anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

Libera exprimare, românii, ruşii şi americanii

GALERIE
cosmin pasca200
 • cosmin pasca200
- +

La întrebarea dacă simbolurile religioase pot fi sau nu satirizate nu există un răspuns corect.

Peste 70% dintre români nu susţin publicarea în presă de caricaturi cu profetul Mahomed, în măsura în care acest demers ar jigni comunitatea musulmană, arată un sondaj Inscop publicat marţi. De partea cealaltă, doar 9,1% dintre respondenţi cred că într-un asemenea caz ar trebui privilegiată libertatea de exprimare în faţa sensibilităţii unei comunităţi. Când vine vorba de a-l caricaturiza pe Iisus, procentul “ofensaţilor” creşte spre 77%, iar cel al apărătorilor dreptului la liberă exprimare scade la 6%. Aşa cum remarcă şi autorii barometrului, românii au o abordare conservatoare asupra religiei, dar una echilibrată, privind cu respect deopotrivă valorile creştine şi cele ale comunităţii musulmane. Cum era de aşteptat, sondajul a generat o sumedenie de reacţii pe forumuri şi pe reţelele de socializare. Conservatorii au lăudat “bunul simţ al poporului român”, avocaţii satirei s-au arătat îngroziţi de incultura şi dogmatismul concetăţenilor.

Înainte să ne repezim la concluzii, poate ar fi interesant să vedem cum se raportează cetăţenii altor state la un subiect atât de delicat. Să-i luăm bunăoară pe americani. Sunt ei de acord cu publicarea de caricaturi ofensatoare cu profetul Mahomed? Ei bine, mai degrabă da. Potrivit unui sondaj realizat la sfârşitul lunii ianuarie de Princeton Survey Research Associates International, 60% dintre yankei au salutat decizia săptămânalului Charlie Hebdo de a face publice caricaturile incriminate. Cei mai mulţi şi-au motivat opţiunea prin dreptul la liberă exprimare. De partea cealaltă, 28% dintre americani au considerat că săptămânalul a greşit când a publicat desenele, pe care le-au numit “nedemne” şi "lipsite de respect pentru credinţele religioase". De observat că, spre deosebire de studiul Inscop, barometrul american a analizat şi profilul “combatanţilor”. Astfel, autorii sondajului au remarcat că libertatea absolută de expresie găseşte mai mult sprijin în sânul populaţiei albe, cu o educaţie superioară şi la respondenţii de sex masculin.

Să trecem Oceanul, şi să vedem ce spun francezii, că până la urmă de la ei ni se trage toată bătaia asta de cap. Poate surprinzător, francezii sunt destul de moderaţi. Potrivit unui sondaj Ifop, 42% dintre locuitorii Hexagonului s-au declarat în favoarea cenzurii în cazul caricaturilor profetului Mahomed. Chiar şi aşa, 57% dintre francezi au declarat că libertatea de expresie nu poate fi negociată într-un stat laic.

"Bine, dar cum vine asta?", vă veţi întreba. Chiar suntem noi, românii, singurul popor binecuvântat de Dumnezeu cu bun simţ? Am o veste “bună”. Nu suntem singuri. ÎI avem de partea noastră pe fraţii ruşi. La fel ca noi, pravoslavnicii de la est nu dau doi bani pe invenţiile imorale ale Occidentului (Auzi, soro, cică “libertatea de expresie”, de unde p… m… au mai scos-o şi pe asta? Doamne apără-ne!). Potrivit unui sondaj realizat de VTSIOM, majoritatea ruşilor consideră că jurnaliştii de la Charlie Hebdo şi-au meritat soarta. Cei mai mulţi dintre respondenţi (30%) spun că ziariştii sunt vinovaţi pentru că şi-au permis să râdă de Profet, iar 25% dintre ruşi cred că vinovat de tragedie se face Guvernul francez pentru că nu a cenzurat caricaturile. Doar 5% dintre ruşi sar în apărarea dreptului la liberă expresie practicat de jurnalişti. Concluziile le trageţi dumneavoastră.

P.S. La întrebarea dacă simbolurile religioase pot fi sau nu satirizate nu există un răspuns corect. Intervievatul are dreptul să răspundă ce vrea atâta timp cât conştientizează ce privilegiu imens e interviul însuşi. Dacă înţelege că mii de oameni au plătit cu viaţa pentru un drept aparent banal: ca un operator să le bată la uşă şi să le ceară părerea despre nişte caricaturi cu Mahomed.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Un mai prea îndepărtat (I)

Cătălin ONOFREI

Un mai prea îndepărtat (I)

Au trecut peste trei decenii de la primele alegeri „libere”!

opinii

Papua Noua Românie

Briscan ZARA

Papua Noua Românie

Furtul şi distrugerea lucrurilor care nu-ţi aparţin sunt obiceiuri respectate cu sfinţenie de toţi aici. Fiecare dintre aceste fapte va fi recompensată cu vârf şi îndesat în lumea de apoi, deci e bine să ai cât mai multe din astea în portofoliu.

Șefu-i șef și-n pielea goală?

Cristina DANILOV

Șefu-i șef și-n pielea goală?

Conceptul de „violenţă de gen”, considerată a fi iniţial o chestiune de familie ce nu trebuia să iasă pe uşi şi, deci, în care nu trebuie să se intervină din afară, denumeşte azi o problemă mai largă ce pare să se fi extins, dincolo de uşa casei, pe mai multe paliere din viaţa de zi cu zi a multor femei. Prezenţa acestui tip de violenţă în relaţii de cuplu sau profesionale scoate în evidenţă, din păcate, şi mai mult imaginea femeilor aflate în situaţie de subordonare faţă de bărbaţi şi presupune asumarea relaţiilor de putere inegale din punct de vedere istoric dintre cele două genuri, prin care bărbaţii sunt legitimaţi să-şi menţină status-quo-ul de dominaţie.

Artă şi război

Mihai DORIN

Artă şi război

Războiul a fost mereu o temă de reflecţie pentru istorici şi artişti, dar şi o temă de investigaţie declarat „obiectivă” de către istorici şi asumat subiectivă de către artişti. Nu e o competţie între cele două viziuni, ci o formă de complementaritate liberă. 

pulspulspuls

O mică îndoială strecurată în altar la Mitropolie de preoţii ieşeni mai deschişi spre lume. Problema lui Teo Fan Fan

O mică îndoială strecurată în altar la Mitropolie de preoţii ieşeni mai deschişi spre lume. Problema lui Teo Fan Fan

Pentru că tot este astăzi în calendarul ortodoxiei ziua Sfântului Cuvios Simeon cel din Muntele Minunat, haideţi să împărtăşim cu ocazia asta şi cu domniile voastre, iubiţi drept-credincioşi, o chestiune de care ne minunăm şi ne tot roade de mai multă vreme pe noi, iar mai nou auzim că roade şi unele feţe bisericeşti de prim rang din toată arhiepiscopia, şi nu numai. 

Caricatura zilei

Cireșe, nu ruble

Editia PDF

Bancul zilei

Doi rechini : - Ce faci, ma? - Am fost bolnav... - Pai, ce-ai avut?  - Am mâncat un general rus si o saptamân (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.