Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Liberalism duplicitar? Şeful PNL Iaşi lasă uşa deschisă pentru Mihai Chirica

GALERIE
conferinta pnl
  • conferinta pnl
- +

La două zile după declaraţiile colegului său de partid Marius Bodea, celălalt lider al PNL Iaşi, respectiv preşedintele Organizaţiei Judeţene, a încercat să explice în faţa jurnaliştilor cum stau lucrurile în ceea ce priveşte candidatul partidului pentru un mandat de primar al Iaşului.

Costel Alexe a început cu un atac la adresa PSD, care, „timp de 30 de ani, a ţinut captiv judeţul“.

„Fie că s-a numit Solcanu, Simirad, Nichita sau Maricel Popa, toţi au fost preocupaţi mai mult de interesele lor şi mai puţin de binele cetăţeanului sau de bunăstarea comunităţilor pe care sub o formă sau alta trebuiau să le conducă“, a spus Alexe.

„Sub administraţia locală şi judeţeană patronată de Maricel Popa, putem vedea doar că oraşele din judeţ şi nivelul de trai a scăzut foarte mult. Majoritatea proiectelor promise de PSD au rămas doar nişte idei pe hârtie“, şi-a concentrat în continuare liderul PNL tirul exclusiv împotriva conducerii CJ.

„Din păcate, Maricel Popa nu a reuşit în aceşti trei ani să-şi depăşească condiţia de patron de consignaţie. Tot ce a însemnat administraţia sa la nivel de judeţ s-a limitat la a-şi plăti salariile, de a asigura minima funcţionare a aparatului de lucru şi eventual de a redistribui deficitul la rectificările bugetare“, a constatat Alexe.

El a revenit apoi la întreaga administraţie PSD „care a căpuşat Iaşul timp de 30 de ani“, referindu-se din nou la Simirad, Nichita şi Maricel Popa.

Alexe nu i-a pronunţat numele primarului timp de 45 de minute

Merită amintit că fostul primar şi ulterior preşedinte al CJ Constantin Simirad a fost membru PSD doar câţiva ani, din 2002 până în 2009. Actualul primar a stat doar un an mai puţin în acest partid, din 2012 până în 2018 - când a renunţat subit la procesul deschis în instanţă pentru anularea deciziei de excludere din PSD.

Ieri, Costel Alexe s-a încăpăţânat să nu-i pronunţe numele pe parcursul celor 45 de minute, cât a durat conferinţa de presă.

Anterior, Marius Bodea, şeful Organizaţiei Municipale a PNL, afirmase că el este candidatul partidului la Primăria Iaşi. Întrebat dacă Mihai Chirica ar putea fi adus în partid pentru a reprezenta PNL în locul lui în competiţia electorală pentru Primărie, Marius Bodea a fost categoric: „Nu primim mafioţi în partid“.

Costel Alexe nu a dorit să comenteze această afirmaţie, iar, într-o replică discretă ulterioară, Chirica a ţinut să remarce că Bodea nu a făcut nimic în cei trei ani de când a fost ales deputat.

Fără să-l compare cu ceilalţi parlamentari de Iaşi şi fără nicio aluzie la singurul mare proiect realizat la Iaşi în ultimii zece ani, Aeroportul, primarul a pus în cârca principalului său contracandidat inclusiv tergiversarea reluării lucrărilor la şoseaua de centură.

Amintim că licitaţia pentru atribuirea lucrărilor pentru Tronsonul 3 este suspendată de mai multe luni pentru că Primăria a omis în ultimii ani să mute reţelele de utilităţi în perspectiva lărgirii bd. Poitiers de la 4 la 6 benzi.

Costel Alexe a scăpat ieri o aluzie în acest sens şi la primarul Chirica: „dacă social-democraţii ieşeni din 2016, aflaţi cu toţii la acea vreme sub fusta lui Dragnea, şi-ar fi unit vocile şi a fi vorbit la Bucureşti, astăzi am fi avut şosea ocolitoare pentru municipiul Iaşi“.

Întrebările ciudate din chestionarul PNL. A văzut vreun ieşean acest chestionar?

„După patru ani de guvernare locală în toate oraşele conduse de Partidul Social Democrat în care PSD a avut şi majorităţi, dacă ar fi fost liberalii acolo, lucrurile ar fi arătat mult mai bine. Dacă la Primăria Municipiului Iaşi, din 2016 până azi ar fi fost un liberal, cu siguranţă, proiectele Iaşului, ale municipiului, nu ar fi fost prăfuite şi nu ar fi rămas nişte promisiuni“, a făcut Alexe o concesie în faţa jurnaliştilor.

El a motivat organizarea unei cercetări sociologice pentru stabilirea candidatului PNL cu organizarea alegerilor locale într-un singur tur. „Bănuiesc că unii dintre dumneavoastră aţi şi fost chestionaţi“, a spus preşedintele PNL, repetând că „astăzi nu s-a pus problema venirii vreunui alt coleg din eşichierul politic să candideze pentru PNL în niciuna din localităţile judeţului“.

El a precizat că atât candidatul la funcţia de primar, cât şi cel care aspiră la preşedinţia CJ vor fi desemnaţi de Biroul Executiv Naţional în urma acestor cercetări sociologice.

La Iaşi, PNL derulează un singur sondaj, care ar urma să se încheie peste o săptămână, iar anunţul final să fie făcut peste maximum două, adică spre sfârşitul acestei luni.

Întrebarea „Cu cine aţi vota“ are patru opţiuni: Marius Bodea din partea PNL vs. ceilalţi candidaţi inclusiv actualul primar, Eduard Boz din partea PNL, Iulia Scântei din partea PNL, respectiv Mihai Chirica din partea PNL şi ceilalţi.

În mod curios, nu există o astfel de cercetare pentru candidatura la CJ, deşi alegerile pentru şefia Consiliului Judeţean sunt similare celor pentru desemnarea primarului. În ciuda zvonurilor care circulă de un an de zile, Costel Alexe a evitat şi ieri să precizeze dacă va intra în competiţia pentru CJ.

Cât priveşte lista candidaţilor pentru consiliile locale şi pentru CJ, propunerile vor fi finalizate până la 1 martie, iar aprobarea lor, în cadrul Biroului Politic Judeţean, va avea loc ulterior, cel mai târziu în aprilie.

Întrebat cum s-ar înţelege, ipotetic vorbind, „liberalul“ Chirica cu consilierii locali PNL din viitorul Consiliul Local, Costel Alexe a răspuns că „nu am luat decizii pe supoziţii sau pe părerile personale ale colegilor“.

USR se pregăteşte inclusiv pentru un Chirica vopsit în galben

„Întrucât informaţiile privind intenţia PNL Iaşi de a-l susţine pe actualul primar Mihai Chirica pentru un nou mandat la alegerile locale din acest an se înmulţesc pe zi ce trece, solicit PNL Iaşi să-şi clarifice cât mai rapid poziţia oficială în legătură cu acest subiect. Confuzia şi incertitudinea nu folosesc decât celor care îşi doresc ca Iaşul şi ieşenii să rămână captivi actualei administraţii incompetente şi corupte“, a comentat situaţia din PNL liderul USR Cosette Chichirău.

Ea a adăugat că „oraşul are nevoie de un nou primar şi de o nouă majoritate în Consiliul Local“. „Mihai Chirica şi consilierii locali ai PSD care îl susţin trebuie să plece. Dar acest lucru nu se poate întâmpla dacă colegii noştri liberali continuă să joace la două capete“, a avertizat candidata USR.

După cum s-a anunţat, în zilele următoare urmează să se stabilească candidatul comun USR PLUS la Primărie.

Pe de altă parte, atât Cosette Chichirău, cât şi Marius Bodea au căzut de acord asupra ideii că trebuie sprijinit candidatul cel mai bine poziţionat într-o confruntare cu actualul primar în alegerile locale într-un singur tur, candidat care ar urma să fie stabilit.

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri