anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

vineri, 07.08.2020

Liberalii l-au luat la țintă pe șeful CJ Iaşi: Unde-i spitalul, domnule Popa?

GALERIE
spital mobil 18 module si macara TransAgropolis3
  • spital mobil 18 module si macara TransAgropolis3
- +

Ei au adăugat la „nerealizări“ complexul unde va fi amplasată unitatea medicală de campanie şi proiectul Parcului Industrial de la Leţcani. Preşedintele CJ dă vina pentru întârzierea montării spitalului pe lipsa oricărui sprijin din partea autorităţilor de la Bucureşti.

„Consiliul Judeţean a înşelat aşteptările locuitorilor din Leţ­cani, ale tuturor ieşenilor de fapt“, a sintetizat liderul grupului liberal din CJ mandatul care tocmai se încheie.

Lângă Centrul de Tran­sfer Tehnologic pentru Agricultură şi Zootehnie TransAgropolis de la Leţcani, Romeo Vatră a enumerat patru proiecte propuse să fie realizate în această zonă şi care nu au pornit sau nu au ajuns să-şi îndeplinească menirea. 

Primul ar fi chiar complexul respectiv, unde doar spaţiile frigorifice sunt închiriate la un preţ modic, clădirea de birouri fiind mereu goală. „Singura activitate menită să-i sprijine pe micii producători este Târgul anual Agralim“, a constatat consilierul liberal.

Cititi si: MITĂ LA ACHIZIŢIONAREA SPITALULUI MOBIL? Doi ieşeni surprinşi la Ankara!

Cum incinta complexului este ocupată - parţial, momentan - de spitalul mobil, acest târg nu va mai fi organizat în 2020. 

Apoi, pe terenul viran de apro­ximativ 5 hectare de dincolo de TransAgropolis, dat de Consiliul Local Leţcani către CJ în 2017, urma să fie amenajat un spaţiu expoziţional permanent de către clusterul de agricultură şi zootehnie Agroferma. Iniţiativa, venită de la câţiva fermieri, nu a fost pusă în practică nici până azi.

Parcul Industrial de la Leţcani, subiect de discuţii în contradictoriu aproape la fiecare şedinţă a consilierilor judeţeni, este un alt proiect „sabotat“ de preşedintele Maricel Popa. „Un proiect început acum şapte ani, care putea să funcţioneze chiar de la începutul acestui mandat“, respectiv din 2016, a mai spus vicepreşedintele PNL Iaşi.

Unde-i spitalul?, întreabă liberalii. Fără sprijinul guvernului, e pe drum, răspunde Maricel Popa

Cel mai important dintre toate este însă spitalul mobil, care trebuia să fi fost adus în 20 de zile şi montat în alte 7. Unitatea medicală de campanie este prezentă în curtea TransAgropolis doar în proporţie de o cincime.

Practic, abia 20 din cele 102 module au ajuns aici până ieri. În unele dintre ele se găsesc câteva paturi.

Plătit cu 13 milioane de euro, din care 10 „rupte“ de la proiecte de modernizare a unor drumuri judeţene din Iaşi, spitalul de campanie întârzie să sosească la Iaşi după mai multe termene avansate de conducerea asociaţiei Euronest şi de executivul CJ, nerespectate însă.

„Noul termen anunţat este 19 iulie. Din 20 de zile se fac 90 de zile. Vor fi, aşadar, 70 de zile întârziere şi ştiţi foarte bine că acest criteriu a fost esenţial în procedura de achiziţie. Cum ar fi fost o procedură cu 60 de zile termen de livrare? Am fi avut mai mulţi competitori, mai mulţi ofertanţi şi cred că acum am fi avut spitalul gata“, a declarat Romeo Vatră.

El a adăugat că va sesiza Curtea de Conturi, pentru că „este o investiţie pe bani publici prost gestionată“.

În replică, preşedintele Maricel Popa a declarat că se află la Bucureşti, unde a apelat la Ministerul de Externe pentru acordarea vizelor de intrare în România membrilor unei echipe de specialişti care trebuie să asigure montarea şi punerea în funcţiune a unităţii mobile.

„Am depus cererea încă din 27 mai şi nici până acum (ieri, n.r.) nu li s-a acordat viza. De ce nu spun şi asta domnii li­berali?“, a adăugat şeful CJ.

Cu o zi înainte, Maricel Popa anunţa pe un ton ceva mai optimist că, „urmare a unor solicitări suplimentare de documente şi clarificări, primii experţi care vor asigura instalarea spitalului mobil vor porni mâine (ieri, n.r.), cu mijloace auto, spre Iaşi“.

„La ora actuală, se poate pune în funcţiune Terapia Intensivă, dar trebuie să vină specialiştii din Turcia“, afirma el miercuri.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Dar la Primărie când se ajunge?

Ionuț BENEA

Dar la Primărie când se ajunge?

Arestarea lui Cristin Zămosteanu este doar vârful unui aisberg pe care procurorii trebuie să-l arate la adevărata sa dimensiune.

Filmuletul zilei

opinii

O călătorie ratată

Alexandru CĂLINESCU

O călătorie ratată

Frumoase sunt, în schimb, ilustraţiile, cărţi poştale aflate în colecţia autorului. Altfel, încercarea lui Radu Mârza de a ne fi ghid într-o călătorie care se anunţa promiţătoare este un eşec. Am dus-o până la capăt din obligaţie profesională: mărturisesc însă că am fost tentat să cobor la prima staţie.

Inventica

Neculai SEGHEDIN

Inventica

În anul 1983 eram în Munţii Orăştiei, la Sarmisegetuza Ulpia Traiana. Am intrat în magazinul sătesc, care era „cu de toate”, unde am găsit o carte care m-a fascinat de cum am deschis-o: „Inventica” de Pierre Verone, Editura Albatros, Colecţia Lyceum. Să cumperi cărţi atunci când urci pe munte cu rucsacul în spate, recunosc, nu atestă o inteligenţă prea grozavă, ba dimpotrivă, mai ales atunci când nu eşti chiar o forţă a naturii...

Geopolitrucuri

Nicolae CREŢU

Geopolitrucuri

Aproape că nu e zi care să treacă fără vreo ştire, comentarii şi dezbateri (o vocabulă, aceasta din urmă, mai puţin compromisă decât mulţimea de „talk-show”-uri în care nu numai că nu se dezbate nimic, dar domneşte o „armonie” adormitoare, între eternii lor „abonaţi”, mereu aceiaşi şi tare temători de polemos) gata să citeze ierarhii, rating-uri pe scala cărora România (deci noi, românii) se situează foarte jos. 

pulspulspuls

Cum i-a păcălit sforarul combinator Piramidon pe tăţi din breaslă

Cum i-a păcălit sforarul combinator Piramidon pe tăţi din breaslă

Caricatura zilei

Degustare

Editia PDF

Bancul zilei

Îi datoram multe coronavirusului. A reusit sa-i aduca pe români înapoi în tara si a putut sa le înve (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.