Rețeaua analfabeților ieșeni care au spoliat zeci de milioane. Cum funcționează? Cum se împart banii? Cine e în spate?
Evazionistii fiscali par sa se fi concentrat în doar trei localitati din judet. Cei mai multi (...)
citeste totluni, 08.03.2021
Subiectele la proba de limba română la BAC! Liceenii sunt în febra examenelor scrise
Lucrările scrise ale absolvenţilor de liceu vor fi corectate în alt judeţ. Astăzi au început probele scrise la bacalaureat.
GALERIE FOTO (absolvenţii ieşind de la Colegiul Naţional din Iaşi)
UPDATE ORA 10:55
Subiectele primite de elevi:
Absolvenţii de clasa a XII-a de la profilul real au avut de scris un text argumentativ despre importanţa sportului şi de carcaterizat un personaj din Ion Creangă, Marin Preda sau George Călinescu.
La primul subiect, elevii de la real au primit un text dramatic – un fragment din “Trei generaţii, de Lucia Demetrius” – pe baza căruia trebuiau să numească un sinomim pentru cuvintele socoteai şi deştepţi, să explice rolul unei cratime, să construiască un enunţ în care să existe o locuţiune sau o expresie care să conţină cuvântul viaţă, să precizeze o temă a discuţiei dintre personajele textului dat. De asemenea, elevii aveau de transcris două cuvinte care sunt mărci ale adresării directe, să menţioneze o modalitate de caracterizare a personajului feminin, să prezinte rolul notaţiilor autorului în text, să ofere două argumente că textul dat aparţine genului dramatic şi să comenteze o secvenţă din text.
La subiectul al doilea, elevii trebuiau să scrie un text argumentatv despre importanţa practicării unui sport la orice vârstă.
La subiectul al treilea au avut de redactat un eseu de 600-900 de cuvinte despre particularităţile de construcţie a unui personaj dintr-un text narativ studiat aparţinând lui Ion Creangă, George Călinescu sau Marin Preda.
REAL:
Absolvenţii de clasa a XII-a de la profilul uman au avut la primul subiect nouă cerinţe legate de un fragment din piesa de teatru "Ultima oră", de Mihail Sebastian. Primele trei cerinţe, notate fiecare cu câte două puncte, au vizat numirea unor sinonime neologice pentru cuvintele "pomeneşte" şi "trecută", explicarea rolului virgulei în secvenţa "Vă mulţumesc, domnule secretar" şi construirea unui enunţ în care să se ilustreze sensul conotativ al substantivului "pagină".
La acelaşi subiect, următoarele cinci cerinţe au fost notate cu câte patru puncte. Astfel, plecând de la textul dat, candidaţii trebuiau să precizeze o temă a discuţiei dintre personaje, să transcrie două cuvinte sau grupuri de cuvinte care sunt mărci ale adresării directe, să menţioneze o modalitate de caracterizare a personalului "Gaby", exemplificând-o cu o secvenţă semnificativă din text, să prezinte rolul notaţiilor autorului în text şi să ilustreze cu câte un exemplu din text două trăsături ale genului dramatic. Tot pentru patru puncte, candidaţii trebuiau să comenteze, în 600-100 de cuvinte, o secvenţă din textul dat.
Elevii au avut la subiectul al doilea de scris un text argumentativ despre rolul scriitorului în societate, iar la subiectul al treilea trebuiau să scrie un eseu în care să prezinte relaţia dintre două personaje dintr-un roman interbelic.
UMAN:
UPDATE ORA 02:50
Elevii din judeţul Iaşi intră astăzi în focul examenelor scrise la bacalaureat, prima dintre probele care urmează să fie susţinute de către aceştia fiind cea la limba şi literatură română.
Reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean au precizat că pentru sesiunea iunie - iulie din acest an s-au organizat 18 centre de examen, iar la evaluare s-au înscris 6.059 de candidaţi.
Centrele de examinare vor fi organizate la liceele din oraşele din judeţ, 13 în Iaşi, trei în Paşcani, unul în Târgu Frumos şi unul în Hârlău. „Atragem atenţia candidaţilor că pot consulta, la centrul de examen, cu 24 de ore înaintea de începerea probei, listele cu repartiţia pe săli a candidaţilor, să citească cu atenţie regulamentul examenului şi să se prezinte la examenul scris cel târziu la ora 8.30, pentru că probleme încep de la ora 9.00, iar după 08.30 accesul candidaţilor nu mai este permis în săli. Îi atenţionăm pe candidaţi să evite orice situaţie neconformă cu metodologia, orice tentativă de copiere, pentru a nu pierde o sesiune de examen, riscându-şi traseul profesional“, a precizat Sabina Manea, purtător de cuvânt al ISJ Iaşi.
Noutatea acestui an este decizia ministrului Educaţiei ca tezele să fie corectate în alte judeţe decât în care au fost susţinute. Reprezentanţii ISJ Iaşi au precizat că încă nu ştiu exact în ce judeţ vor fi corectate lucrările elevilor din Iaşi, dar că răspunsul va fi oferit „în timp util“.
Doar două zile pentru contestaţii
Sorin Cîmpeanu, ministrul Educaţiei, şi-a anunţat intenţia de a face această modificare prin secretarul de stat, ieşeanul Vasile Şalaru, iar pe 24 iunie a fost publicat un ordin de ministru în Monitorul Oficial prin care s-a modificat modalitatea de organizare şi desfăşurare a examenului de bacalaureat naţional 2015. În Ordinul de ministru cu numărul 4.265 s-a stabilit că lucrările elevilor vor fi evaluate în alte judeţe decât în cele în care aceştia au susţinut problele şi că transportul lucrărilor urmează a fi reglementat de către Comisia Naţională de Bacalaureat.
Efectul direct al acestor schimbări va fi decalarea cu o zi a afişării rezultatelor, care trebuiau să fie făcute publice pe 6 iulie, iar acum sunt programate pentru trecerea în catalogul electronic şi expunerea la aviziere pentru ziua de 7. Mai mult, dacă iniţial soluţionarea contestaţiilor era prevăzută pentru zilele din intervalul 7-9 iulie, acestea se va realiza acum în doar două zile, 8 şi 9 iulie.
Într-o conferinţă de presă susţinută săptămâna trecută, ministrul a precizat că modul de derulare a examenului de bacalaureat nu se va schimba şi că posibilitatea aceasta de corectare a lucrărilor în alt judeţ exista în metodologie încă din 2011, doar că nu a fost pusă în aplicare. „Elevul nu este interesat de locul în care se corectează lucrările. Metodologia prevedea de cinci ani această posibilitate. Am luat această decizie care este strict organizatorică şi nu afectează nici elevii, nici profesorii, nici rezultatele“, a precizat Cîmpeanu. El a mai spus că profesorul trebuie să fie interesat doar de numărul de lucrări pe care poate să le corecteze, şi nu de judeţele din care provin acestea. „Sistemul este deja obişnuit pentru că, dintotdeauna, contestaţiile la lucrările scrise la bacalaureat s-au judecat în alte judeţe“, a adăugat ministrul. Transportul lucrărilor va avea, conform acestuia, costuri „absolut nesemnificative“, în condiţiile în care se doreşte să se elimine orice suspiciuni.
© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.
Barna: Poziţia lui Vlad Voiculescu este foarte stabilă, Alianţa USR-PLUS îl susţine 100%
Lovitură puternică pentru Ungaria: toate magazinele ne-esențiale, închise pentru o lună
Fiica criminalului din Onești voia ca poliţia să-i dea bani falşi tatălui ei
Olanda vrea să introducă un „paşaport” pentru persoanele vaccinate sau testate negativ la COVID-19
Atacantul Franco Acosta a murit la 25 de ani în timp ce încerca să traverseze un râu
Persoanele vaccinate se pot întâlni fără mască, după două săptămâni. În SUA
În România au fost confirmate primele cazuri de infectare cu varianta braziliană a COVID-19
IPS Teodosie, convis că autorităţile nu vor avea curaj să închidă din nou bisericile
Soția unui fotbalist celebru, dezvăluiri din dormitor: „Nu mai am chef să fac sex cu el”
Un judecător, suprins fără mască la protestul AUR privind obligativitatea vaccinării împotriva covid
Sporul angajaţilor din prefecturi implicaţi în activităţi anti-COVID, eliminat
British Petroleum anunţă că va adopta programul de muncă hibrid 3 cu 2 după pandemie
George Clooney: "Frizele din Partenon trebuie redate Greciei"
IPS Teodosie, despre posibilitatea unor noi restricţii: Biserica nu se va închide
Nelu Tătaru intervine şi el în disputa dintre Cîţu şi Voiculescu pe tema datelor despre pandemie
Peste 43.000 de persoane au fost vaccinate împotriva COVID-19 în ultimele 24 de ore
Oprah neagă o parte dintre informaţiile oferite de Meghan Markle în interviul bombă
Klaus Iohannis a promulgat Legea bugetului de stat pentru anul 2021
O cască militară elenă din perioada războaielor greco-persane, descoperită în Israel
Ofiţer de la Penitenciar, trimis în judecată după ce a luat de mai multe ori mită
Cîţu şi Voiculescu, ceartă pe datele publicate de Ministerul Sănătăţii în privinţa pandemiei
După 25 de ani, Mercedes nu mai este singurul safety car din Formula 1
Flash Cash revine! Trei zile de shopping cu premii, la Palas
A fost eliminată restricţia de vârstă pentru vaccinul AstraZeneca
Bărbatul care a sechestrat şi ucis doi muncitori din Oneşti, arestat preventiv
Porsche îşi creşte participaţia de la 15 la 24% la producătorul croat de automobile electrice Rimac
VIDEO Ceaușescu: „Pe milițieni pot să-i critice, că avem mulți proști”
Soția penalului Verginel Gireadă, subprefect, după ce ea și soțul au făcut rocada la primărie
Sporuri de 35.000 de lei pentru medicii de la spitalul groazei din Sibiu. Managerul, zero experiență
Primele declarații ale criminalului din Onești: nu regretă că i-a omorât pe cei doi meșteri
PSD, disperat să țină în viață Secția Specială a Adinei Florea
Alte 2.280 de cazuri de COVID-19, raportate în ultimele 24 de ore. La Iași, 54 de noi cazuri
Doi soți vasluieni au murit la două ore distanță. Au fost căsătoriți 60 de ani
Orașele din România cu cei mai mulți beneficiari de ajutor social, în ianuarie 2021
Veolia Energie Iași anunță lucrări pentru remedierea avariei survenite la Magistrala 2
Cazul nou-născuților care au murit la spitalul Suceava în 2015: apa era otrăvită
Tatăl celebrei gimnaste Cătălina Ponor a fost arestat. A bătut doi polițiști
Temperaturi de până la 15 grade și variații termice. Cum va fi vremea în următoarele două săptămâni
Alexandru LĂZESCUDespre importanţa îndoielii în ştiinţă şi falimentul calităţii în educaţie |
Franta a construit în insula Reunion o autostrada-viaduct de 12,5 km (care a costat 1,7 miliarde euro), ce serpuieste prin O (...)
Nichita DANILOVLiviu Suhar |
Dana ȚABREARaportul dintre public şi privat, din perspectivă feministă |
Michael ASTNERO întâlnire nici măcar de gradul 7 şi o mică incursiune onomatologică |
Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.