anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

sambata, 10.12.2022

Stare de alertă: ce decizii importante a luat ieri Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă?

Liber la grătare la Iaşi, dar cu mască. În autobuze, interzis să vă atingeți de alți pasageri

GALERIE
Gratare C_A_ Rosetti
 • Gratare C_A_ Rosetti
- +

Autorităţile locale au anunţat ieri o serie de măsuri de relaxare pe raza municipiului, în contextul eliminării stării de urgenţă la nivel naţional. Principalele decizii ţin de o relativă intrare în normalitate în ceea ce priveşte serviciile publice. În primul rând, transportul public este accesibil publicului larg, iar, de luni, 18 mai, va funcţiona la întreaga capacitate. Totodată, s-au luat decizii şi în privinţa accesului în parcuri sau zone de agrement, inclusiv la a face un grătar, unde va trebui să avem mască, spune Primăria. Totul însă în condiţii bine stabilite, pe care le vom detalia în acest articol.

Faţă de cele cunoscute până acum, Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă (CLSU) a decis să permită accesul în autobuze şi tramvaie chiar dacă nu mai sunt locuri pe scaune. Totuşi, cetăţenii care vor călători în picioare cu vehiculele CTP sunt obligaţi să menţină o distanţă socială de minim 1,5 metri şi să aibă mască de protecţie. De precizat că, în cazul microbuzelor CTP, accesul va fi permis doar în limita locurilor de pe scaune.

„Numărul maxim de pasageri permis în fiecare mijloc de transport va fi limitat la numărul de locuri pe scaune, la care se adaugă un număr de locuri în picioare în măsura în care este păstrată o distanţă de minim 1,5 metri între călători. În acest scop, pe podeaua mijlocului de transport vor fi lipite autocolante cu indicaţii privind distanţa socială“, se arată în decizia CLSU.

În acelaşi timp, persoanelor care au o temperatură mai mare de 37,5 grade Celsius nu li se va permite accesul în vehiculele CTP: în acest sens, vor fi 45 de staţii în care angajaţi ai operatorului de transport vor verifica temperatura călătorilor.

„Pentru a evita aglomeraţia şi expunerea la riscul de infectare, persoanele care beneficiază de gratuitate şi persoanele cu vârsta peste 65 de ani e recomandat să utilizeze transportul public după ora 8.30“, se mai precizează în decizia CLSU.

S-au redeschis parcurile, cimitirele şi târgurile

Alte măsuri vizează redeschiderea unor obiective precum: zonele de agrement (inclusiv Ciricul), cimitirele şi diverse târguri (Bazarul, Târgul auto, Târgul de cherestea, nu şi talciocul). În schimb, locurile de joacă pentru copii din cartiere vor rămâne închise, această decizie fiind luată la nivel naţional. Totuşi, la Iaşi copiii se vor putea juca în parcuri care includ unele dotări specifice locurilor de joacă: Parcul Ciurchi, Parcul Voievozilor, Parcul Expoziţiei sau Parcul Copou.

„Cetăţenii au voie să circule pe toate aleile din parcuri doar cu condiţia să nu formeze grupuri mai mari de trei persoane, excepţie făcând membrii aceleaşi familii. Pe o bancă pot sta maxim două persoane, care vor purta măşti de protecţie. În foişoare, indiferent de mărimea acestora, nu este permis accesul decât unui număr maxim de trei persoane, cu excepţia grupurilor formate din persoane din aceeaşi familie“, se precizează în decizia CLSU.

Cum poţi merge să faci un grătar?

Primăria a dat undă verde şi la grătare în zona de agrement Ciric, dar cu următoarea precizare: „este permis accesul grupurilor formate din cel mult trei persoane, care vor purta măşti de protecţie, excepţii făcând membrii aceleiaşi familii“.

