducerea Consiliului Judeţean a semnat ieri contractul de lucrări cu SC Conest SA, în vederea construirii parcului agroindustrial Tran­sagropolis din Leţcani. „Parcul de la Leţcani este doar înce­putul. În jurul lui vrem să dezvoltăm o infrastructură care să susţină producătorii agricoli din România, Republica Mol­dova şi Ucraina. Vom obţine astfel o mai bună valorificare a producţiei agricole, creşterea valorii terenului prin investiţii şi dezvoltarea reţelelor de contact între producători, procesatori şi pieţe. Proiectul va ge­nera o creştere economică lo­cală şi locuri de muncă. Pro­ducătorii vor putea depozita produsele la Leţcani şi le vor putea vinde iarna şi primăvara în lanţurile marilor magazine, când preţurile vor fi mai bune“, a declarat preşedintele CJ, Cristian Adomniţei.

Valoarea totală a proiectului parcului agroindustrial se ridică la 4,3 milioane de euro, din care 2,8 milioane de euro reprezintă cofinanţarea europeană. Lucră­rile propriu-zise vor costa 18 milioane de lei. Parcul va fi construit pe o suprafaţă de 2 ha aparţinând comunei Leţcani, beneficiarii direcţi ai proiectului urmând să fie 331 de producători agricoli şi 30 de firme din judeţ, 171 de producători şi firme din raioanele Ungheni şi Făleşti, precum şi 788 din regiunea Vinnitsa din Ucraina.

Proiectul vizează construirea unei hale cu 10 celule de frig pentru depozitarea fructelor şi legumelor, cu anexele aferente, având o suprafaţă utilă totală de 1.394 mp. La aceasta se va adă­uga un centru de sprijinire a afacerilor cu 27 de spaţii de închiriat şi o sală de conferinţe cu 140 de locuri, ca şi a drumului de acces spre DJ 280C, paralel cu DN 28.

„Noi vrem ca lângă Trans­agro­polis să construim şi un târg de profil, cu 10-12 hale. Acesta va funcţiona ca un fel de expoziţie semi-permanentă, asi­gurând şi desfa­cerea mărfii pentru cei care do­resc aceasta, şi aprovizio­narea fermierilor cu utilaje, furaje şi ce mai au nevoie. Teren avem suficient disponibil“, a precizat primarul comunei, Stelică Turcu.

Centru de servicii pentru viitoarea autostradă

Între planurile Primăriei din Leţcani se numără şi construirea, în parteneriat cu CJ, a unui parc industrial, pe amplasamentul fostei crescătorii de iepuri. Acest proiect însă este blocat în proceduri administrative. Astfel, pri­măria trebuie să obţină avizele necesare pentru mutarea re­ţelelor electrice de medie şi înaltă tensiune. Totodată, pe te­renul alocat parcului industrial este prevăzută construirea unui centru de servicii pentru viitoa­rea autostradă. Chiar dacă centrul există doar pe hârtie, este necesar un aviz din partea Mi­nisterului Transporturilor, res­pec­tiv al Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţio­nale pentru mutare.

„Aşteptăm avizele şi depunem toate eforturile pentru aceasta. Reţelele le mutăm noi, pe banii noştri. Oricum terenul nu poate fi folosit pentru construcţii cu reţelele pe el, iar poziţionarea este ideală pentru un parc industrial. Acesta ar putea aduce 5-6.000 de locuri de muncă, mai multe decât întreaga populaţie a comunei“, a spus Adomniţei.
 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii