Lenin şi Ştefan cel Mare
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Lenin şi Ştefan cel Mare

GALERIE
Radu Popescu
  • Radu Popescu
- +

Socialiştii şi medalia de AUR.

În ziua în care Maia Sandu, Preşedintele Republicii Moldova, a declarat că alegerile parlamentare anticipate sunt pasul esenţial pentru curăţarea sistemului politic putred de la Chişinău, Igor Dodon şi partenerii săi politici au chicotit şmechereşte, ca golanii din ultima bancă, vrând să dea senzaţia că nu pun mare preţ pe afirmaţiile celei care se profilează a fi coşmarul lor electoral. „Da, da, da, sigur că da, mergem la anticipate, cum să nu…”, au zis ei în cor, însă în realitate Dodon şi urmăriţii internaţional Plahotniuc şi Ilan Şor - cele trei capete ale balaurului corupţiei de peste Prut - şi-au activat de urgenţă oamenii din sistem pentru a face tot posibilul să împiedice scrutinul anticipat cu potenţial de cutremur politic. 

Timp de patru luni de zile nu a existat nici măcar o singură chichiţă legislativă pe care să nu o fi încercat socialiştii şi aliaţii lor în tentativa lor de a compromite proiectul alegerilor anticipate, plecând de la tot felul de iniţiative parlamentare, trecând prin instituirea unei pseudo stări sanitare „de urgenţă” şi terminând cu o tentativă de acaparare a Curţii Constituţionale de la Chişinău. Abia în momentul în care Preşedintele Maia Sandu a semnat Decretul pentru dizolvarea Parlamentului Republicii Moldova, stabilind pentru 11 iulie data alegerilor anticipate, „curajoasa” triadă a înţeles că situaţia devine cu adevărat complicată.

Primul care a dat semne de frică a fost Ilan Şor, urmăritul internaţional pentru devalizarea sistemului bancar din Republica Moldova. Acesta a trimis o lungă şi patetică scrisoare publică din Israel, acolo unde este fugar în acest moment, prin care a povestit ceva de genul „pe numele meu este emis un mandat de arest pentru că mi se impută că am furat un miliard de dolari din băncile de la Chişinău, deşi eu nu recunosc acest lucru. Sunt dispus să plătesc eu statului această sumă din economiile mele personale, urmând ca apoi să-mi recuperez singur banii de la cei pe care îi consider vinovaţi de acest furt. Tot ce-mi doresc, însă, este să mă lăsaţi să mă întorc pentru a participa la aceste alegeri, fără a fi arestat”. Răspunsul actualelor instituţii ale statului a fost ferm: NU! 

Panica s-a remarcat şi la Igor Dodon care - după desele vizite la Moscova - a decis că e momentul să mai ia nişte învăţăminte şi de la un alt expert: „Aţi fost pe fază! Bine că aţi ţinut situaţia sub control. Sunteţi bravo! Cu aşa o presiune... Şi la noi se pregătea ceva. Şi acum se pregătesc la noi alegeri anticipate. Eu cred că ei vor încerca să dea lovitura. Dar Dumneavoastră ne-aţi dat un exemplu”, i-a mulţumit Dodon lui Lukaşenko după lecţiile de viaţă primite în urma vizitei inopinate pe care i-a făcut-o în Belarus.

Cât despre oligarhul fugar Plahotniuc, acesta - conform presei de la Chişinău - a reintrat în joc de la distanţă, făcând ceea ce ştie el mai bine: calcule, combinaţii şi cumetrii politice malefice. 

Tradiţional, la fiecare alegeri de până acum tripleta Dodon - Plahotniuc - Şor, în lipsa proiectelor concrete de dezvoltare, a ales să pescuiască în apele tulburi în căutare de voturi. Şi cum să învolburezi mai uşor apele într-o ţară ca Republica Moldova, aflată într-o continuă pendulare între Est şi Vest, decât prin reîncălzirea la infinit a aceleiaşi ciorbe păstrate la congelator: conflictul geopolitic. Est contra Vest, „ei” contra „noi”, „românii” contra „moldovenilor”, „străinii” contra Moldovei, tradiţiile „lor” contra tradiţiilor „noastre”, Răul împotriva Binelui. Cu mici variaţiuni, am trecut şi noi prin aceste mesaje transmise în alegeri de către domnii Ion Iliescu, Victor Viorel Ponta, Liviu Dragnea ori George Simion, spre deosebire de vecinii noştri maghiari care încă trebuie să mai suporte delirul anti occidental al lui Viktor Orban. Iar dacă vă este dor să revedeţi aceste mesaje, daţi o fugă până la Chişinău unde veţi vedea deja instalate panourile electorale ale lui Igor Dodon: „Moldova este în pericol. Nu dăm ţara străinilor!” 

Principala forţă pro-europeană în acest moment şi favoritul alegătorilor, Partidul Acţiune şi Solidaritate PAS (care a fost condus până anul trecut de către Maia Sandu) nu a intrat în această capcană de comunicare, declarând că „nu ar trebui să facem campanie geopolitică, deoarece atunci când oligarhii fură de la cetăţeni, fură de la vorbitori nativi de rusă, găgăuză, română, fură de la toţi oamenii, iar acest lucru trebuie înţeles”.

Faptul că pentru prima dată după mulţi ani de zile în alegerile de peste Prut sperietoarea geopolitică pare să nu mai dea rezultate s-a reflectat şi în sondajele interne ale socialiştilor drept pentru care, într-o încercare de mobilizare a tuturor alegătorilor nostalgici, zilele trecute am fost martorii unei căsătorii politice neaşteptate prin crearea unui nou bloc electoral: „Am subliniat că suveranitatea Republicii Moldova este ameninţată, iar interesele poporului moldovenesc sunt subordonate intereselor altor ţări, inclusiv a planurilor să transformăm teritoriul ţării noastre într-un câmp pentru manevre militare. Forţele externe vor să impună cetăţenilor un set de pseudovalori anti familie şi anticreştine. Scopul lor este de a transforma ţara noastră într-o colonie care va deveni o sursă de muncă ieftină, teren ieftin de vânzare străinilor”. Acordul politic care a consfinţit alianţa dintre socialiştii şi comuniştii moldoveni a fost redactat şi semnat de către Igor Dodon şi Vladimir Voronin în biroul preşedintelui comuniştilor de peste Prut, sub privirile atente ale lui Lenin şi Ştefan cel Mare care se iţesc din cele două tablouri aflate în spatele semnatarilor. Acest mariaj politic face deja deliciul presei de la Chişinău, între cei doi lideri, Dodon şi Voronin, fiind o lungă istorie de dragoste cu năbădăi, pigmentată cu trădări şi înjunghieri pe la spate într-un scenariu pus la cale de nimeni altul decât oligarhul Plahotniuc. Dar, de teama unei noi înfrângeri din partea Maiei Sandu, iată că „cel care nu merită nici măcar titlul de măgar onorific al Găgăuziei” (cum l-a prezentat Vladimir Voronin pe Igor Dodon) şi-a călcat pe suflet şi s-a aliat cu „un bătrânel mincinos, obosit şi rătăcit” (cum l-a caracterizat Igor Dodon pe Vladimir Voronin). 

Iar pentru ca zăpăceala geopolitică să fie completă, de data aceasta un rol important pentru rezultatul socialiştilor în aceste alegeri îl vor juca „unioniştii”. Dacă până acum, ca să-şi faulteze adversarii, politicienii de la Chişinău cu consultanţă de la Kremlin îi etichetau drept „unionişti” pe toţi cei care îi deranjau, cu scopul compromiterii lor în faţa alegătorilor vorbitori de limbă rusă, anul acesta lucrurile par să stea taman pe dos. La fel ca şi la noi, în România, domnul George Simion şi partidul său vor să dea senzaţia că au apărut „din senin” şi în peisajul politic de peste Prut. Iar nevoia lor de vizibilitate politică se traduce, până în acest moment, prin atacuri la baionetă împotriva Maiei Sandu şi a PAS, partidul pro european din care aceasta a făcut parte. Ceea ce, spre bucuria socialiştilor, se poate traduce şi prin pierderea de către PAS a câtorva procente în detrimentul „unioniştilor” de galerie, procente care pot fi esenţiale în stabilirea viitoarei majorităţi parlamentare. 

