Lentoarea Primăriei, suportată de locatarii a trei blocuri centrale: 235.000 lei
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

miercuri, 16.06.2021

Un proiect care trebuia să le scadă facturile le-a adus numai belele pe cap

Lentoarea Primăriei, suportată de locatarii a trei blocuri centrale: 235.000 lei

GALERIE
anvelopare bloc
  • anvelopare bloc
- +

Primăria merge până în pânzele albe în războiul cu locatarii celor trei blocuri din Piaţa Unirii care au fost reabilitate termic în cadrul unui proiect cu finanţare europeană. Dintr-un proiect destinat tocmai să-i ajute pe ieşenii cu venituri reduse, prin scăderea facturilor la încălzire pe timpul iernii, investiţia s-a transformat într-o sursă de griji în plus pentru locatari. Curtea de Apel urmează să decidă dacă locatarii celor trei blocuri vor fi nevoiţi să plătească Primăriei 235.000 de lei sau dacă această sumă se va transforma într-o penalizare a lentoarei cu care municipalitatea a realizat investiţia.

În 2012, Primăria s-a angajat să reabiliteze termic cele trei blocuri, locatarii urmând să contribuie cu o cotă de 20% din cheltuielile eligibile şi cu 50% din cele neeligibile, respectiv cu 40% din valoarea totală a proiectului. Derularea acestuia a fost însă mult întârziată, de la redactarea sa, până la licitaţii şi execuţia propriu-zis a lucrărilor. Au fost necesare şi lucrări suplimentare de consolidare, iar termenul asumat pentru încheierea lucrărilor nu a mai fost respectat. Ca urmare, cheltuielile iniţial eligibile au devenit neeligibile, iar municipalitatea a cerut locatarilor să plătească diferenţa de 235.000 lei. Costul lucrărilor ajungea astfel, de la 2.600 lei iniţial, la 4.000 de lei pentru fiecare apartament, sumă considerată de locatari ca exagerată. Aceştia au cerut instanţei să constate că întârzierea lucrărilor se datorează Primăriei, deci aceasta trebuie să-şi asume costurile suplimentare.

Acţiunea a fost însă respinsă, iar în 2019, municipalitatea a contraatacat, cerând ca aceste costuri să revină locatarilor. În plus, municipalitatea a cerut şi calcularea de penalităţi pentru întârziere. În două rânduri, la Judecătorie şi Tribunal, locatarii au avut câştig de cauză, acţiunea fiind respinsă de magistraţi. În urma recursului declarat de Primărie, dosarul a intrat de luni pe rolul Curţii de Apel, care urmează să decidă cine trebuie să achite cei 235.000 de lei. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Joe Biden întâlneşte lumea

Lucian DÎRDALA

Joe Biden întâlneşte lumea

Lipseşte, deocamdată, o întâlnire la vârf cu liderul chinez, dar probabil că în viitor se va discuta despre un moment şi un cadru adecvat de desfăşurare. În orice caz, patru din cinci înseamnă destul de mult.

Filmuletul zilei

opinii

Metastazele democraţiei

Florin CÎNTIC

Metastazele democraţiei

Una dintre marile enigme ale corpului uman e mecanismul prin care celulele vii se dau peste cap şi în loc să genereze în continuare viaţă încep să se adune în tumori maligne care duc la distrugerea completă a organismului. Acest proces ciudat poartă numele de cancer.

Generaţii... generaţii...

Radu PĂRPĂUȚĂ

Generaţii... generaţii...

Fac parte din generaţia care simţea fiori când în liceu, din întâmplare, puneam mâna pe clanţă odată cu o colegă de clasă; o generaţie care era scoasă la tablă şi nu se simţea umilită - dimpotrivă, scria cu mândrie în faţa clasei; generaţia care nu mergea cu maşina la şcoală (nu că ar fi un defect mersul cu maşina la şcoală), ci îngrămădit în autobuzul de navetişti; o generaţie care scria jurnale în secret pe care le împărtăşea numai celor mai buni prieteni şi prietene, căci se cultivau prieteniile pe atunci, prietenii care aveau să ţină o viaţă, transformate în ceva aşa frumos şi greu de descris; o generaţie care se ruşina să stea pe scaun în autobuz când un adult era în picioare; o generaţie care învăţa singură, părinţii nu se pricepeau la chimie şi fizică, iar bani pentru meditaţii nu prea erau; o generaţie crescută cu frica de părinţi, care frică cu anii s-a transformat în respect şi iubire - la fel şi cu profesorii (nu că acum tinerii nu şi-ar iubi părinţii, poate şi profesorii).

Orchestratorul

Alex VASILIU

Orchestratorul

Astăzi mă voi referi doar la orchestrator pentru că el a fost, a rămas, în multe cazuri, al doilea autor al unei piese, ori lucrări muzicale mai ample. Uneori, chiar cel mai important. Dacă este să ne gândim mai întâi la genul muzicii aşa-zis uşoare, orchestratorul a făcut minuni. Sigur, depinde şi de cine ascultă. Dacă melodia solistului vocal este frumoasă, uşor de reţinut, lirică sau în tempo (ritm) mişcat, unii dau puţină atenţie comentariului orchestral, aproape că nici nu-l observă.

pulspulspuls

Iaca de ce a intrat dihonia între Mihăiţă şi cel mai bun amic de şpriţuri al acestuia!

Iaca de ce a intrat dihonia între Mihăiţă şi cel mai bun amic de şpriţuri al acestuia!

Iote că vrem să fugim unde om vedea cu ochii după alt subiecţel în afară de ăsta cu dosare penale pentru aleşii locali, dar numai nu reuşim, of, of, căci iar apare ceva nou, neştiut până acuma. 

Caricatura zilei

Bloc la cimitir

Editia PDF

Bancul zilei

De acum, la internarea în spital pacientii sunt obligati sa aiba: extinctor, trusa de prim ajutor si lanterna (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.