anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

miercuri, 05.10.2022

Misterul înscrierilor a fost desluşit

Liceele pot organiza concursuri de selecţie pentru admiterea în clasa a V-a

GALERIE
examen
 • examen
- +

Concursurile sunt permise „pentru unităţile de învăţământ care nu au clase de învăţământ primar“.

Înscrierile în clasa a V-a de anul acesta i-au îngrijorat pe mulţi dintre părinţii ieşeni, creându-se confuzii iniţial din cauza Ordinului de Ministru nr. 5079 /2016, ordin care, în articolul 8, alineatul 3, specifica faptul că „unităţile de învă­ţământ (...) şcolarizează în învăţământul primar şi gimnazial, cu prioritate, (...) elevii care au domiciliul în circumscripţia şcolară a unităţii de învăţământ respective“.

Astfel, părinţii care doreau să îşi înscrie copiii la un liceu mai bun nu ştiau dacă mai contează concursurile şcolare la selectarea dosarelor sau este nevoie doar de dovada că se află în circumscripţia şcolii. Interpretarea ordinului a creat rumoare, mai ales pentru că mulţi dintre părinţi şi-au pregătit din timp copiii, au făcut apel la meditaţii, iar unii, pentru a-şi putea da odraslele la liceul dorit, intenţionau să îşi facă mutaţie. În prezent însă, după afişarea regulamentului de îns­criere pe site-urile şcolilor şi liceelor din Iaşi, lucrurile s-au lămurit.

„Noi am analizat Or­dinul de Ministru, am fost instruiţi şi de inspectorii şcolari, iar toate lucrurile sunt făcute în legalitate. La noi nu se aplică întâietatea pe care o au elevii din circumscripţia şcolii, pentru că nu avem clasele primare“, menţionează Mihaela Gotcu, director al Liceului Naţional „Emil Ra­coviţă“ din Iaşi.

Această specificaţie apare în articolul 139 din acelaşi Ordin 5079/2016 care precizează că organizarea unor exa­minări în vederea înscrierilor elevilor de clasa a V-a sunt permise „pentru unităţile de învăţământ care nu au clase de învăţământ primar“.

În concluzie, Ordinul nu schimbă nimic, iar lucrurile se vor desfăşura ca în anii trecuţi, când o bună parte din locurile disponibile la liceele de prestigiu erau ocupate prin intermediul concursurilor şi competiţiilor şcolare. Regulamentul, etapele şi perioadele de înscrieri diferă de la liceu la liceu, fiecare unitate de învăţământ publi­când în această săptămână regulamentul pe site-ul şcolii.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

O reformă care nu se va face (II)

Cătălin ONOFREI

O reformă care nu se va face (II)

Poveste cu doi înecaţi.

opinii

Mahalaua digitală

Florin CÎNTIC

Mahalaua digitală

Deşi nu prea îmi pierd timpul cu comentariile sterile de pe social media, nu încetez să mă minunez de ticăloşia, prostia delirantă şi reaua credinţă care parazitează până la sufocare opiniile articulate, chiar dacă uneori provocatoare din bula mea, ale lui Dan Alexe, Sorin Ioniţă sau Mădălin Hodor. Când scriam acest text, în urmă cu foarte mulţi ani, credeam că se va atenua în timp cotcodăceala otrăvită a smintiţilor care intervin obraznic şi contondent pe internet. După cum vedem azi, maladia s-a agravat.

A plecat ministrul. Ce ne facem?

Ioan Alexandru TOFAN

A plecat ministrul. Ce ne facem?

Aşadar, o lege scurtă şi clară (150 de pagini sau chiar 120 este deja prea mult), generală şi fără elanuri civilizatoare, împreună cu o responsabilitate mare acordată celor care predau şi învaţă. Nu ştiu dacă este soluţia potrivită. Dar măcar ne putem gândi la ea, ca alternativă la începuturile care nu se mai termină ale reformelor din educaţie şi la legile care vor să fie săpate în piatră cu mina de la pix.

Despre copilărie (I)

Radu PĂRPĂUȚĂ

Despre copilărie (I)

Copilăria mea a coincis cu primii ani ai deschiderii „domniei” lui Ceauşescu, când se instaurase o efervescenţă în societatea românească. M-am gândit să povestesc despre perioada aceea, fiindcă este bine să nu uităm învăţămintele de atunci. 

pulspulspuls

Amantele dezvoltatorilor imobiliari din târg. Scurt ghid erotic pentru developeri

Amantele dezvoltatorilor imobiliari din târg. Scurt ghid erotic pentru developeri

Astăzi vom trece în revistă câte ceva din comportamentul hormonal de vârsta aproape septuagenară a unor dezvoltatori imobiliari din târgul nostru, stimaţi telespectatori. 

Caricatura zilei

Scăpări de gaze #NordStream5

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.