anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
TVR Iasi Telejurnal
anunturi

duminica, 26.03.2023

Legumele şi fructele, depozitate într-un parc agroindustrial modern la Leţcani

GALERIE
adomnitei
 • adomnitei
- +

Primul parc agroindustrial din judeţ se va deschide în luna mai a anului viitor.

Conducerea Consiliului Judeţean a semnat ieri contractul de lucrări cu SC Conest SA, în vederea construirii parcului agroindustrial Tran­sagropolis din Leţcani. „Parcul de la Leţcani este doar înce­putul. În jurul lui vrem să dezvoltăm o infrastructură care să susţină producătorii agricoli din România, Republica Mol­dova şi Ucraina. Vom obţine astfel o mai bună valorificare a producţiei agricole, creşterea valorii terenului prin investiţii şi dezvoltarea reţelelor de contact între producători, procesatori şi pieţe. Proiectul va ge­nera o creştere economică lo­cală şi locuri de muncă. Pro­ducătorii vor putea depozita produsele la Leţcani şi le vor putea vinde iarna şi primăvara în lanţurile marilor magazine, când preţurile vor fi mai bune“, a declarat preşedintele CJ, Cristian Adomniţei.

Valoarea totală a proiectului parcului agroindustrial se ridică la 4,3 milioane de euro, din care 2,8 milioane de euro reprezintă cofinanţarea europeană. Lucră­rile propriu-zise vor costa 18 milioane de lei. Parcul va fi construit pe o suprafaţă de 2 ha aparţinând comunei Leţcani, beneficiarii direcţi ai proiectului urmând să fie 331 de producători agricoli şi 30 de firme din judeţ, 171 de producători şi firme din raioanele Ungheni şi Făleşti, precum şi 788 din regiunea Vinnitsa din Ucraina.

Proiectul vizează construirea unei hale cu 10 celule de frig pentru depozitarea fructelor şi legumelor, cu anexele aferente, având o suprafaţă utilă totală de 1.394 mp. La aceasta se va adă­uga un centru de sprijinire a afacerilor cu 27 de spaţii de închiriat şi o sală de conferinţe cu 140 de locuri, ca şi a drumului de acces spre DJ 280C, paralel cu DN 28.

„Noi vrem ca lângă Trans­agro­polis să construim şi un târg de profil, cu 10-12 hale. Acesta va funcţiona ca un fel de expoziţie semi-permanentă, asi­gurând şi desfa­cerea mărfii pentru cei care do­resc aceasta, şi aprovizio­narea fermierilor cu utilaje, furaje şi ce mai au nevoie. Teren avem suficient disponibil“, a precizat primarul comunei, Stelică Turcu.

Centru de servicii pentru viitoarea autostradă

Între planurile Primăriei din Leţcani se numără şi construirea, în parteneriat cu CJ, a unui parc industrial, pe amplasamentul fostei crescătorii de iepuri. Acest proiect însă este blocat în proceduri administrative. Astfel, pri­măria trebuie să obţină avizele necesare pentru mutarea re­ţelelor electrice de medie şi înaltă tensiune. Totodată, pe te­renul alocat parcului industrial este prevăzută construirea unui centru de servicii pentru viitoa­rea autostradă. Chiar dacă centrul există doar pe hârtie, este necesar un aviz din partea Mi­nisterului Transporturilor, res­pec­tiv al Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţio­nale pentru mutare.

„Aşteptăm avizele şi depunem toate eforturile pentru aceasta. Reţelele le mutăm noi, pe banii noştri. Oricum terenul nu poate fi folosit pentru construcţii cu reţelele pe el, iar poziţionarea este ideală pentru un parc industrial. Acesta ar putea aduce 5-6.000 de locuri de muncă, mai multe decât întreaga populaţie a comunei“, a spus Adomniţei.
 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Revin tricolorii, oameni buni!

Nicolae GRECU

Revin tricolorii, oameni buni!

Cei care cred că naţionala nu mai poate câştiga nici măcar în Andorra să nu citească acest text.

opinii

Eufemismele (IV)

Eugen MUNTEANU

Eufemismele (IV)

Discuția despre eufemisme continuă cu exemple comentate din diferite sfere de desemnare (anatomie umană, homosexualitate, însușiri umane, profesii și meserii).

Hitozukuri, eșecul statului nipon într-un proiect de inginerie socială

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Hitozukuri, eșecul statului nipon într-un proiect de inginerie socială

Utilizând exclusiv conceptul de religie în sens occidental, Japonia este percepută ca fiind o țară cu o populație nereligioasă, care adoptă ideea de mushukyo - lipsa unor convingeri religioase. 

Să ne bucurăm!

prof. dr. Gheorghe POPA

Să ne bucurăm!

Da, să ne bucurăm și să fim mulțumiți de reușita comunității ieșene pentru inaugurarea în municipiul nostru a primului Centru Cultural European din țară!

pulspulspuls

Premieră galactică la Iaşi, cu maşina lui dom’ premare în prim plan. Iacătă unde a pus-o!

Premieră galactică la Iaşi, cu maşina lui dom’ premare în prim plan. Iacătă unde a pus-o!

Pe astăzi, stimaţi participanţi la trafic, avem o premieră absolută pentru domniile voastre: pentru prima dată de când se ştie, dom’ premare Mihai Chirica şi-a parcat alaltăieri Dusterul (IS 14 DST) cu care circulă în parcarea din curtea interioară a instituţiunii, după cum se vede şi în imaginea de mai jos.

Caricatura zilei

Xi Jinping si Putin

Editia PDF

Bancul zilei

Doi prieteni se întâlnesc dupa multa vreme: - Ei, prietene, cum e viata de barbat însurat? - Excelenta! Am reu (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Credeti ca blocurile ridicate dupa anii 2000 in Iasi si in tara sunt sigure in cazul unui cutremur major?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.