Liberalii propun două proiecte pentru rezolvarea problemei aerului poluat din oraș
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Comunicat de presă

Liberalii propun două proiecte pentru rezolvarea problemei aerului poluat din oraș

GALERIE
bodea
  • bodea
- +

Marius Bodea, deputat PNL, și Etienne Ignat, consilier local PNL, au susținut astăzi o conferință de la presă la sediul PNL din Podu Roș despre o problemă de interes major pentru ieșeni: poluarea aerului din Iași.

Marius Bodea a subliniat faptul că finalizarea variantei ocolitoare a Iaşului ar rezolva sustenabil această problemă, în condiţiile în care 70% din poluare este din cauza traficului rutier şi a maşinilor de mare tonaj care tranzitează oraşul. „Din păcate, şi în această situaţie avem o nepăsare din partea guvernului PSD care ne-a minţit la începutul anului că alocă 152 mil. lei pentru acest proiect. S-a dovedit că a fost o promisiune mincinoasă”, a spus Marius Bodea

Deputatul a precizat că proiectul șoselei de centrură a Iașului este proiect ce ţine strict de Guvernul României. 

„Şi cum nu putem aştepta la nesfârşit să ni se facă dreptate în această situaţie, trebuie să indentificăm pe plan local un set de măsuri care să amelioreze efectele nocive ale poluării cu pulberi în suspensie (PM10). Este o problemă extrem de gravă, sănătatea populaţiei este în pericol. Şi nu mă joc cu cuvintele”, a precizat Bodea. Totodată, Marius Bodea a vorbit despre faptul că prin ignorarea acestui proiect esenţial pentru Iaşi, guvernanţii pun în pericol sănătatea ieşenilor care, la propriu, respiră zilnic un aer poluat. 

„Specialiştii în sănătate spun că expunerea pe termen lung la o concentraţie atât de intensă de pulberi în suspensie poate cauza cancer şi moarte premature. Sunt afectate în special persoanele cu boli cardiovasculare şi respiratorii, copiii, vârstnicii şi astmaticii. Copiii cu vârsta mai mica de 15 ani inhalează mai mult aer şi, in consecinţă, mai multi poluanţi. Acum, dincolo de lamentări, venim şi cu o serie de soluţii concrete care ţin de administraţia locală”, a spus liberalul. Etienne Ignat a prezentat o inițiativă a consilierilor locali PNL care privește achiziția a două stații de filtrare a aerului. 

„Am redactat un proiect de hotărâre, împreună cu Răzvan Timofciuc, colegul meu din Comisia de Mediu din CL, care prespune achiziţia a 2 aparate de filtru al aerului.  Aceste aparate, pe care le puteţi  vedea în spatele meu, au rolul de purifica aerului. Am convocat o ședință extraordinară de CL pentru a vota un proiect de hotărâre care presupune achiziția acestor 2 stații de filtrare. Acest proiect este prioritar pentru sănătatea ieșenilor. Această investiție ar ajunge la aprox. 400.000 euro, iar efectele benefice pentru populație ar fi imediate. Aceste stații filtrează aerul pe o suprafață de 250.000 m2, cu o eficiență de peste 95%, purifică o cantitate de 12.000 m3/h și au o rază de purificare de până la 200 metri. Putem achizițina aceste stații de filtrare a aerului din fondul de rezervă din bugetul Primăriei Municipiului Iași.”, a spus Etienne Ignat, consilier local PNL Iași. Totodată, liberalul a precizat că raporatele de la Agenția de Mediu arată că în primele 3 luni ale acestui an deja au fost depășiri peste limitele maxime admise pe întregul an. 

Etienne Ignat a precizat faptul că acest proiect de hotărâre de CL a fost realizat împreună cu specialist pe mediu. „Mă bucur să văd o susținere atât de mare din mediul academic și profesional din Iași pentru această inițiativă”, a mai spus Etienne Ignat. Marius Bodea a prezentat un alt proiect care, în eventualitatea în care ar fi aprobat și finanțat de Primărie, ar veni în sprijinul rezolvării poluării din Iași.

„Un alt motiv pentru care calitatea aerului în Iaşi este proastă se datorează faptului că, spre deosebire de oraşele mari din ţară sau din vest, metropolele din vest, nu avem un “plămân al oraşului”, un parc de dimensiuni mari, care să reprezinte, pe de o parte, o sursă de oxigen proaspăt pentru oraş, dar şi un spaţiu de loisir pentru ieşeni”, a spus Marius Bodea.

Acesta a adus exemplul Parcului Tineretului din Bucuresti care e cel mai mare din tara și care include zonă de terase, concerte, Palatul copiilor, alei, lac, cel mai mare parc de skate-uri, terenuri de baschet si de minifotbal,  pistă de bicicletă, circulara, de-a lungul întregului parc șamd.

Totodată, Bodea a dat și exemplul Clujului care, recent, a inaugurat cel mai modern parc din România, investiţie realizată de Primărie împreună cu Compania Națională de Investiții (CNI), în valoare de 20 mil. lei.

„Propun Primăriei un proiect multianul pentru construcţia unui astfel de parc la Iaşi, sigur, nu de suprafaţa Parcului  Tineretului din Bucuresti, însă, la fel de mare, proportional la numărul de locuitori şi la suprafaţa Iaşului. Cel mai bun amplasament ar fi în zona, C.A. Rosetti, care se intinde pe circa 3 km, cu o lățime medie  de 200 m, cu dealuri care pot fi integrate parțial în parc.  Vorbim de o suprafață de aproximativ 60 ha”, mai spus Bodea. Liberalul a mai spus că actualele parcuri ale Iașului sunt insuficiente pentru nevoile orașului. 

„Parcul Expozitiei are 5,4 ha, iar Parcul Copou are 10 ha. In total, 15,4 ha, la o populatie ce a crescut in 150 de ani (când au fost realizate aceste parcuri) de 10 ori, este puțin”, a mai spus Bodea.

Marius Bodea a mai spus că  Zona C.A. Rosetti e folosită vara doar pentru grătar, în condiții neamenajate, și că ar pute fi valorificată mult mai bine. „Scopul acestui parc de 60-100 ha este sa fie un plamân folositor al Iașului, la niște dimensiuni care sa permită oamenilor sa respire în intimitate, să nu se dea toți umăr în umăr, cum se întamplă acum în Copou. Avantajul la C.A. Rosetti este că e integrat în oraș, accesibil din orice punct. Șoseaua e perfectă, se pot face parcări în anumite zone, dispuse pe lungime. Fără un parc de minim 60 ha, Iașul nu va fi niciodată un oraș al  viitorului!”, a spus Marius Bodea.

O astfe de investiţie ajunge cam la 20 milioane euro. 

„Am discutat cu specialişti în domeniu şi mi-au spus că hectarul „la cheie“ amenajat pentru un astfel de proiect este de 300-320 mii euro. Vorbim de o investiţie multianuală, care să o finalizăm în 4-5 ani şi care va dăinui cel puţin 100 ani! După cum v-am spus, cele 2 parcuri din Copou au 150 ani. Fondurile pentru un astfel de proiect? Păi în primul rând, primarul poate stopa cheltuirea iraţională a 15 mil. euro pentru achiziia de autobuze cu bani împrumutaţi, cînd există posibilitatea accesării de fonduri europene pentru asta.

Apoi, trebuie să renunţăm la ipocrizie. Iaşul nu îşi permite să cheltuie, anul, 1.5 mil euro pentru organizarea de sărbători sau festivaluri. Uitaţi-vă la Rocanotheworld care a fost organizat anul trecut sau care va fi organizat anul ăsta sau AfterHills sau festivalul La Vie. Sunt festivaluri orgnaizate fără bani publici, dar cu foarte mare impact. Este o greseala  să credem că dacă Primăria nu ar organiza FIE, această glumă de festival, nu am mai avea proiecte culturale în Iaşi. În final Marius Bodea a precizat ca puținii metri pătrati de gazon inaugurați cu fast de dl. Chirica în câteva locuri din oraș nu pot reprezenta înverzirea orasului, acest concept fiind de fapt o sumă de acțiuni de amploare, convergente, cum ar fi scoaterea traficului greu din oraș, construirea de plămâni verzi ai orasului, instalarea de stații de filtrare, fluidizarea traficului rutier, protejarea corespunzătoare a șantierelor s.a.m.d.”, a conchis Marius Bodea.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Temă

Cătălin ONOFREI

Temă

Test de reflecţie cognitivă: deliberare versus intuiţie.

Filmuletul zilei

opinii

Epilare inghinală

Briscan ZARA

Epilare inghinală

Sunt multe studii despre cum afectează psihologia omului ceea ce vedem, auzim, simţim din exterior. La fiecare întindere de coardă are loc o excitare a neuronilor care provoacă senzaţii neplăcute persoanei, dar dacă lucrurile se repetă, neplăcerea dispare încetul cu încetul şi apare o oarecare toleranţă la acea senzaţie, poate chiar e înlocuită cu plăcere. Nu mai eşti afectat, nu te mai impresionează în sens rău. Asta nu înseamnă că devii mai puternic, ci mai nesimţit, mai rigid, mai greu impresionabil.

Ocupare, şomaj şi câştiguri salariale în judeţul Iaşi

Ciprian IFTIMOAEI

Ocupare, şomaj şi câştiguri salariale în judeţul Iaşi

Articolul din această săptămână, ceva mai tehnic decât precedentele, demonstrează cu date statistice că, înainte de declanşarea pandemiei de COVID-19, nu a existat o criză a forţei de muncă în judeţul Iaşi.

New York, metropola vizionară

Mihai DORIN

New York, metropola vizionară

Conduita americană în raport cu celelalte civilizaţii ale lumii are şi o inevitabilă dimensiune imperială, însă felul în care ei au înţeles să valorifice cultura, rafinamentul, patriotismul, şi, nu în ultimul rând banii cetăţenilor în serviciul public, mărturiseşte despre măreţia naţiunii şi despre spirit vizionar. Pentru că în niciun alt loc din lume, patrimoniul cultural nu s-a îmbogăţit precum în America, prin râvna şi voinţa liberă a cetăţenilor educaţi şi prosperi. Statul este doar managerul acestui concept cultural.

pulspulspuls

Costel l-a bătut pe Măricel ca pe fasole. Iacătă ce scor de maidan: 11 la 6!

Costel l-a bătut pe Măricel ca pe fasole. Iacătă ce scor de maidan: 11 la 6!

Băbăetee băă, pfiu, pfiuu, pfiuuuu.... Ia’n fiţi atenţi aicea la băiatu’ pe ce se mai cheltuie bănuţul ieşenilor, că poate pe asta nu o ştiaţi! 

Caricatura zilei

Urna

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.