anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

Liceul special Moldova Târgu Frumos-66 de ani de existenţă, activitate şi dezvoltare în sprijinul elevilor cu deficienţe de vedere

GALERIE
citit
  • citit
- +

13 Noiembrie este Ziua Internaţională a Educaţiei copiilor nevăzători şi a fost aleasă simbolic drept Ziua Liceului Special MOLDOVA din Târgu Frumos. Această  instituţie de învăţământ a fost înfiinţată în anul 1961 şi a fost destinată instruirii şi educării  copiilor  nevăzători, cu vârste cuprinse între 7 şi 18 ani, de pe raza judeţelor din zona Moldovei. Instituţia a purtat mai multe denumiri de-a lungul timpului, însă azi este cunoscută ca Liceul Special MOLDOVA.

Clădirea  iniţială a fost improprie unei unităţi şcolare, fiind destinată desfăşurării altor activităţi.  Cu unele modificări , în această clădire a funcţionat  şcoala generală cu clasele I-IV  pentru nevăzători. Pentru început, şcoala a avut înscrişi 43 de elevi de diferite vârste şi un număr de 8 cadre didactice cu o pregătire profesională  ridicată, unele din acestea fiind nevăzătoare. Azi, aici învaţă 115 elevi cu deficienţe de vedere. În urma demersurilor făcute la Ministerul Învăţământului din acea vreme s-a obţinut aprobarea pentru şcolarizarea elevilor până la clasa a VIII-a. În 1971 s-a dat în folosinţă un nou corp de clădire, care în 1998 a fost mansardat în parte, pentru a mări spaţiul de cazare al elevilor  în internat. Din anul 2004 instituţia noastră a devenit liceu, şcolarizând elevi la filiera teoretică, specializarea filologie.

În perioada  2010-2012, instituţia a beneficiat de reconstrucţie, reabilitare, modernizare şi dotare modernă în cadrul Proiectului Operaţional Regional de reabilitare, modernizare şi dotare a şcolilor speciale din judeţul Iaşi, proiect desfăşurat cu sprijinul Consiliului Judeţean Iaşi. Astfel, instituţia noastră dispune acum de tot ceea ce poate să-şi dorească un elev pentru o bună educaţie.

Accesul copiilor nevăzători la educaţie echivalează cu posibilitatea acestora de a se afirma, de a fi resursă în societate şi de a duce o viaţă independentă. Este de salutat şi de apreciat efortul depus de copiii nevăzători care se străduiesc să devină adulţii nevăzători de mâine, care vor participa activ la viaţa socială a comunităţii din care fac parte. Sperăm însă că societatea şi statul, în cele din urmă, trebuie să rezoneze mai bine la nevoile acestor copii speciali şi să le creeze condiţiile necesare pentru ca ei să reuşească să depăşească mai uşor obstacolele pe care soarta le-a pus în calea lor.

Deficienţele de vedere pot reprezenta obstacole greu de depăşit în calea afirmării de sine, a construirii unei cariere şi a unei vieţi care să se înscrie în sfera normalului. Educaţia copiilor nevăzători începe în familie şi se continuă în şcolile speciale. Pe lângă o educaţie de calitate, colectivul liceului oferă acestor elevi îndrumarea necesară pentru dezvoltarea deprinderilor de viaţă zilnică prin activităţi în cadrul diferitelor ateliere: gastronomie, igienă şi estetică personală, artterapie, origami, croitorie, împletituri, pictură, muzică, informatică, etc. Chiar dacă procesul de învăţare este mai dificil pentru elevii nevăzători, mulţi dintre aceştia au reprezentat cu succes liceul la festivaluri de muzică, teatru, şah, la concursuri naţionale pe discipline, în cadrul unor proiecte multiculturale, la olimpiade sportive.

Ziua internaţională a educaţiei copiilor nevăzători - 13 noiembrie - se marchează încă din 1946, în ziua de naştere a pedagogului francez Valentin Hauy (1745-1822), cel care a întemeiat prima şcoală pentru nevăzători din lume, la Paris, în 1784. O altă zi, a nevăzătorilor, este marcată la 15 octombrie. În 1946, în SUA, a fost votată Legea Protecţiei Educaţiei Nevăzătorilor. În acelaşi an, a fost lansată prima revistă dedicată copiilor nevăzători şi a fost organizată Ziua naţională a educaţiei copiilor nevăzători. Ulterior, acest eveniment a căpătat un caracter internaţional, fiind marcat în lumea întreagă.

Prin manifestările dedicate Zilei internaţionale a educaţiei copiilor nevăzători se doreşte atenţionarea şi sensibilizarea opiniei publice asupra problemelor cu care se confruntă această categorie socială. Educaţia nevăzătorilor nu diferă prea mult de cea a persoanelor cu vedere normală, doar cadrul didactic este diferit, specializat. În şcolile de nevăzători se  învaţă materiile obişnuite dar şi tainele calculatorului, cu ajutorul unor echipamente speciale, elevii fiind îndrumaţi de profesori special pregătiţi. Organizaţia Mondială a Sănătăţii a decis marcarea la 13 Noiembrie a Zilei internaţionale a nevăzătorilor. Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, la fiecare cinci secunde, în lume, o persoană îşi pierde vederea. Aproximativ 45 de milioane de oameni sunt complet nevăzători.

 

La 13 noiembrie se marcheaza la nivel international Ziua educaţiei copiilor nevăzători. Evenimentele au menirea de a trage un semnal de alarmă asupra societăţii pentru problemele celor mici care au probleme de vedere. Atitudinea celor din jur este de multe ori greşită, negativă, de aceea este nevoie de mai multă educaţie în a învăţa să fim toleranţi, înţelegători, solidari. Familia are un rol foarte important în a dezvolta capacităţi fizice şi psihice, în a încuraja comunicarea şi socializarea, în a învăţa copilul să ignore răutăţile oamenilor ignoranţi.

In 1825 Louis Braille ( el însuşi devenit nevăzător în urma unui accident) a inventat alfabetul care îi poartă numele, format din litere scrise prin puncte în relief care sunt "citite" de degete. El consideră ca "cea mai mare lumină a unui nevăzător este cunoaşterea".

Din lungul şir al nevăzătorilor cu realizări remarcabile să amintim doar câţiva: Homer, Nicholas Saunderson (recunoscut profesor de matematică la Cambridge), Francois Hubert (naturalist care a studiat viaţa albinelor), Maria Theresia von Paradise (pianistă), Stevie Wonder (cântăreţ, compozitor, multi-instrumentist ţi producător american). Ziua Liceului Special MOLDOVA va fi marcată în acest an prin activităţi cu elevii la nivelul liceului nostru. Acestea vor începe la ora 10,30 în sala de festivităţi şi vor continua pe tot parcursul zilei, elevii participând la activităţi informale, de loisir, alături de personalul liceului. "Mai orb este cel ce nu vede Suferinţa decăt cel ce nu vede Soarele."

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Un mai prea îndepărtat (I)

Cătălin ONOFREI

Un mai prea îndepărtat (I)

Au trecut peste trei decenii de la primele alegeri „libere”!

opinii

Papua Noua Românie

Briscan ZARA

Papua Noua Românie

Furtul şi distrugerea lucrurilor care nu-ţi aparţin sunt obiceiuri respectate cu sfinţenie de toţi aici. Fiecare dintre aceste fapte va fi recompensată cu vârf şi îndesat în lumea de apoi, deci e bine să ai cât mai multe din astea în portofoliu.

Șefu-i șef și-n pielea goală?

Cristina DANILOV

Șefu-i șef și-n pielea goală?

Conceptul de „violenţă de gen”, considerată a fi iniţial o chestiune de familie ce nu trebuia să iasă pe uşi şi, deci, în care nu trebuie să se intervină din afară, denumeşte azi o problemă mai largă ce pare să se fi extins, dincolo de uşa casei, pe mai multe paliere din viaţa de zi cu zi a multor femei. Prezenţa acestui tip de violenţă în relaţii de cuplu sau profesionale scoate în evidenţă, din păcate, şi mai mult imaginea femeilor aflate în situaţie de subordonare faţă de bărbaţi şi presupune asumarea relaţiilor de putere inegale din punct de vedere istoric dintre cele două genuri, prin care bărbaţii sunt legitimaţi să-şi menţină status-quo-ul de dominaţie.

Artă şi război

Mihai DORIN

Artă şi război

Războiul a fost mereu o temă de reflecţie pentru istorici şi artişti, dar şi o temă de investigaţie declarat „obiectivă” de către istorici şi asumat subiectivă de către artişti. Nu e o competţie între cele două viziuni, ci o formă de complementaritate liberă. 

pulspulspuls

O mică îndoială strecurată în altar la Mitropolie de preoţii ieşeni mai deschişi spre lume. Problema lui Teo Fan Fan

O mică îndoială strecurată în altar la Mitropolie de preoţii ieşeni mai deschişi spre lume. Problema lui Teo Fan Fan

Pentru că tot este astăzi în calendarul ortodoxiei ziua Sfântului Cuvios Simeon cel din Muntele Minunat, haideţi să împărtăşim cu ocazia asta şi cu domniile voastre, iubiţi drept-credincioşi, o chestiune de care ne minunăm şi ne tot roade de mai multă vreme pe noi, iar mai nou auzim că roade şi unele feţe bisericeşti de prim rang din toată arhiepiscopia, şi nu numai. 

Caricatura zilei

Cireșe, nu ruble

Editia PDF

Bancul zilei

Doi rechini : - Ce faci, ma? - Am fost bolnav... - Pai, ce-ai avut?  - Am mâncat un general rus si o saptamân (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

    Fotografia zilei

    Intrebarea zilei

    Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.