Proces de zeci de milioane în cel mai râvnit cartier al Iașului. Retrocedare cu bucluc
Pe masa judecatorilor ieseni se afla un dosar de câteva milioane de euro. Statiunea de Cerceta (...)
citeste totmarti, 20.04.2021
Marius Bodea, deputat PNL, și Etienne Ignat, consilier local PNL, au susținut astăzi o conferință de la presă la sediul PNL din Podu Roș despre o problemă de interes major pentru ieșeni: poluarea aerului din Iași.
Marius Bodea a subliniat faptul că finalizarea variantei ocolitoare a Iaşului ar rezolva sustenabil această problemă, în condiţiile în care 70% din poluare este din cauza traficului rutier şi a maşinilor de mare tonaj care tranzitează oraşul. „Din păcate, şi în această situaţie avem o nepăsare din partea guvernului PSD care ne-a minţit la începutul anului că alocă 152 mil. lei pentru acest proiect. S-a dovedit că a fost o promisiune mincinoasă”, a spus Marius Bodea
Deputatul a precizat că proiectul șoselei de centrură a Iașului este proiect ce ţine strict de Guvernul României.
„Şi cum nu putem aştepta la nesfârşit să ni se facă dreptate în această situaţie, trebuie să indentificăm pe plan local un set de măsuri care să amelioreze efectele nocive ale poluării cu pulberi în suspensie (PM10). Este o problemă extrem de gravă, sănătatea populaţiei este în pericol. Şi nu mă joc cu cuvintele”, a precizat Bodea. Totodată, Marius Bodea a vorbit despre faptul că prin ignorarea acestui proiect esenţial pentru Iaşi, guvernanţii pun în pericol sănătatea ieşenilor care, la propriu, respiră zilnic un aer poluat.
„Specialiştii în sănătate spun că expunerea pe termen lung la o concentraţie atât de intensă de pulberi în suspensie poate cauza cancer şi moarte premature. Sunt afectate în special persoanele cu boli cardiovasculare şi respiratorii, copiii, vârstnicii şi astmaticii. Copiii cu vârsta mai mica de 15 ani inhalează mai mult aer şi, in consecinţă, mai multi poluanţi. Acum, dincolo de lamentări, venim şi cu o serie de soluţii concrete care ţin de administraţia locală”, a spus liberalul. Etienne Ignat a prezentat o inițiativă a consilierilor locali PNL care privește achiziția a două stații de filtrare a aerului.
„Am redactat un proiect de hotărâre, împreună cu Răzvan Timofciuc, colegul meu din Comisia de Mediu din CL, care prespune achiziţia a 2 aparate de filtru al aerului. Aceste aparate, pe care le puteţi vedea în spatele meu, au rolul de purifica aerului. Am convocat o ședință extraordinară de CL pentru a vota un proiect de hotărâre care presupune achiziția acestor 2 stații de filtrare. Acest proiect este prioritar pentru sănătatea ieșenilor. Această investiție ar ajunge la aprox. 400.000 euro, iar efectele benefice pentru populație ar fi imediate. Aceste stații filtrează aerul pe o suprafață de 250.000 m2, cu o eficiență de peste 95%, purifică o cantitate de 12.000 m3/h și au o rază de purificare de până la 200 metri. Putem achizițina aceste stații de filtrare a aerului din fondul de rezervă din bugetul Primăriei Municipiului Iași.”, a spus Etienne Ignat, consilier local PNL Iași. Totodată, liberalul a precizat că raporatele de la Agenția de Mediu arată că în primele 3 luni ale acestui an deja au fost depășiri peste limitele maxime admise pe întregul an.
Etienne Ignat a precizat faptul că acest proiect de hotărâre de CL a fost realizat împreună cu specialist pe mediu. „Mă bucur să văd o susținere atât de mare din mediul academic și profesional din Iași pentru această inițiativă”, a mai spus Etienne Ignat. Marius Bodea a prezentat un alt proiect care, în eventualitatea în care ar fi aprobat și finanțat de Primărie, ar veni în sprijinul rezolvării poluării din Iași.
„Un alt motiv pentru care calitatea aerului în Iaşi este proastă se datorează faptului că, spre deosebire de oraşele mari din ţară sau din vest, metropolele din vest, nu avem un “plămân al oraşului”, un parc de dimensiuni mari, care să reprezinte, pe de o parte, o sursă de oxigen proaspăt pentru oraş, dar şi un spaţiu de loisir pentru ieşeni”, a spus Marius Bodea.
Acesta a adus exemplul Parcului Tineretului din Bucuresti care e cel mai mare din tara și care include zonă de terase, concerte, Palatul copiilor, alei, lac, cel mai mare parc de skate-uri, terenuri de baschet si de minifotbal, pistă de bicicletă, circulara, de-a lungul întregului parc șamd.
Totodată, Bodea a dat și exemplul Clujului care, recent, a inaugurat cel mai modern parc din România, investiţie realizată de Primărie împreună cu Compania Națională de Investiții (CNI), în valoare de 20 mil. lei.
„Propun Primăriei un proiect multianul pentru construcţia unui astfel de parc la Iaşi, sigur, nu de suprafaţa Parcului Tineretului din Bucuresti, însă, la fel de mare, proportional la numărul de locuitori şi la suprafaţa Iaşului. Cel mai bun amplasament ar fi în zona, C.A. Rosetti, care se intinde pe circa 3 km, cu o lățime medie de 200 m, cu dealuri care pot fi integrate parțial în parc. Vorbim de o suprafață de aproximativ 60 ha”, mai spus Bodea. Liberalul a mai spus că actualele parcuri ale Iașului sunt insuficiente pentru nevoile orașului.
„Parcul Expozitiei are 5,4 ha, iar Parcul Copou are 10 ha. In total, 15,4 ha, la o populatie ce a crescut in 150 de ani (când au fost realizate aceste parcuri) de 10 ori, este puțin”, a mai spus Bodea.
Marius Bodea a mai spus că Zona C.A. Rosetti e folosită vara doar pentru grătar, în condiții neamenajate, și că ar pute fi valorificată mult mai bine. „Scopul acestui parc de 60-100 ha este sa fie un plamân folositor al Iașului, la niște dimensiuni care sa permită oamenilor sa respire în intimitate, să nu se dea toți umăr în umăr, cum se întamplă acum în Copou. Avantajul la C.A. Rosetti este că e integrat în oraș, accesibil din orice punct. Șoseaua e perfectă, se pot face parcări în anumite zone, dispuse pe lungime. Fără un parc de minim 60 ha, Iașul nu va fi niciodată un oraș al viitorului!”, a spus Marius Bodea.
O astfe de investiţie ajunge cam la 20 milioane euro.
„Am discutat cu specialişti în domeniu şi mi-au spus că hectarul „la cheie“ amenajat pentru un astfel de proiect este de 300-320 mii euro. Vorbim de o investiţie multianuală, care să o finalizăm în 4-5 ani şi care va dăinui cel puţin 100 ani! După cum v-am spus, cele 2 parcuri din Copou au 150 ani. Fondurile pentru un astfel de proiect? Păi în primul rând, primarul poate stopa cheltuirea iraţională a 15 mil. euro pentru achiziia de autobuze cu bani împrumutaţi, cînd există posibilitatea accesării de fonduri europene pentru asta.
Apoi, trebuie să renunţăm la ipocrizie. Iaşul nu îşi permite să cheltuie, anul, 1.5 mil euro pentru organizarea de sărbători sau festivaluri. Uitaţi-vă la Rocanotheworld care a fost organizat anul trecut sau care va fi organizat anul ăsta sau AfterHills sau festivalul La Vie. Sunt festivaluri orgnaizate fără bani publici, dar cu foarte mare impact. Este o greseala să credem că dacă Primăria nu ar organiza FIE, această glumă de festival, nu am mai avea proiecte culturale în Iaşi. În final Marius Bodea a precizat ca puținii metri pătrati de gazon inaugurați cu fast de dl. Chirica în câteva locuri din oraș nu pot reprezenta înverzirea orasului, acest concept fiind de fapt o sumă de acțiuni de amploare, convergente, cum ar fi scoaterea traficului greu din oraș, construirea de plămâni verzi ai orasului, instalarea de stații de filtrare, fluidizarea traficului rutier, protejarea corespunzătoare a șantierelor s.a.m.d.”, a conchis Marius Bodea.
Cuvinte cheie: + proiecte, poluare, Iași, PNL, Marius Bodea
© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.
Olanda ridică restricțiile de circulație și redeschide terasele din 28 aprilie
Cât de mult poate vorbi la telefon un șofer de microbuz în timpul cursei Iași-Pașcani!
Orban: Cei care au pariat pe faptul ca nu ne vom intelege si-au facut iluzii
Turcan: Coaliţia va merge mai departe, asta spun şi matematica, şi raţiunea
Misterul morţii unei tinere românce din Italia. Nu s-a apărat, nu a fost abuzată sau jefuită
Negocierile din coaliție s-au încheiat. Ce prevede noul acord semnat
Viitorul s-a impus în meciul cu Gaz Metan grație unui penalty
ÎPS Teodosie: E foarte limpede că fructele de mare nu sunt de post. Asta e lăcomie!
Pilotul care s-a catapultat din MiG, adus la Bucureşti cu o aeronavă C-130 Hercules
Primăria București, obligată să cumpere 40 de tramvaie de la Electroputere Paşcani
Meciul Hermannstadt - Astra, decis în 8 minute. Au fost patru goluri
UEFA contraatacă Superliga cu o Liga Campionilor cu premii de până la 7 miliarde de euro
Unul dintre agenții GRU, implicat în acțiuni ostile în UE, folosește un nume românesc
(VIDEO) Crima de la Timişoara. Momentul înjunghierii celor doi afgani
Ce au discutat Klaus Iohannis şi Maia Sandu la întâlnirea de la Cotroceni
Aproape 89.000 de persoane au fost vaccinate împotriva COVID-19 în ultimele 24 de ore
Pentagon: Desfăşurare militară rusă la frontiera cu Ucraina “mai masivă” decât în 2014
Studiu: Omega-3 şi vitamina D pot reduce riscul de a contracta COVID-19
Record în 2021: Peste 210 de decese COVID raportate azi în Bulgaria
Două cluburi engleze ar intenţiona să iasă din proiectul Superligii europene
Preşedintele Ciadului a murit după ce a fost rănit pe front, într-o bătălie cu rebelii
BEI finanţează cu 250 milioane de euro Spitalul regional de urgenţă de la Iaşi
Andrei Baciu: România ocupă locul 4 la nivelul UE la vacinarea anti-COVID cu două doze
Mai multe cartiere din Iaşi, rămase fără curent electric. Când ar putea fi remediată problema
Coordonatorul campaniei de vaccinare anunţă că 23% din populaţia Capitalei s-a vaccinat
Palas Campus Iaşi obţine primul credit verde acordat de IFC unei companii româneşti
Un poliţist de 37 de ani, găsit inconştient în maşina personală, în stop cardio-respirator
Un MIG s-a prăbuşit în judeţul Mureş. Pilotul a reuşit să se catapulteze
USAMV Iași a lansat campania de preînscriere pentru admiterea 2021
Valeriu Gheorghiţă a anunţat posibilitatea de înscriere la vaccinare prin call-center
O echipă de cercetători din Japonia a dezvoltat un test care depistează COVID-19 în cinci minute
BOR: Credincioşii vor putea sta şi în biserică la slujba de Înviere
Super Liga: Cluburile din "Big 6" murdăresc reputaţia Premier League, susţine Everton
Iohannis o va primi marţi la Cotroceni pe Maia Sandu, preşedintele Republicii Moldova
Comitetul de Urgenţă al OMS cu privire la covid-19 se opune unui paşaport vaccinal
Răzvan Cuc se laudă cu un doctorat de la care a fost exmatriculat pentru că s-a apucat de afaceri
La ce salariu uriaș a renunțat Anca Dragu pentru a fi senator. Soțul, ex-salvamar, director la stat
Simona Halep: Îmi doresc foarte mult să câştig turneul de la Stuttgart
Record absolut de decese din cauza COVID în ultima zi: 237 de persoane
„Mafia din Sănătate”: Andreea Moldovan încasează dividende de sute de mii de lei fără justificare
Producătorii de ţigări vor fi obligaţi să reducă la un nivel ”neadictiv” nicotina din produsele lor
Primarul Bacăului, acuzat că a ologit pe întuneric directorul câinilor din oraș
Poliţistul american Brian Sicknick, mort după asaltul de la Capitoliu, a decedat din cauza naturale
Moşteanu anunţă că USR PLUS ar putea renunţa la solicitarea ca Florin Cîţu să nu mai fie premier
Florentino Perez: Cristiano Ronaldo nu va reveni la Real Madrid
Primul zbor de la Iași spre Dublin, pe 29 aprilie. Prețul biletelor pornește de la 49 de euro
Briscan ZARAEpilare inghinală |
Ciprian IFTIMOAEIOcupare, şomaj şi câştiguri salariale în judeţul Iaşi |
Mihai DORINNew York, metropola vizionară |
Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.