Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Liceenii şi profesorii întorşi din regiunea Veneto-Italia, monitorizaţi telefonic

GALERIE
elevi
  • elevi
- +

Liceenii şi cadrele didactice din Alba Iulia care s-au reîntors, duminică noaptea, din regiunea italiană Veneto, unde au fost înregistrate mai multe cazuri de coronavirus, au fost consultaţi, la sosirea în Alba, de către specialişti şi au plecat apoi fiecare spre casă, urmând să fie monitorizaţi în următoarele două săptămâni, prin întrebări adresate telefonic, cu privire la starea lor de sănătate.

"De luni dimineaţă intră în monitorizarea noastră timp 14 zile. Zilnic, vor fi contactaţi telefonic. Ne informează despre simptome, despre febră, cum evoluează şi, în funcţie de situaţie, vom lua atitudine în continuare. Pentru moment, toţi sunt carantinaţi la domiciliu. În cameră separate, în condiţii de izolare pe cât se poate la domiciliu. Să sperăm că nu vor fi incidente şi lucrurile merg cum trebuie", a declarat presei, după sosirea, duminică noaptea, la Alba Iulia, a grupului, directorul executiv adjunct al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Alba, Daniela Dreghici Popa.


Întrebată dacă se va verifica dacă sunt respectate recomandările şi dacă, într-adevăr, cei în cauză stau în cameră izolaţi, ea a răspuns că, teoretic, nu există suficient personal pentru a se face acest lucru şi se merge pe încredere.

"Teoretic, nu avem suficient personal în DSP ca să verificăm acest lucru, dar noi mergem pe încredere şi pe maturitatea părinţilor. Părinţii au o responsabilitate", a spus aceasta. Dreghici Popa a adăugat că le-au fost transmise părinţilor pe WhatsApp recomandările DSP, respectiv "izolare în cameră individuală, nu cu alţi membri ai familiei, cu grup sanitar, dacă se poate, separat, cu veselă separat pentru servirea mesei, cu mâncarea servită în camera lor, unde sunt izolaţi".

Ea a subliniat că membrii grupului "nu sunt contagioşi la acest moment", pentru că nu au locuit în localităţi aflate în carantină. Tuturor celor 45 de copii şi 6 adulţi li s-a luat temperatura şi li s-a adresat un set de întrebări, la sosirea autocarului în Alba Iulia. Cu excepţia faptului că erau foarte obosiţi, nu aveau alte probleme, a spus reprezentantul DSP Alba.

"Sunt bine, sunt extrem de obosiţi. Au oprit doar la grupuri sanitare şi cam atât. Au mâncat ce au avut în bagaje. (...). Au folosit măşti, inclusiv la grupurile sanitare, au avut soluţii dezinfectante şi şerveţele de mână", a declarat Dreghici Popa.

Autorităţile din Alba susţin că "nu este un risc extrem de ridicat" din zona din care au venit excursioniştii. În cazul în care apar simptome uşoare, vor fi internaţi într-o secţie de spital, a mai spus directorul executiv adjunct al DSP Alba, care a punctat că, pentru moment, nu este cazul. La rândul său, prefectul Nicolae Albu a afirmat că s-a luat măsura izolării la domiciliu a participanţilor la excursie ca o măsură de prevenţie, ei neprezentând simptome.

"Sperăm să fie bine", a mai spus acesta. Informaţiile făcute public de către autorităţile din Alba, inclusiv de către deputatul Florin Roman, căruia părinţii i-au solicitat sprijin pentru repatrierea copiilor, arătau că cei 45 de elevi şi şase cadre didactice s-au aflat în excursie în regiunea Veneto. Alături de regiunea Lombardia, aceasta reprezintă "focarul" italian al epidemiei de coronavirus. Copiii şi cadrele didactice ar fi fost prezenţi, printre altele, la Carnavalul de la Veneţia.

"Doresc să fac următoarele precizări în legătură cu situaţia grupului de elevi de la Liceul de Arte 'Regina Maria' din Alba Iulia, care se întoarce astăzi de la Veneţia, Italia: (...) azi noapte, în jurul orei 24,00, am fost alertat de către preşedintele Consiliului Judeţean Alba şi de părinţi, solicitându-mi-se ajutorul pentru întoarcerea de urgenţă a copiilor acasă; am luat legătura urgent cu miniştrii de Externe şi Educaţiei, cu secretarul de stat de la Ministerul Sănătăţii, cu inspectorul general Cornel Sandu şi s-a decis, peste voinţa firmei organizatoare a excursiei, astăzi dimineaţa la ora 6,00, întoarcerea copiilor în România, de urgenţă. Ministrul Monica Anisie a facilitat aşteptarea copiilor din Alba la frontieră, pentru prima evaluare, iar în această seară vor ajunge acasă la Alba Iulia; întrucât regiunea Veneto este introdusă de sâmbătă noaptea în 'lista scurtă', copiii urmează să fie introduşi în carantină timp de 14 zile, urmând sa fie evaluaţi la intrarea şi ieşirea din carantină", a scris, duminică, pe FB, Florin Roman. Pe de altă parte, premierul Ludovic Orban a susţinut că grupul nu vine dintr-o zonă de focar şi, în consecinţă, recomandarea este ca elevii şi profesorii să stea izolaţi acasă, fără a intra în carantină.

"Recomandarea va fi să stea izolaţi acasă, nu vor intra în carantină, pentru că acel autocar nu vine din zona respectivă. Este vorba despre 50 de copii. Chiar am discutat cu ministrul Sănătăţii pe tema aceasta şi, având în vedere că nu vin din zonă de focar, nu se va lua decizia de a fi ţinuţi în carantină 14 zile şi va exista solicitarea pentru fiecare familie să stea copilul acasă", a declarat Orban. Potrivit Reuters, evenimentele din ultimele două zile ale Carnavalului de la Veneţia, manifestare fastuoasă care atrage turişti din lumea întreagă, au fost anulate din cauza epidemiei cu noul coronavirus, a anunţat, duminică, preşedintele Regiunii Veneto, Luca Zaia. Anterior, Zaia a anunţat primele două cazuri de infectare cu coronavirus în Veneţia.

SURSA: Agerpres

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri