anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

miercuri, 15.07.2020

Liberalii vor înfiinţarea unei asociaţii de promovare turistică a Iaşului

GALERIE
ignat
  • ignat
- +

Punct de vedere al consilierilor PNL Iaşi, membri în Comisia de Protecţia Mediului, Turism şi Agricultură, cu privire la intenţia Primăriei Municipiului Iaşi de a institui o taxă specială pentru promovarea turismului în Municipiul Iaşi pentru anul 2018:

"Cu privire la proiectul de hotărâre privind aprobarea taxei speciale pentru promovarea turismului în Municipiul Iaşi pentru anul 2018, consilierii PNL Iaşi membri în cadrul Comisiei de Protecţia Mediului, Turism şi Agricultură consideră că această iniţiativă nu respectă principiile de dezbatere publică, transparenţă, eficienţă şi performanţă.

Decizia instituirii acestei taxe a fost luată fără o consultare publica largă cu reprezentanţii unităţilor de cazare din Iaşi. Dl. Primar Mihai Chirica a invocat o discuţie cu Asociaţia Patronală a Turismului Ieşean, însă nu avem niciun punct de vedere ataşat proiectului de hotărâre de la această asociaţie.

Mai mult, Comisia de specialitate din Consiliul Local care are atribuţii în acest sens nu a fost consultată.

Aşadar, nu suntem de acord cu modalitatea în care s-a recurs la decizia impozitării „la pauşal” a structurilor de cazare pentru a se face rost de fonduri în vederea promovării turistice a Iaşului.

- În alte oraşe, unde funcţionează acest sistem de impozitare (Oradea este un exemplu de bună practică), lucrurile stau diferit. Acolo, unităţile de cazare au făcut o asociere care a căpătat formă juridică, iar Primăria a devenit partener a acestei asocieri. Practic, a fost un demers pornit de către operatorii economici care s-au asociat, iar Primăria a devenind parener. Acolo unde s-a instituit această taxă, banii colectaţi se duc la asociaţia respectivă care, fără ingerinţe politice, elaborează strategii şi proiecte concrete de promovare a turismului, având o mai mare flexibilitate în acţiune şi neutralitate în decizii.

- Primăria Iaşi recurge la o măsură mai puţin eficientă, urmând ca banii administraţi din această taxă să fie cheltuiţi tot de către autoritatea publică locală.

- Consiliul Consultativ al Operatorilor din Turism, propus a se înfiinţa  prin proiectul de hotărâre, nu poate fi stabilit prin dispoziţia primarului, ci prin hotărâre de Consiliu Local.

Propunerile noastre pentru aprobarea acestei taxe sunt:

1. Consultare largă cu reprezentanţii structurilor de cazare din oraş.

2. Înfiinţarea unei asociaţii de promovare turistică a Iaşului din care să facă parte reprezentanţii unităţilor de cazare, ai universitatilor şi ai primariei.

3. Banii colectaţi din acesta taxă de turism sa fie redirectionaţi către aceasta asociatie pentru întocmirea unui buget anual.

4. Aceasta asociaţie va fi neutră politic, va avea mai multă flexibilitate in gestionarea fondurilor destinate promovării turistice a Iasului si va avea obiective precise pentru creşterea numărului de turişti români şi străini şi creşterea numărului de înnoptări".

Răzvan TIMOFCIUC, consilier local din partea PNL Iaşi

Etienne IGNAT, consilier local din partea PNL Iaşi

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Gardienii umanităţii

Cătălin ONOFREI

Gardienii umanităţii

A venit momentul să ne gândim din nou la stele şi la roboţi.

Filmuletul zilei

opinii

Industria de selfie-uri

Briscan ZARA

Industria de selfie-uri

Prezentul a murit în numele eternităţii. Care eternitate se pierde într-un morman de CD-uri sau în vreun fişier pe calculator cu mii, poate sute de mii de alte momente „salvate” - în realitate pierdute - care, mai mult ca sigur, nu vor mai apuca să fie vreodată vizionate de nimeni din lipsă de timp (cine are atât timp pe lume să vadă mii de poze?!...).

Contribuţii ieşene la întemeierea statisticii oficiale în România

Ciprian IFTIMOAEI

Contribuţii ieşene la întemeierea statisticii oficiale în România

De-a lungul celor 161 de ani de funcţionare neîntreruptă, statistica oficială din România a fost condusă de personalităţi marcante ale ştiinţei şi culturii ca Dionisie Pop Marţian, Ion Ionescu de la Brad, Loenida Colescu, Sabin Manuilă, Anton Golopenţia, Constantin Ionescu, a beneficiat de contribuţiile unor savanţi şi creatori de şcoală socială, economică, demografică, matematică precum Dimitrie Gusti, Virgil Madgearu, Octav Onicescu, Nicolae Georgescu-Röegen, Gheorghe Mihoc, Vladimir Trebici.

Din nou, despre statui şi demolatori

Mihai DORIN

Din nou, despre statui şi demolatori

La pledoaria mea din articolul precedent pentru statui şi dezicerea de demolatori, mi s-a replicat că acestea sunt făcute să dăinuie atât cât nu le-a trecut vremea. După care sunt demolate sau demontate şi ascunse privirilor oamenilor. Pentru ca ei să nu creadă în idoli falşi sau care nu mai corespund vremurilor noi. De-a lungul timpului asistăm la o veritabilă cavalcadă a demolării statuilor. 

pulspulspuls

Cât de grea alegere are de făcut PD Daniel?

Cât de grea alegere are de făcut PD Daniel?

Ehehe, iubiţi dreptcredincioşi, am stat noi strâmb şi am cugetat drept dacă se cade oare în faţa lui Doamne-Doamne, acuma în preajma lui Sânt’Ilie, să plecăm urechea sau să scormonim în mormanul mare de zvonuri despre personagiile pentru care par a se face cărţile în aceste zile, ca să fie uns peste cea mai bogată arhiepiscopie din ţară, numai păduri, păşuni şi mănăstiri bogate cât vezi cu ochii. 

Caricatura zilei

Test Covid Grecia

Editia PDF

Bancul zilei

Îi datoram multe coronavirusului. A reusit sa-i aduca pe români înapoi în tara si a putut sa le înve (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.