Libera exprimare, românii, ruşii şi americanii
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

duminica, 16.05.2021

Libera exprimare, românii, ruşii şi americanii

GALERIE
cosmin pasca200
  • cosmin pasca200
- +

La întrebarea dacă simbolurile religioase pot fi sau nu satirizate nu există un răspuns corect.

Peste 70% dintre români nu susţin publicarea în presă de caricaturi cu profetul Mahomed, în măsura în care acest demers ar jigni comunitatea musulmană, arată un sondaj Inscop publicat marţi. De partea cealaltă, doar 9,1% dintre respondenţi cred că într-un asemenea caz ar trebui privilegiată libertatea de exprimare în faţa sensibilităţii unei comunităţi. Când vine vorba de a-l caricaturiza pe Iisus, procentul “ofensaţilor” creşte spre 77%, iar cel al apărătorilor dreptului la liberă exprimare scade la 6%. Aşa cum remarcă şi autorii barometrului, românii au o abordare conservatoare asupra religiei, dar una echilibrată, privind cu respect deopotrivă valorile creştine şi cele ale comunităţii musulmane. Cum era de aşteptat, sondajul a generat o sumedenie de reacţii pe forumuri şi pe reţelele de socializare. Conservatorii au lăudat “bunul simţ al poporului român”, avocaţii satirei s-au arătat îngroziţi de incultura şi dogmatismul concetăţenilor.

Înainte să ne repezim la concluzii, poate ar fi interesant să vedem cum se raportează cetăţenii altor state la un subiect atât de delicat. Să-i luăm bunăoară pe americani. Sunt ei de acord cu publicarea de caricaturi ofensatoare cu profetul Mahomed? Ei bine, mai degrabă da. Potrivit unui sondaj realizat la sfârşitul lunii ianuarie de Princeton Survey Research Associates International, 60% dintre yankei au salutat decizia săptămânalului Charlie Hebdo de a face publice caricaturile incriminate. Cei mai mulţi şi-au motivat opţiunea prin dreptul la liberă exprimare. De partea cealaltă, 28% dintre americani au considerat că săptămânalul a greşit când a publicat desenele, pe care le-au numit “nedemne” şi "lipsite de respect pentru credinţele religioase". De observat că, spre deosebire de studiul Inscop, barometrul american a analizat şi profilul “combatanţilor”. Astfel, autorii sondajului au remarcat că libertatea absolută de expresie găseşte mai mult sprijin în sânul populaţiei albe, cu o educaţie superioară şi la respondenţii de sex masculin.

Să trecem Oceanul, şi să vedem ce spun francezii, că până la urmă de la ei ni se trage toată bătaia asta de cap. Poate surprinzător, francezii sunt destul de moderaţi. Potrivit unui sondaj Ifop, 42% dintre locuitorii Hexagonului s-au declarat în favoarea cenzurii în cazul caricaturilor profetului Mahomed. Chiar şi aşa, 57% dintre francezi au declarat că libertatea de expresie nu poate fi negociată într-un stat laic.

"Bine, dar cum vine asta?", vă veţi întreba. Chiar suntem noi, românii, singurul popor binecuvântat de Dumnezeu cu bun simţ? Am o veste “bună”. Nu suntem singuri. ÎI avem de partea noastră pe fraţii ruşi. La fel ca noi, pravoslavnicii de la est nu dau doi bani pe invenţiile imorale ale Occidentului (Auzi, soro, cică “libertatea de expresie”, de unde p… m… au mai scos-o şi pe asta? Doamne apără-ne!). Potrivit unui sondaj realizat de VTSIOM, majoritatea ruşilor consideră că jurnaliştii de la Charlie Hebdo şi-au meritat soarta. Cei mai mulţi dintre respondenţi (30%) spun că ziariştii sunt vinovaţi pentru că şi-au permis să râdă de Profet, iar 25% dintre ruşi cred că vinovat de tragedie se face Guvernul francez pentru că nu a cenzurat caricaturile. Doar 5% dintre ruşi sar în apărarea dreptului la liberă expresie practicat de jurnalişti. Concluziile le trageţi dumneavoastră.

P.S. La întrebarea dacă simbolurile religioase pot fi sau nu satirizate nu există un răspuns corect. Intervievatul are dreptul să răspundă ce vrea atâta timp cât conştientizează ce privilegiu imens e interviul însuşi. Dacă înţelege că mii de oameni au plătit cu viaţa pentru un drept aparent banal: ca un operator să le bată la uşă şi să le ceară părerea despre nişte caricaturi cu Mahomed.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Principiul lui Peter şi sportul

Nicolae GRECU

Principiul lui Peter şi sportul

Cei care nu izbutesc să treacă trec graniţa dintre competenţă şi incompetenţă se consideră insultaţi de către cei care observă aceasta.

Filmuletul zilei

opinii

Metamorfoze ale protocronismului sau despre incompetenţa cu ştaif (VII)

Eugen MUNTEANU

Metamorfoze ale protocronismului sau despre incompetenţa cu ştaif (VII)

În ultimul foileton al acestei serii sunt analizate două „contribuţii“ recente ale unor autori români, marcate de manipularea de tip protocronist a unor documente de istorie medievală europeană.

Nu poţi fi misogin când vorbeşti despre mironosiţe

pr. Constantin STURZU

Nu poţi fi misogin când vorbeşti despre mironosiţe

Ziua de mâine, a treia duminică a Paştilor, este consacrată femeilor mironosiţe (purtătoare de miruri la mormântul Domnului). Un bun prilej pentru a vorbi despre condiţia femeii în creştinism.

Este morala creştină compatibilă cu etosul capitalismului?

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Este morala creştină compatibilă cu etosul capitalismului?

Azi doresc să vă provoc la reflecţie, fără să mă implic impunând vreun punct de vedere personal care să mă înregimenteze într-o tabără pro sau contra. E un subiect incitant, argumentele variate ale apărătorilor şi acuzatorilor nefiind deloc futile în a decela un răspuns definitiv.

pulspulspuls

Senatoarea de la Iaşi a dat iar iama-n pălării

PULS

Senatoarea de la Iaşi a dat iar iama-n pălării

Nu ştim alţii cum sunt, dar noi, numai când vedem o nouă pălărie a madamei senator PNL de Iaşi Scântei, parcă ne tresaltă inima de ce procopseală pe capul nostru s-a ales încât să avem şansa unei aşa reprezentări în Parlament. Nu, nu vă gândiţi că e la Iaşi madama, căci auzim că pe-aici n-a mai dat de la alegeri încoace, ci undeva pe la Arad, de ziua Regelui, ştiţi voi pasiunea veche.

Caricatura zilei

WC spațial

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.