anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

sambata, 13.08.2022

Liber la ucis animale sălbatice! Ce au decis 18 parlamentari PSD şi ALDE?

GALERIE
vanatoare
 • vanatoare
- +

Un proiect de lege pentru modificarea Legii vânătorii şi a protecţiei fondului cinegetic depus de un grup de 18 parlamentari PSD şi ALDE prevede că vânarea animalelor sălbatice din fondul cinegetic, în scopul protejării integrităţii persoanelor şi a bunurilor acestora, nu va mai fi pedepsită.

Iniţiativa legislativă modifică definiţia vânătorii în Legea vânătorii şi a protecţiei fondului cinegetic 407/2006, cu modificările şi completările ulterioare, astfel: „vânătoare - acţiunea de pândire, căutare, stârnire, urmărire, hăituire sau orice altă activitate având ca scop capturarea ori uciderea exemplarelor din speciile prevăzute în anexele nr. 1 şi 2, aflate în stare de libertate, inclusiv capturarea autorizată a exemplarelor din speciile de interes cinegetic în scop ştiinţific, urmată de eliberarea acestora; nu constituie acţiune de vânătoare îndepărtarea sau imobilizarea animalelor care ameninţă viaţa sau integritatea corporală a persoanelor ori integritatea bunurilor acestora sau imobilizarea animalelor a căror viaţă ori integritate corporală este pusă în pericol în urma unei intervenţii umane realizate cu orice mijloace legale de protecţie şi imobilizare, de către personalul militar autorizat al Jandarmeriei Române în îndeplinirea atribuţiilor de serviciu şi nici uciderea animalelor care ameninţă viaţa sau integritatea corporală a persoanelor, de către personalul instituţiilor cu atribuţii în domeniul apărării, ordinii publice şi securităţii naţionale, în intravilanul localităţilor, în timpul exercitării atribuţiilor de serviciu şi de către vânători şi personalul gestionarilor fondurilor cinegetice, în extravilanul localităţilor”.

De asemenea, poriectul legislativ de modificare mai prevede acordarea de despăgubiri pentru daunele produse de către fauna din fondul cinegetic culturilor agricole, silvice şi animalelor domestice. "Pentru situaţiile în care gestionarul şi-a realizat cota de recoltă pe sezonul încheiat, a asigurat hrana complementară, apa după caz, şi a efectuat 3 acţiuni de îndepărtare a faunei cinegetice la solictarea utilizatorului terenului agricol, iar proprietarul a recoltat cultura agricolă până pe 15 decembrie a anului în curs, cu excepţia pachetelor de agro-mediu, despăgubirile pentru apagubele produse de exemplare din speciile de faună cinegetică curpinse în anexa nr. 1, se suportă de către autoritatea publică centrală care răspunde de vânătoare, prin structurile teritoriale de specialitate, din bugetul aprobat cu această destinaţie", mai arată proiectului legislativ.

Totodată, acesta mai prevede că despăgubirile pentru daunele produse de fauna fondului cinegetic din anexa numărul 2, printre care ursul şi lupul, sunt suportate de Ministerul Mediului. "Constatarea pagubelor, evaluarea acestora şi stabilirea răspunderii civile se realizează de către comisia de constatatare în termen de maximum 72 de ore de la depunerea cererii scrise de către persoana păgubită, la unitatea administrativ-teritorială pe teritoriul căreia s-a produs paguba şi/sau dauna. Plăţile despăgubirilor de către benficiari se fac în termen de maximum 30 de zile de la emiterea deciziei de plată de către conducătorul structurilor teritoriale de specialitate ale autorităţii publice centrale care răspunde de vânătoare sau ale autorităţii publice centrale pentru protecţia mediului, în funcţie de domeniul de competenţă. Decizia de plată se emite în 4 termen de maximum 10 zile lucrătoare de la constatatea pagubelor şi/sau daunelor", mai arată proiectul de act normativ.