Iar atunci când vezi că pe diferite canale de comunicare ale socialiştilor anumiţi „analişti” îi critică pe cei care îndrăznesc să spună că AUR reprezintă un pericol, fiind un partid extremist, indezirabil în Uniunea Europeană, zău că începi să-ţi pui mai multe întrebări.

Miza acestor alegeri este foarte mare şi poate că singurul gest înţelept de până acum vine dinspre partea Partidului Liberal Democrat din Moldova care ia în calcul să nu participle la aceste alegeri tocmai pentru a nu fragmenta scorul partidului PAS, lucru esenţial pentru viitoarea majoritate parlamentară şi pentru constituirea noului guvern, dar despre aceasta cu siguranţă vom avea ocazia să povestim mai mult după ce începe adevărata campanie electorală peste Prut. 

Radu Popescu a fost consultant politic în Republica Moldova

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Italia sau Finlanda?

Nicolae GRECU

Italia sau Finlanda?

Ce cale se va alege pentru naţionala României în urma Euro2020?

Filmuletul zilei

opinii

Seimeni (XIII). Ucenicia în meşteşugul pescuitului cu undiţa (2)

Eugen MUNTEANU

Seimeni (XIII). Ucenicia în meşteşugul pescuitului cu undiţa (2)

Autorul serialului rememorează în continuare cu emoţie şi descrie amănunţit primele lecţii de pe parcursul iniţierii sale în umila sectă a pescuitorilor cu undiţa de la Dunăre.

Îndemnuri de la Maica Siluana

pr. Constantin STURZU

Îndemnuri de la Maica Siluana

Tot cu gândul la Maica Siluana (1944-2021). Şi la ceea ce ne-a învăţat. Nu atât din cărţi, cât din cele trăite, experiate. Deschid un volum al său care-mi este foarte aproape de inimă: "Uimiri, rostiri, pecetluiri". Cuprinde o sută de "capete de învăţătură", de folos celui ce caută ieşirea din starea de păcat şi intrarea în bucuria lui Dumnezeu. Împărtăşesc cu voi câteva sclipiri din îndemnurile şi încredinţările sale.

Perspectivă inversă

arh. Ionel OANCEA

Perspectivă inversă

O dată cu realizarea primului plan urbanistic general al Iaşului în anii 1996-1998, managerul de atunci al proiectului a propus informatizarea regulamentelor de urbanism aferente zonelor funcţionale şi situaţiei juridice ale terenurilor astfel încât acestea să poată fi extrase automat la întocmirea certificatelor de urbanism. 

pulspulspuls

Ce are firma de lactate a soacrei cu relaţiile de biznis ale lui dom’ premare? Ehe: are, şi încă foarte multe...

Ce are firma de lactate a soacrei cu relaţiile de biznis ale lui dom’ premare? Ehe: are, şi încă foarte multe...

Dacă tot auzim că unii cetitori se plictisesc în casă de la atâta ploaie pe afară, am zic că numai bine pe azi să vă servim la lectură ceva fain, uşurel, fără colesterol şi, evident, cu multă coenzima Q10, ca să meargă şi chircit la birou, dar şi lăfăit în fotoliu. 

Caricatura zilei

Asta zebră!

Editia PDF

Bancul zilei

De acum, la internarea în spital pacientii sunt obligati sa aiba: extinctor, trusa de prim ajutor si lanterna (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.