Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Marius Bodea: Când cei ce conduc primăria vor înţelege importanţa uriaşă a rămânerii tinerilor noştri în Iaşi, atunci vom intra pe drumul cel bun.

Liberalii atrag atenţia că Iaşul a pierdut 20.000 de studenţi în ultimii 10 ani

GALERIE
Marius Bodea deputat
  • Marius Bodea deputat
- +

Ritmul alarmant al scăderii numărului de studenţi ce urmează cursurile unităţilor de învăţământ superior din Iaşi,  ar trebui să reprezinte un semnal de alarmă pentru conducerea Primăriei Municipiului Iaşi. Ca reper, în anul 2007, universităţile ieşene au avut cel mai mare număr de studenţi: Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” avea înregistrat un număr  42.319 de studenţi, Universitatea de Medicină şi Farmacie „Gr. T. Popa”  aproape 6.000 de studenţi, iar Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” 17.497 de studenţi.  La aproape 10 ani de la acel moment radiografia numărul de studenţi înregistraţi la universităţile relevă o scădere dramatică.  Astfel, conform ultimelor date oficiale disponibile,  la UAIC sunt înregistraţi 23.132 de studenţi, la UTI 13.269 de studenţi, iar la UMF 4.347 de studenţi.

„De ce numărul studenţilor a scăzut atât de mult, mai ales că mai marii administraţiei ieşene vorbesc toată ziua despre  Iaşi, oraş universitar? În primul rând, cred că  este vorba despre lipsa de viziune a celor ce conduc Iaşul. Se observă o lipsă profundă a manifestărilor artistice şi a festivalurilor majore, o lipsă cu desăvârşire a suportului acordat studenţilor , a programelor dedicate acestora. Municipalitatea nu este doar un loc unde să mergem să plătim taxele, este locul care în primul rând trebuie să genereze mecanismele pentru  bunăstare locală. Dacă ar fi să ne comparăm cu oraşul Cluj, vom observa ca diferenţa este colosală, iar acest lucru se observă doar din modul lor de a  atrage studenţii, a căror număr este undeva la 70.000, pe când noi nu ne putem mândri decât cu un număr de 45.000. Colegii noştri din Cluj ne povestesc în permanenţă despre viaţa lor socială de acolo, despre programele municipalităţii şi despre viitorul sigur în branşele pentru care se pregătesc”, a spus Andrei Chirilă, preşedintele Clubului Studenţesc Liberal Iaşi.

Marius Bodea, preşedintele Organizaţiei Municipale a PNL Iaşi, a adus în discuţie faptul că Iaşul nu are o strategie de PR public la fel ca Oradea sau Clujul. „Acum, când ne gândim la oraşele cele mai interesante, din punct de vedere al vietii sociale, ne vin în minte Cluj, Oradea sau Timişoara. Acolo se duc mulţi tineri să studieze pentru că viaţa comunitară a acelor oraşe este mai dinamică, au loc evenimente, au ceea ce se numeşte „PR public”. Timişoara a luat titlul de capitală europeană a culturii, Clujul la fel, pe când Iaşul, în ciuda oamenilor valorosi de aici, din păcate, se zbate în mediocritate. Un oraş de dimensiunea Iaşului are nevoie de o sală polivalentă modernă, de peste 10.000 de locuri, cu bazin olimpic,  are nevoie de o sală dedicată manifestărilor culturale de peste 3000 de locuri, unde să poata fi găzduite şi concertele filarmonice şi cele ale operei, şi, atunci când se impune, mari manifestări muzicale de anvergură internaţională. Dacă ar fi după mine, aş investi într-o astfel de sală  multi -culturală, unde, pe lângă funcţionalitate, arhitectura ei să reprezinte o atracţie în sine.  Am propus aceste lucruri de nenumărate ori, dar efectiv nu ai cu cine discuta astăzi. Nu este vina universităţilor pentru acest exod al tinerilor, dimpotrivă, acestea performează în pofida  lipsurilor sociale şi culturale perpetuate de către municipalitate.

Iaşului îi lipseşte politica de diplomaţie publică la nivelul municipalităţii, o componentă fundamental importantă pentru că suntem în competiţie pentru atragerea de tineri din regiune şi din Republica Moldova care să vină să studieze aici şi, mai important, să rămână aici după finalizarea studiilor. Tot ce ofera cu consecvenţă municipalitatea, cu ocazia unor manifestari culturale, politice sau religioase,  rămâne, din păcate, tradiţionala fasole cu carnaţi sau plăcinte cu varză, în funcţie de gusturile de moment ale Primarului Mihai Chirica. O mentalitate primitivă, umilitoare, ce nu are nicio legatură cu aşteptările tinerilor ieşeni, care aleg în cele din urmă să plece de aici. Când cei ce şi-au asumat să conducă destinele comunităţii vor înţelege ce valoare uriasă au creierele tinere, ce trebuiesc convinse să rămână şi să producă valoare Iaşului, şi cât de puţin importantă este coafarea politică a unei mediocriotăţi personale a unui primar sau altul, atunci putem spune că intrăm pe drumul cel bun ” a spus Marius Bodea, preşedintele Biroului Politic Local al PNL Iaşi.

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri