Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

PSD ne-a promis numai lapte şI miere, dar ne dă apă chioară cu porţia

Leul va continua să se deprecieze masiv! Se anunţă un val de scumpiri!

GALERIE
curs de schimb leu euro
  • curs de schimb leu euro
- +

Ionuţ Dumitru: Atât timp cât fundamentele macro nu se îmbunătăţesc, cursul nu se poate aprecia. “Tendinţa de depreciere e mai de durată decât în cazul zlotului şi forintului”, întăreşte şi guvernatorul băncii centrale. Cum majoritatea preţurilor din România, de la servicii la case, sunt raportate la euro este de aşteptat ca facturile să crească în perioada următoare.

Cursul leu/euro nu se poate aprecia atâta timp cât fundamentele economice, precum deficitul balanţei comerciale, cel de cont curent şi deficitul bugetar, nu se îmbunătăţesc, a declarat ieri preşedintele Consiliului Fiscal, Ionuţ Dumitru. Întrebat dacă deprecierea leului ar putea să continue, Dumitru a răspuns că"atâta timp cât fundamentele economice nu se îmbunătăţesc, balanţa comercială, deficitul de cont curent, poate chiar şi deficitul bugetar ar mai putea să crească, dar în primul rând deteriorarea balanţei comerciale pune presiune pe cursul de schimb".
 
"Eu cred că ar fi hazardat să pronunţăm orice cifră atâta timp cât nu ştim în ce direcţie o iau politicile fiscale. Atâta timp cât fundamentele macro nu se îmbunătăţesc şi, în plus, şi percepţia se deteriorează, în astfel de condiţii cursul nu se poate aprecia. Că se depreciază mai mult sau mai puţin e de discutat...", a mai spus Dumitru. Banca Naţională a României observă o tendinţă de depreciere de durată a monedei naţionale, iar aceasta este asociată cu deteriorarea balanţei comerciale, a declarat, joi, guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu. "Ce remarcăm în ceea ce priveşte leul? În primul rând că tendinţa de depreciere e mai de durată decât în cazul zlotului şi forintului. La zlot şi la forint au fost variaţii mult mai mari, leul fiind mult mai stabil. Dar per total observăm o tendinţă de depreciere mai de durată, nu cu cifre mari, cu cifre mici, mai de durată, însă şi ea este categoric asociată cu evoluţia balanţei de plăţi a României şi aici avem, spre deosebire şi de zlot şi de forint, adică şi de polonezi şi de unguri, avem o situaţie în deteriorare a balanţei comerciale", a explicat Mugur Isărescu. Guvernatorul BNR a afirmat că se observă o creştere de 9% a exporturilor, dar şi a importurilor cu 12%, iar cum baza este dezechilibrată având importuri mai mari decât exporturi, şi chiar dacă ar creşte cu aceleaşi ritmuri balanţa comercială s-ar deteriora.Isărescu a menţionat că "se conturează o problemă" în cazul deficitului comercial anunţat joi de Institutul Naţional de Statistică la peste 8,8 miliarde de euro. Întrebat de jurnalişti despre evoluţia cursului, guvernatorul băncii centrale a afirmat că în acest moment cursul de schimb euro-leu este la un nivel de relativ echilibru.
 
"Acum dumneavoastră trebuie să vă gândiţi la comparaţiile acestea istorice pe care le faceţi după patru ani, după cinci ani, şi că trebuie să le introduceţi într-un context istoric. S-au întâmplat multe şi în Europa şi în lume în cinci ani de zile. Nu? Aşa că de ce nu comparaţi de exemplu cu alt nivel, alt an? De fiecare dată putem să luăm un an care nu ne convine. Ceea ce pot să vă spun este că nivelul cursului de schimb trebuie să fie unul de echilibru, în România este stabilit de piaţă, îl influenţăm prin influenţarea pieţei, nu prin alte metode, prin influenţarea condiţiilor de pe piaţă şi evităm pe toate căile ca acest curs să nu reflecte fundamentele. Dacă el reflectă fundamentele, o spun în clar aşa cum m-am referit de fiecare dată, nu avem cum să ne batem cu fundamentele. Fundamentele trebuie rezolvate. Dacă e o problemă de extindere a deficitului de cont curent trebuie să i te adresezi problemei, nu cursului. Deci înseamnă că în mod permanent ai un deficit de valută pe piaţă, ea trebuie să fie rezolvată", a mai spus Isărescu. Moneda naţională continuat să se deprecieze joi în raport cu euro, cursul anunţat de Banca Naţională a României (BNR), de 4,6279 lei pentru un euro, atingând un nou maxim al ultimilor cinci ani şi trei luni. Pe data de 3 august 2012, Banca Naţională a României a anunţat un curs de schimb de 4,6481 de lei pentru un euro.
 
 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri