Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Liberul pentru vot dă peste cap programul universităţilor ieşene

GALERIE
UAIC Iasi Foto 360.uaic.ro
  • UAIC Iasi Foto 360.uaic.ro
- +

“Nu poţi da tot timpul liber, nu merge zicala aceea cu pauzele lungi şi dese, cheia marilor succese”, consideră Vasile Işan, rectorul Universităţii “Al.I. Cuza”.

Pe parcursul ultimelor două zile au avut loc, în rândul universităţilor ieşene, o serie de discuţii prin care se dorea ca, în baza autonomiei universitare, instituţiile de învăţământ superior să nu îşi trimită studenţii acasă. Constrânşi însă de timpul scurt de la venirea Hotărârii de Guvern şi a faptului că studenţii au aflat întâi din presă şi apoi de la facultate şi s-au declarat deja a fi pe picior de plecare, universităţile au decis să nu tergiverseze procedurile şi au aprobat, toate cinci, pe parcursul zilei de ieri, liberele de vineri şi de luni.

Prorectorul responsabil cu problemele studenţeşti, prof.dr. Gheorghe Săvuţă, de la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad“ din Iaşi, a precizat că decizia Guvernului nu poate fi încălcată. „Au spus că în virtutea autonomiei vom putea să stabilim noi când anume să recuperăm cursurile, nu ne-au spus şi că putem să decidem dacă vrem sau nu să o respectăm. Legea e lege, aceasta este situaţia“, a declarat acesta.

„Politica pumnului în gât”

Prof.dr. Constantin Rusu, preşedintele Senatului Universităţii „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi, a spus că problema va fi în găsirea soluţiilor de recuperare a orelor, pentru că alegerile au picat în mijlocul semestrului când sunt evaluările pe parcurs, dar mai sunt şi masterate care au orele comprimate, de regulă, vinerea. Aici se pierd două zile, vineri şi sâmbătă, iar recuperarea este foarte grea. „Nu am avut timp să ne întrunim, dar mă deranjează că putea să consulte universităţile, fără o Hotărâre de Guvern, să ne spună «faceţi cum credeţi de cuviinţă, în virtutea autonomiei puteţi lăsa studenţii liberi sau nu». Dar nu au făcut aşa, a mers politica aceasta ciudată a pumnului în gât - «vreţi, nu vreţi, faceţi cum vrem noi»“, a declarat prof.dr. Constantin Rusu, preşedintele Senatului UAIC.

Pentru recuperarea orelor se vor propune câteva zile, în weekenduri, din partea universităţii, însă facultăţile vor decide exact cum anume se vor face aceste recuperări în funcţie de specificul fiecărui laborator în parte. „Sigur că o să îi dăm curs, că studenţii au văzut deja peste tot că vor avea liber, dar ar trebui să fi stabilit asta în virtutea autonomiei universitare, şi nu ca ordin prestabilit de la Bucureşti. E vorba de costuri suplimentare, e şi disconfort, neavând spaţii trebuie să reprogramăm. Nu poţi da tot timpul liber, nu merge zicala aceea cu pauzele lungi şi dese, cheia marilor succese. Oricum, eu am încredere în discernământul studenţilor şi în limpezimea lor de a alege ceea ce se cuvine“, a declarat prof.dr. Vasile Işan, rectorul UAIC.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri