Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Liberalii sunt pe cale să facă o greşeală la Primărie

GALERIE
chirica
  • chirica
- +

Felul în care va fi rezolvată problema majorităţii va arăta ce fel de oameni politici intră în scenă acum la Iaşi. Toţi fac parte din noua generaţie, dar nici unul nu a dat probă pentru principalele calităţi care li se cer: maturitate, responsabilitate şi exerciţiul puterii.

Alegerile locale s-au terminat cu victoria Partidului Naţional Liberal la Iaşi. Chiar dacă n-a fost să fie pe măsura aşteptărilor de la începutul campaniei, rezultatele îndreptăţesc preluarea puterii executive atât la Primărie, cât şi la Consiliul Judeţean. La Palatul Roznovanu trebuie să fi fost o victorie cu gust leşios, dat fiind faptul că primarul Mihai Chirica s-a prezentat anterior ca un salvator al partidului, el venind din poziţia de „mire”, cu o presupusă zestre de aproape 60%. N-a fost să fie aşa, iar scorul de 42% pare, din această perspectivă, chiar modest. Unii liberali se întreabă chiar dacă a meritat aducerea lui în partid. Cu un scor la judeţ de aproape 40%, Costel Alexe pare să-şi fi găsit o poziţie confortabilă politic. Nu datorează nimic primarului şi va putea să-şi consolideze puterea judeţeană fără interferenţe de la Mihai Chirica. În acelaşi timp, va fi văzut în partid ca principalul pol de putere. Norocul face să aibă alternative de a alcătui majorităţi în Consiliul Judeţean fără mari bătăi de cap.

Problema este la Primărie şi la Consiliul local. Pe fondul absenteismului din ziua alegerilor, numărul de voturi obţinut de primar este atât de mic încât legitimitatea sa este şubredă. El a obţinut puţin peste 36.000 voturi din 322.441 alegători înscrişi pe liste. Mai în glumă, mai în serios, se poate spune că un miting bun al opoziţiei ar putea pe viitor să strângă mai mulţi participanţi decât voturile edilului. Dar chiar dacă poziţia sa de primar nu este periclitată, de rezultatul votului cel puţin, împărţirea puterii în cadrul Consiliului local a devenit o problemă. PNL nu poate face majoritate decât cu PSD sau USR. Cu PSD este exclus, după ce, din considerente care ţin de alegerile generale, conducerea centrală a interzis asemenea alianţe. USR Iaşi, prin vocea liderului Cosette Chichirău, a anunţat la rândul ei că nu face o asemenea coaliţie, din aceleaşi considerente, se pare, de alegeri.

Rămâne opţiunea PMP, care are un prim dezavantaj că nu duce la o majoritate, partidul având doar doi consilieri, cu unul mai puţin decât ar fi nevoie. Din informaţiile pe surse, susţinute de câteva evenimente publice, pare că la PSD s-a declanşat deja o mică insurecţie, care, dacă ar avea câştig de cauză, ar duce la înlocuirea unor consilieri, astfel încât printre noii veniţi să fie doi sau trei care să furnizeze majoritatea împreună cu PMP. Deşi pare facilă şi salvatoare, ar fi o soluţie proastă pentru primarul Chirica şi pentru liberali.

Mai întâi, această coaliţie de strânsură ar întări ideea „PNL - PSD, aceeaşi mizerie!”, care sancţionează, printre altele, o practică a compromisului cinic, care urmăreşte interesele de partid, nu pe cele publice. În al doilea rând, ar întări imaginea de primărie coruptă, o etichetă care îl marchează atât de mult pe primarul Chirica încât a evitat orice dezbatere faţă în faţă în campanie. PMP-ul de acum este, din nefericire, sub conducerea deputatului Petru Movilă, nimic altceva decât un vehicul de business pentru clientela politică. Recenta sa alianţă cu BZI - un sinonim al şantajului în Iaşi -, căruia vrea să îi dea un post de viceprimar este şi mai infamă. Se vorbeşte deja că deputatul Movilă face doar figuraţie, iar în locul său negociază un personaj condamnat în trecut pentru şantaj. Acesta din urmă cere control pe anumite „deconcentrate”. De la PSD, eventualul sprijin va veni de la aripa imobiliarilor, care a corupt imaginea şi fibra deliberativă a vechiului consiliu local. Există o limită de la care compromisul nu mai poate fi justificat, iar în cazul primarului aceasta poate fi atinsă din nou acum. Nu ne propunem acum să mai facem o incursiune în transgresiunile morale şi legale ale primarului, dar o alianţă forjată pe interese individuale, evitând discuţia deschisă, ar aduce o insultă suplimentară bunului simţ al ieşenilor.

Rămâne însă o variantă care ar putea da partidului un nou vânt şi noi provocări. O coaliţie cu USR ar forţa activul de bază să stea în alertă. Este o stare care întreţine tonusul politic şi încurajează creativitatea. Structurile de partid sunt osificate - lucru vizibil evident în campania electorală -, iar ceea ce motivează în principal este promisiunea de ocupare a unor funcţii de conducere şi accesul la oportunităţi de afaceri. Numai acestea însă nu pot ţine un partid la cote competitive. Deja acuzele de corupţie, traseism şi avariţie sunt la ordinea zilei. Coaliţia, chiar şi forţată, sau doar parţială, pe proiecte, cu USR, ar pune presiune şi ar inhiba din această tendinţă. Chiar dacă USR dă dovadă, în opinia liberalilor, de amatorism, tendinţe anarhice şi lipsă de simţ practic, la nivel individual are persoane care întreţin o imagine bună, în special pe tema anticorupţie. O privire scrutătoare din partea unui asemenea partener ar fi de folos liberalilor. USR pare a fi adversarul pe termen lung al partidului. O coabitare ar putea crea anticorpi, atât de o parte, cât şi de alta. Desigur, o asemenea soluţie pare imposibilă acum, când liderul USR local anunţă că nu face coaliţie cu liberalii. Dar suntem în campanie deja, pentru alegerile generale, şi mesajele pot să nu fie ceea ce par. Cu atât mai mult cu cât o portiţă a fost deschisă, anume colaborarea pe proiecte.

La rândul ei, USR va avea de trecut un test important, anume cel al guvernării în coaliţie. Fără îndoială, viitorul guvern va fi PNL - USR PLUS. Va fi greu de explicat, prin urmare, de ce eşti cu liberalii la Bucureşti şi împotriva acestora acasă, la Iaşi. Cu atât mai mult cu cât unele proiecte locale presupun sprijin comun, atât de la Iaşi, cât şi de la Bucureşti. Mă refer la autostradă, spital regional, zonă metropolitană etc. USR nu-şi va putea permite „luxul” de a sta critic deoparte. A făcut-o la nivel central până acum şi nu a fost o soluţie fericită, dovadă fiind rezultatul slab la alegerile prezidenţiale.

Felul în care va fi rezolvată problema majorităţii va arăta ce fel de oameni politici intră în scenă acum la Iaşi. Toţi fac parte din noua generaţie, dar nici unul nu a dat probă pentru principalele calităţi care li se cer: maturitate, responsabilitate şi exerciţiul puterii.

Text apărut în secțiunea EDITORIAL  a Ziarului de Iași

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri