Liberalii cred că au scos la lumină „cel mai mare tun imobiliar din istoria Iaşului“
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

sambata, 27.02.2021

Liberalii cred că au scos la lumină „cel mai mare tun imobiliar din istoria Iaşului“

GALERIE
liberali in fata Primariei
  • liberali in fata Primariei
- +

Ei au contestat ieri, în faţa Palatului Roznovanu, repunerea pe ordinea de zi a şedinţei CL a unui proiect privind „cel mai mare tun imobiliar din istoria Iaşului“. Este vorba de cinci suprafeţe de teren pe care Primăria le-ar da la schimb pentru curtea Liceului „Vasile Pavelcu“, de lângă Teatrul Naţional. Proiectul a fost respins la şedinţa CL din iulie şi repus în discuţie, în aceeaşi formă, pentru următoarea reuniune a Consiliului Local.

Încăpăţânarea conducerii Primăriei de a trece un schimb de terenuri pentru a treia oară pe ordinea de zi a şedinţei Consiliului Local i-a scos pe liberali în stradă. Ieri, mai mulţi consilieri locali, împreună cu deputatul Marius Bodea, au organizat o conferinţă de presă chiar în faţa Primăriei, ca să denunţe schimbul „păgubos“ de terenuri.

Proiectul respectiv propune cinci terenuri aflate în proprietate publică (a municipalităţii) în schimbul unuia în suprafaţă de 6626 mp al societăţii M.Chim, firma întreprinzătorului imobiliar Cristin Zămosteanu, „având echivalenţă valorică egală“ – după cum se arată în proiectul de hotărâre.

Terenul respectiv este cel pe care se află încă Liceul Tehnologic Special „Vasile Pavelcu“, peste drum de Teatrul Naţional. Cea mai mare parte a instituţiei a fost mutată în strada Bucium nr. 17, în locul Grupului Şcolar „Anghel Saligny“/ fostul Liceu Tehnoton. În proiect, valoarea terenului e stabilită la 1,87 milioane de euro, la care se adaugă cea a corpurilor de clădire aflate acolo, 0,98 milioane, în total 2,85 milioane de euro (aproape 13,3 milioane de lei).

Dintre cele cinci terenuri pe care Primăria le propune pentru schimb, cel mai mare (5570 mp) se află pe strada Zimbrului, în spatele facultăţilor de pe Splai Bahlui, şi este evaluat la aproape 1,29 milioane de euro (6 milioane de lei). Al doilea teren este „parcarea“ din spatele BRD (2142 mp – 1,06 milioane euro/ 4,95 milioane lei). Alte două parcele se află pe strada Elena Doamna, la nr. 25 – una în suprafaţă de 1394 mp (403.000 euro) şi una de 330 mp (100.000 euro). Al cincilea teren se află aproape de Rondul Vechi, la intersecţia străzilor Nicolina şi Răzoarelor (375 mp/ 83.000 euro). Total: 9811 mp/ 2,93 milioane de euro.

Bodea susţine că aceste terenuri ar valora de două ori şi jumătate mai mult: „Terenul de pe I.C. Brătianu care ar urma să intre în proprietatea Primăriei nu valorează mai mult de 1-1,5 milioane de euro. În schimb, terenurile care urmează să fie cedate de către Municipalitate valorează cel puţin 8 milioane de euro. Dimensiunea tunului care se pregăteşte cu patrimoniul public este una colosală şi de aceea este nevoie de presiune publică pentru a-i opri“.

Terenuri contra clădiri de dărâmat

„Dacă acest proiect se va concretiza, aproximativ 10.000 mp de terenuri aflate în proprietatea Primăriei, situate în cele mai bune zone din oraş, vor ajunge la un samsar imobiliar din jurul primarului Chirica. În schimb, Municipalitatea se va alege cu 6500 mp lângă Teatrul Naţional, teren care nu poate fi valorificat economic, pe care nu se poate construi cu regim de înălţime mai mare de P plus 3. Insistenţa primarului de a concretiza acest schimb de terenuri din care Iaşul iese clar în pierdere arată că este captiv intereselor imobiliare“, a explicat Marius Bodea.

El a făcut apel la toţi ceilalţi consilieri să cumpănească bine ce decizie vor lua miercuri.

La rândul lui, istoricul Alexandru Muraru, prim-vicepreşedintele PNL Iaşi, a atras atenţia că terenul pe care Primăria ar urma să-l primească se află în Zona protejată a Monumen­telor Istorice.

„Mai mult decât atât, în evaluarea terenului de lângă Tea­trul Naţional s-au introdus şi clădirile de pe acel teren, deşi ele vor fi demolate, în eventualitatea în care se va construi ceva acolo. Aşa­dar, terenul pe care urmează să-l primească Primăria este supraevaluat pentru a da aparenţa unui schimb echitabil, ceea ce, în mod evident, nu este adevărat“, a spus Alexandru Muraru.

Ce vor face ceilalţi consilieri

Proiectul are nevoie de votul a două treimi din numărul consilierilor în funcţie, respectiv de 18 voturi din 27. În CL sunt 14 consilieri PSD – însă primarul nu poate spune că se bazează pe toţi 14, date fiind disensiunile din organizaţia locală a partidului. Pe de altă parte, preşedintele PSD Iaşi, Maricel Popa, a precizat că astăzi vor fi discutate în partid proiectele de la CL. Celor 14 social-democraţi li se adaugă doi consilieri ALDE. Liberalii au anunţat că vor respinge proiectul, astfel că primarul ar putea să încerce să-i convingă pe cei doi consilieri PMP şi pe singurul consilier independent (care între timp a trecut la USR). Dacă acesta din urmă a afirmat tranşant, la precedenta încercare de vot, în iulie, că nu-şi dă acordul, la PMP acest lucru se va decide mâine. Petru Movilă, preşedintele PMP Iaşi, ne-a declarat că „nu putem nici păgubi oraşul, dar nici să ne opunem dezvoltării lui“ şi a opinat că cea mai bună soluţie ar fi dialogul dintre investitor şi cei care trebuie să decidă asupra proiectului.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Volei, handbal, rugby

Nicolae GRECU

Volei, handbal, rugby

Dacă ar fi de ales trei jocuri sportive pentru a le sprijini, tradiţia  ar obliga guvernanţii să se opreasă la cele trei.

Filmuletul zilei

Franta a construit în insula Reunion o autostrada-viaduct de 12,5 km (care a costat 1,7 miliarde euro), ce serpuieste prin O (...)

opinii

Monumenta linguae Dacoromanorum. Scurt istoric al unui proiect filologic major (III)

Eugen MUNTEANU

Monumenta linguae Dacoromanorum. Scurt istoric al unui proiect filologic major (III)

În episodul de faţă sunt menţionate numele tuturor cercetătorilor care au contribuit la finalizarea proiectului.

Însemnări pentru predica de mâine

pr. Constantin STURZU

Însemnări pentru predica de mâine

Pilda întoarcerii fiului risipitor este considerată de scriitorul Charles Dickens cel "mai măreţ pasaj din literatura universală". Nu cred că este inimă care să nu vibreze la citirea ei. 

Forma oraşului

arh. Ionel OANCEA

Forma oraşului

O ştire surprinzătoare, învelită în trecut, revelatoare pentru ieşeni, vine tocmai de la începutul secolului nouăsprezece. Oraşul avea pe atunci aproximativ zece mii de suflete în structură cosmopolită, cum stă bine unei capitale de ţară, moldoveni, evrei, greci, armeni, albanezi, ruşi şi mulţi alţii în procente mai mici. 

pulspulspuls

Aventurile lui Peni Hill la un ziar din capitală

Aventurile lui Peni Hill la un ziar din capitală

S-a dus Peni Hill deunăzi şi a dat interviu la un ziar din capitală, ca să mai scoată capul în lume după problemele cu justiţia. 

Caricatura zilei

Bloc lângă vilă

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.