Conform proiectului de lege, în cazul atacurilor de urs sau lup, printre alte animale, soldate cu rănirea sau decesul unei persoane, vor fi acordate despăgubiri victimei sau familiei acesteia pentru costurile de spitalizare, cheltuieli de înmormântare veniturile nete nerealizate în perioada în care victima a fost în incapacitate temporară de muncă, de la momentul producerii incidentului. De asemenea victimele ar urma să primească şi daune morale, proporţionale cu zilele de inactivitate raportate la salariu sau echivalentul salariului minim lunar pentru perioada afectată, dacă persoana nu este salariată. În cazul decesului victimei, se vor acorda sume compensatorii pentru familia acesteia, reprezentând echgivalentul unui salariu minim pe economie până la vârsta pensionării, potrivit proiectului legislativ.

În cazul în care o persoană suferă un accident de circulaţie în care sunt implicate exemplare din speciile de faună de interes cinegetic despăgubirile vor fi suportate de administratorul drumului, dacă nu sunt montate indicatoare „atenţie animale”, mai notează iniţiatorii. Iniţiatorii acestui proiect de lege, înregistrat în procedură de urgenţă, joi, la Senat, sunt: Arcan Emilia - senator PSD; Avram Nicolae - senator PSD; Stan Ioan - senator PSD; Trufin Lucian - senator PSD; Calotă Florică Ică - deputat ALDE; Ciocan Dan - deputat PSD; Dîrzu Ioan - deputat PSD; Iftimie Neculai - deputat PSD; Neaţă Eugen - deputat PSD; Niţă Nicu - deputat PSD; Păle Dănuţ - deputat PSD; Petcu Toma-Florin - deputat ALDE; Roman Ioan Sorin - deputat PSD; Şerban Ciprian-Constantin - deputat PSD; Stănescu Alexandru - deputat PSD; Tabugan Ion - deputat ALDE; Terea Ioan - deputat PSD; Vrăjitoru Sorinel-Marian - deputat PSD. Camera Deputaţilor este for decizional.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Pohtiţi la fotbal!

Nicolae GRECU

Pohtiţi la fotbal!

N-a fost nevoie de îndemnuri bombastice precum cele din titluri; românii reîncep să vină la fotbal pentru că au pentru cine.

opinii

Mitocanul de la volan (I)

Eugen MUNTEANU

Mitocanul de la volan (I)

Suntem asaltați zilnic cu știri și imagini despre accidente de circulație atroce. Statisticile spun că România este țara europeană cu cei mai mulți morți în accidente de circulație. Dincolo de precaritatea șoselelor, cred că o cauză a acestei situații îngrijorătoare este și existența în libertate a fiarei sălbatice pe care am ales să o numesc mitocanul de la volan.

Dobânda, de la păcat (medieval), la virtute (modernă)

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Dobânda, de la păcat (medieval), la virtute (modernă)

Știința economică modernă s-a desprins din ceea ce era cunoscut în mediul academic timpuriu drept filosofie morală. Acțiunile și comportamentele din sfera economică (de exemplu, comerțul, formarea prețurilor, rolul dobânzii în tranzacțiile comerciale, etc.) erau reglementate de Biserică vreme de secole întregi. 

O limbă din prefabricate

Alexandru CĂLINESCU

O limbă din prefabricate

Un fenomen frapant care se petrece astăzi este ceea ce aş numi proliferarea prefabricatelor. Nu e ceva nou, dar devine tot mai accentuat şi, pentru cine ţine la expresivitatea limbii, tot mai supărător. Spun „prefabricate” pentru că e vorba de cuvinte şi formule luate de-a gata şi puse uneori în cele mai neaşteptate contexte. Au făcut de pe acum o glorioasă carieră la televiziune, politicienii şi jurnaliştii le rostesc cu o voluptate solemnă, convinşi că impresionează publicul printr-un limbaj elevat.

pulspulspuls

O cabală preoţească ţesută pe îndelete de multă vreme

O cabală preoţească ţesută pe îndelete de multă vreme

Ehehei, iubiţi dreptcredincioşi, iată că încurcate mai sunt căile Domnului de când treburile lumeşti şi dorinţele de parvenire şi câştig şi-au băgat coada tot mai adânc în sânul şi buzunarele largi de popă ale unor înalţi prelaţi din mitropolia noastră de la Iaşi, atât de greu încercată în ultima vreme. Iacătă aşadar, dragilor, ce au mai putut zămisli minţile întunecate de aceste lucrături diavoleşti: citiţi şi vă cruciţi, nu alta! 

Caricatura zilei

Ambulanța

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.