„Baza sportivă (de la Ciric, n.r.) se va deschide pentru sporturile unde se poate menţine distanţa socială şi nu participă mai mult de trei persoane. La zona de debarcader se permite plimbarea cu barca sau hidrobicicleta pe lac şi nu mai mult de două persoane într-o barcă, condiţionat de purtarea măştilor dacă nu sunt membri ai aceleiaşi familii. Fac excepţie membrii aceleiaşi familii, care pot ocupa întreaga capacitate a ambarcaţiunii“, se precizează în hotărârea CLSU.

Cetăţenii pot, de ieri, să meargă şi la cimitirele publice de pe raza municipiului, accesul fiind permis zilnic în intervalul orar 8.00 - 18.00.

„Pentru a respecta distanţa socială conform normelor în vigoare şi recomandărilor specialiştilor, accesul în fiecare parcelă este admis în număr limitat, de cel mult 50% din numărul locurilor de înhumare din fiecare parcelă. În capelele cimitirelor, pentru îndeplinirea ritualurilor religioase, cetăţenii pot intra gradual astfel încât în interior să nu existe decât cel mult trei persoane, care vor purta în mod obligatoriu mască de protecţie sanitară“, este măsura adoptată la nivel local.

În ceea ce priveşte pieţele agroalimentare, CLSU a informat că toate măsurile adoptate în perioada stării de urgenţă rămân în vi­goare şi pe perioada stării de alertă.

Și la Starea Civilă sunt impuse reguli: oficie­rea căsătoriilor va fi permisă în prezenţa a maximum 16 persoane din cadrul familiilor, cu respectarea măsurilor de protecţie.

O altă decizie a vizat încetarea activităţii adăpostului de noapte de la Baia Publică, iar persoanelor fără adăpost cazate pe perioada stării de urgenţă li s-a permis deplasarea.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Victoria împotriva orgoliului

Nicolae GRECU

Victoria împotriva orgoliului

Fanii şi coechipierii îl pot ajuta pe Cristiano Ronaldo să treacă peste criza pe care o străbate acum.

opinii

Gh. Ivănescu. O poveste de iubire de odinioară (IV)

Eugen MUNTEANU

Gh. Ivănescu. O poveste de iubire de odinioară (IV)

Pledoaria epistolară pro domo a eroului central al poveștii de dragoste din mediile universitare de altădată capătă accente tensionate.

Proiectul de ţară

arh. Ionel OANCEA

Proiectul de ţară

În România, sintagma „proiect de ţară” este o vorbă în vânt confuză, în ciuda faptului că în preajma alegerilor mari politicienii o poartă ca pe odorul cel mai de preţ în meniul lor cu promisiuni. Au trecut treizeci şi trei de ani de pace, între timp războiul şi crizele generate de el sunt la graniţele noastre, şi proiectul de ţară nu a căpătat concreteţe. 

Interogaţii identitare

Alexandru CĂLINESCU

Interogaţii identitare

Într-un deceniu numărul adolescenţilor care se autodiagnostichează că sunt trans a crescut de 25 de ori! Un semnal de alarmă a fost tras, în urmă cu câteva luni, de manifestul lansat de zeci de oameni de ştiinţă şi intelectuali reputaţi, manifest în care este respinsă categoric teoria conform căreia sexele sunt construcţii sociale.

pulspulspuls

Se anunţă disvorţ cu năbădăi la un şef important. Iaca şi motivul ciudat!

Se anunţă disvorţ cu năbădăi la un şef important. Iaca şi motivul ciudat!

Dar gata, hai, ajunge cu veselia, vinul bun şi sarmalele calde cu varză fragedă: să vă spunem şi una tristă pe ziua de azi, ca să cadreze mai bine cu sfârşitul de săptămână ce bate la uşă, ce adesea nu-i prea plăcut. 

Caricatura zilei

Austria vrea

Editia PDF

Bancul zilei

Tata, tata! Avem lupi în bloc? Nu, puiule, vecinii îsi citesc facturile la curent si gaze!

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.