anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

Lentile de contact inteligente care tratează glaucomul

GALERIE
lentile-inteligente
 • lentile-inteligente
- +

O lentilă de contact flexibilă care simte presiunea oculară și eliberează un medicament ar putea ajuta la tratarea glaucomului, a doua principală cauză a orbirii la nivel mondial.

Dispozitivul compact wireless, care a fost dezvoltat de o echipă de cercetători chinezi și testat până acum pe ochi de porc și de iepure, pare să detecteze și să reducă creșterea presiunii oculare, una dintre cauzele obișnuite ale glaucomului.

Glaucomul, această principală cauză a orbirii, este un termen generic pentru un grup de boli oculare în care afectarea nervului optic, care transmite informații vizuale către creier, provoacă pierderea ireversibilă a vederii la milioane de oameni din întreaga lume.

Așadar, lentilele de contact care stau perfect pe ochi au un mare potențial pentru furnizarea de terapii pentru afecțiunile oculare. Dar încorporarea circuitelor electrice și a senzorilor în lentile de contact mici, flexibile, curbate și ultra-subțiri prezintă o provocare inginerească serioasă.

Pentru ca așa ceva să funcționeze, trebuie să fie suficient de sensibil pentru a detecta schimbările de presiune și a elibera cantități precise de medicament la nevoie, totul fără a bloca vederea și fără a irita ochiul.

„Este foarte dificil să instalezi un sistem teranostic complicat compus din mai multe module pe o lentilă de contact”, au scris în lucrarea lor inginerul Cheng Yang, de la Universitatea Sun Yat-Sen, și colegii săi. Lucrarea a fost publicată pe 17 mai în Nature Communications.

Dar se pare că Yang și colegii săi au reușit, cel puțin să fabrice un prototip de lentilă care are încorporați mai mulți senzori pentru a evita posibila iritare a ochilor și un design unic de fulg de zăpadă tăiat cu laser. Este conceput pentru tratarea glaucomului acut cu unghi închis, o formă mai puțin frecventă de glaucom, care poate apărea cu o creștere bruscă sau treptată a presiunii lichidului în interiorul ochiului.

Cum funcționează lentila de contact?

Potrivit cercetătorilor, lentila cu două straturi este acoperită cu un medicament anti-glaucom, brimonidină, și are la mijloc o peliculă de aer ultra-subțire. Această peliculă de aer este conectată la un dispozitiv care detectează modificările presiunii intraoculare atunci când punga de aer este comprimată de presiunea exterioară a ochiului.

Dacă și când presiunea oculară atinge niveluri de risc ridicat, sistemul wireless declanșează eliberarea de brimonidină, care curge din partea inferioară a lentilei în ochi, împinsă de un curent electric într-un proces cunoscut sub numele de iontoforeză.

„Designul lentilei cu două straturi a permis realizarea unei structuri compacte care să găzduiască mai multe module electronice poziționate în regiunea marginii lentilei de contact”, ceea ce înseamnă că nu ar trebui să blocheze vederea purtătorilor”, scriu Yang și colegii.

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Vremurile, ambiţiile neo-imperiale ale Rusiei, guvernele şi noi

Alexandru LĂZESCU

Vremurile, ambiţiile neo-imperiale ale Rusiei, guvernele şi noi

Războiul din Ucraina nu a făcut decât să amplifice crize globale deja existente; în condiţiile unui nou Război Rece, iluziile că mai este posibil modul de viaţă din trecut şi mai pot fi menţinute politicile sociale generoase, deja nesustenabile, trebuie abandonate.

opinii

Oglinda fisurată a lui Nicolae Stan

Nichita DANILOV

Oglinda fisurată a lui Nicolae Stan

Lumea lui Nicolae Stan se configurează rotindu-se melancolic în jurul pipei din lemn de cireş pe care o fumează agale stând în cerdacul casei parohiale tânărul preot al satului Crăsani, Radu Plămadă, pătruns până dincolo de adâncul sufletului său de ceea ce crede că ar fi menirea sa.

Un top al problemelor sociale din judeţul Iaşi şi din împrejurimile sale

Ciprian IFTIMOAEI

Un top al problemelor sociale din judeţul Iaşi şi din împrejurimile sale

Orice demers ştiinţific, implicit sociologic, începe cu definirea conceptelor, cu o definiţie, pentru ca toată lumea să ştie despre ce vorbim. În cazul ne faţă, trebuie să lămurim ce este o „problemă” şi ce anume o face să fie „socială”. De pildă, consumul de alcool sau droguri poate să fie o problemă individuală sau poate să devină socială la un moment dat. În genere, problema socială este un dezechilibru, o disfuncţie la nivelul societăţii, sau un eveniment care afectează oamenii negativ, despre care există percepţia că poate fi rezolvată prin anumite măsuri din partea statului (strategii, politici, metode, tehnici şi proceduri de intervenţie) şi/sau din partea mediului neguvernamental.

Sportul alb şi Războiul negru

Michael ASTNER

Sportul alb şi Războiul negru

A iscat ceva vâlvă decizia organizatorilor turneului de mare şlem de la Wimbledon, atunci când au decis să nu permită participarea jucătorilor şi jucătoarelor din Rusia şi din Belarus. 

pulspulspuls

Acţiunea Autobuzul la filiala unui partid din Iaşi: crosul poştaşilor la votarea de azi

Acţiunea Autobuzul la filiala unui partid din Iaşi: crosul poştaşilor la votarea de azi

Foială mare de câteva zile la poştalionul ieşean, stimaţi telespectatori. Motivul: nu vreo chestiune profesională sau vreun eveniment legat de instituţiune, ci cu totul altceva: faptul că şeful de la Iaşi, un locotenent de-al menajerului de oraş Grămadă, va candida la alegerile pemepiste din filiala judeţeană, alegeri care au loc chiar astăzi. 

Caricatura zilei

Tik Tok Yoga

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.