anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

vineri, 18.09.2020

Comuncat de presa

Liberalii iau de proști un milion de ieșeni (P)

GALERIE
AlexeChiricaAlexesiChirica
 • Alexe
 • Chirica
 • AlexesiChirica
- +

Guvernul a aprobat astăzi, lista proiectelor de investiții semnificative prioritizate, transmise de 9 ministere * Printre cele 160 de proiecte aprobate de guvern nu se regăsește nici autostrada Iași – Tîrgu Mureș, nici autostrada Siret – Pașcani – Ploiești. Nu se regăsește nici trenul metropolitan ieșean. Nu apare nici breteaua de trafic ușor * Cu ce bani se vor face și când, dacă ele nu sunt prioritare pentru guvern?

Reprezentanții guvernului Orban au venit ieri la Iași pentru a-și bate joc de ieșeni pe față. Cu un cinism greu de cuprins în cuvinte, ministrul transporturilor Lucian Bode și cel al mediului Costel Alexe, alături de primarul Mihai Chirica, au aruncat promisiuni cu toptanul, conștienți fiind că ele nu vor fi puse în practică.

Autostradă peste Carpați, autostradă nord-sud, tren metropolitan, șosea de centură și câte și mai câte promisiuni, învelite în fraze pompoase, au fost livrate ieșenilor, în speranța că vor fi și crezute. În spatele promisiunilor, documentele aflate pe masa de lucru a guvernului arată exact contrariul: Moldova în general și Iașul în special sunt pe ultimele poziții ale listei de priorități, atunci când se regăsesc măcar acolo, iar proiectele promise deunăzi la Iași pur și simplu... nu există.

Pe scurt, promisiunile cu care liberalii au încercat să-i îmbrobodească pe ieșeni au fost vreo cinci. Autostrada Iași – Târgu Mureș va fi gata în 2027. Lucrările la autostrada Siret – Suceava – Pașcani – Buzău – Ploiești vor începe anul viitor. În noiembrie se va lansa licitația pentru execuția bretelei ușoare a șoselei de centură, Nicolina – Uricani, iar în primăvara lui 2022, va fi și gata. Pentru trenul metropolitan și șoseaua de centură pentru traficul greu, pe strada Trei Fântâni, până și imaginația liberalilor a dat rateuri. Nu se știe când și cum se vor face, dar evident că se vor face.

Care este situația reală? Sumbră. Autostrada A8 este practic suspendată. Pe 25 mai a fost anulată licitația privind refacerea studiului de fezabilitate pentru tronsonul Iași – Ungheni, singurul luat în discuție până acum. Au trecut de atunci mai bine de două luni și nu s-a anunțat nici măcar reluarea ei. Cum va fi gata TOATĂ autostrada în 2027, dacă nici măcar studiul de fezabilitate pentru un tronson de 20 km nu se face? Pentru breteaua de trafic ușor Nicolina – Uricani, nu a fost anunțată până acum nici licitația pentru proiectare. Dacă ea va fi lansată mâine, iar totul va merge „pe repede înainte” fără contestații, proiectantul ar trebui să facă toată documentația în doar 30 de zile, pentru ca licitația de execuție să poată fi lansată în noiembrie. O lună proiectarea pentru o șosea de centură cu două benzi pe sens? Cine poate crede așa ceva? În privința autostrăzii A7 Buzău – Pașcani – Siret, promisiunile liberalilor sunt o glumă proastă. Abia se lucrează la o parte dintre studiile de fezabilitate necesare, iar dacă se va anunța anul viitor vreo licitație pentru lucrări, primul tronson va fi Ploiești – Buzău. Adică oriunde, numai în Moldova, nu. Iar în Iași, cu atât mai puțin.

Care sunt perspectivele? De-a dreptul negre. Guvernul a aprobat vineri, 7 august, lista proiectelor de investiții semnificative prioritizate, transmise de 9 ministere. Aceasta totalizează 160 de proiecte, în lucru sau noi, pentru realizarea cărora mai sunt necesare 147 miliarde lei, adică aproximativ 30,4 miliarde euro. Miercuri la Iași, ministrul Bode a anunțat că de anul viitor, pentru infrastructură se va aloca 2% din PIB, utilizând fonduri guvernamentale, europene și credite. Suma reprezintă aproximativ 4 miliarde euro, jumătate din cât au alocat guvernele PSD în 2018 sau 2019. Cu 4 miliarde de euro anual, lista guvernului liberal se va putea finaliza, cel mai optimist, în 2028. Or, de pe această listă lipsesc majoritatatea proiectelor anunțate de liberali. Printre cele 160 de proiecte aprobate de guvern nu se regăsește nici autostrada Iași – Tîrgu Mureș, nici autostrada Siret – Pașcani – Ploiești. Nu se regăsește nici trenul metropolitan ieșean. Nu apare nici breteaua de trafic ușor. Cu ce bani se vor face și când, dacă ele nu sunt prioritare pentru guvern?

Din 160 de proiecte considerate oficial prioritare de către liberali, singurele care vizează județul nostru sunt spitalul regional de urgență, modernizarea drumului Târgu Frumos – Botoșani, șoseaua de centură pentru traficul greu și varianta ocolitoare Târgu Frumos. Primele două au fost lăsate la cheie de guvernul PSD. Spitalul Regional Iași a fost chiar primul dintre cele trei proiecte de spitale de urgență care a avut toată documentația făcută. Acum, el se află la coadă, DUPĂ spitalele din Craiova și Cluj-Napoca. Șoselele de centură Iași și Târgu Frumos se află pe locul 139, respectiv 145 din 160, pe această listă de priorități liberale. La coada cozii. Aceasta este importanța dată Iașului de către liberali, dincolo de declarațiile electorale sforăitoare!

Iar dacă mai era nevoie de o dovadă a dezinteresului total al liberalilor față de Iași, dar și față de propriile angajamente, mai putem arunca o privire pe această listă cu 160 de priorități. Ministerul Mediului condus de vrânceanul devenit ieșean Costel Alexe a propus 11 proiecte. În afara unui proiect de realizare a unui sistem informațional pentru managementul apelor și a unuia de regularizare a cursului superior al Jijiei, demarate cu câțiva ani în urmă, NICIUN proiect nu vizează, măcar tangențial, Iașul. NICIUN proiect al Ministerului Mediului nu vizează salvarea codrilor seculari ai României. Drujbele se ascut în continuare, iar jaful continuă.

Departamentul de Comunicare al PSD Iași

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Fără dezbatere

Claudiu RAUS

Fără dezbatere

De ce nu vrea Mihai Chirica dezbatere? Ca să nu ne uităm ca la circ şi să mâncăm seminţe, cum spune? Nu: e vorba de altceva…

Filmuletul zilei

opinii

Un personaj detestabil

Alexandru CĂLINESCU

Un personaj detestabil

Ieşind dăunezi în oraş, ce-mi văd ochii? Pe panourile de afişaj electoral, fotografiile candidaţilor PSD la primărie şi la preşedinţia Consiliului judeţean sunt însoţite de fotografia Gabrielei Firea, cu menţiunea „Primarul Bucureştiului sprijină PSD Iaşi!”. O astfel de alăturare e o dovadă de slugărnicie de partid şi ar trebui - în mod normal - să fie nu un sprijin, ci un handicap.

Petre Ţuţea şi inginerii

Neculai SEGHEDIN

Petre Ţuţea şi inginerii

Eram la o manifestare ştiinţifică în deschiderea căreia un reputat profesor bucureştean a avut o foarte interesantă conferinţă legată de rolul şi importanţa ingineriei în dezvoltarea societăţii şi, pentru a fi mai convingător, a dat un citat din Petre Ţuţea: „Dacă într-un salon, într-un colţ, unul fumează şi tace, ăla e inginer... Inginerul e practic, savantul nu e practic. Când i s-a spus lui Max Planck, creatorul fizicii cuantice, că s-a mai găsit o aplicaţie, el a spus: care e, mă? Uite care... - Ca să vezi, nici nu m-am gândit!”. 

Cu „cioara vopsită”, electoral

Nicolae CREŢU

Cu „cioara vopsită”, electoral

Deşi, faţă de speranţele de acum peste trei decenii, experienţa realităţilor trăite în materie de „ofertă” şi „cuvânt” (promisiuni, propagandă, nu numai electorală) ne-a vindecat de multe iluzii şi aşteptări rozacee de la „clasa politică”, cum îi place să-şi spună ea însăşi, campaniile de prag de alegeri aduc cu ele noi mostre de ipocrizie „şmecheră” şi verbiaj de umplutură, fără nicio temelie credibilă şi fără nicio altă miză reală, alta decât tentativa de doar ademenire a votului, pesemne ţintind încă niscaiva... naivi sau proşti dispuşi, chiar dacă tot mai puţini, să se lase îmbrobodiţi şi, în fond, dispreţuiţi tocmai de astfel de greţoşi măsluitori, din nou în ofensivă, gata să se reînfigă în fruntea bucatelor, „democratic”, simulanţi de focoasă dragoste de „popor”. 

pulspulspuls

Iată cum se scufundă Iaşul, pe mâna unor personagii precum menistrul penalilor!

Iată cum se scufundă Iaşul, pe mâna unor personagii precum menistrul penalilor!

O observaţiune filosofică şi chiar axiologică pe astăzi, stimaţi vniversitari ieşeni, despre ce a însemnat în realitate o chestiune care, la vremea ei, pentru mulţi nu părea că e chiar atât de bălţată: cocoţarea în scaunul de rector al celei mai vechi universităţi din ţară a ministrului penalilor Dragnea şi Tăriceanu, zoon politikon-ul Tudorel. 

Caricatura zilei

Controversă vegetariană

Editia PDF

Bancul zilei

Îi datoram multe coronavirusului. A reusit sa-i aduca pe români înapoi în tara si a putut sa le înve (...)

Linkuri

Alte ziare locale

  Intrebarea zilei

  Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.