SCHIMBĂRI MAJORE în traseele autobuzelor și tramvaielor care trec prin CENTRU! Lista devierilor
Concret, duminica, 4 iunie 2023, pâna în jurul orei 15:00, autobuzele si tramvaiele de p (...)
citeste totsambata, 03.06.2023
13 Noiembrie este Ziua Internaţională a Educaţiei copiilor nevăzători şi a fost aleasă simbolic drept Ziua Liceului Special MOLDOVA din Târgu Frumos. Această instituţie de învăţământ a fost înfiinţată în anul 1961 şi a fost destinată instruirii şi educării copiilor nevăzători, cu vârste cuprinse între 7 şi 18 ani, de pe raza judeţelor din zona Moldovei. Instituţia a purtat mai multe denumiri de-a lungul timpului, însă azi este cunoscută ca Liceul Special MOLDOVA.
Clădirea iniţială a fost improprie unei unităţi şcolare, fiind destinată desfăşurării altor activităţi. Cu unele modificări , în această clădire a funcţionat şcoala generală cu clasele I-IV pentru nevăzători. Pentru început, şcoala a avut înscrişi 43 de elevi de diferite vârste şi un număr de 8 cadre didactice cu o pregătire profesională ridicată, unele din acestea fiind nevăzătoare. Azi, aici învaţă 115 elevi cu deficienţe de vedere. În urma demersurilor făcute la Ministerul Învăţământului din acea vreme s-a obţinut aprobarea pentru şcolarizarea elevilor până la clasa a VIII-a. În 1971 s-a dat în folosinţă un nou corp de clădire, care în 1998 a fost mansardat în parte, pentru a mări spaţiul de cazare al elevilor în internat. Din anul 2004 instituţia noastră a devenit liceu, şcolarizând elevi la filiera teoretică, specializarea filologie.
În perioada 2010-2012, instituţia a beneficiat de reconstrucţie, reabilitare, modernizare şi dotare modernă în cadrul Proiectului Operaţional Regional de reabilitare, modernizare şi dotare a şcolilor speciale din judeţul Iaşi, proiect desfăşurat cu sprijinul Consiliului Judeţean Iaşi. Astfel, instituţia noastră dispune acum de tot ceea ce poate să-şi dorească un elev pentru o bună educaţie.
Accesul copiilor nevăzători la educaţie echivalează cu posibilitatea acestora de a se afirma, de a fi resursă în societate şi de a duce o viaţă independentă. Este de salutat şi de apreciat efortul depus de copiii nevăzători care se străduiesc să devină adulţii nevăzători de mâine, care vor participa activ la viaţa socială a comunităţii din care fac parte. Sperăm însă că societatea şi statul, în cele din urmă, trebuie să rezoneze mai bine la nevoile acestor copii speciali şi să le creeze condiţiile necesare pentru ca ei să reuşească să depăşească mai uşor obstacolele pe care soarta le-a pus în calea lor.
Deficienţele de vedere pot reprezenta obstacole greu de depăşit în calea afirmării de sine, a construirii unei cariere şi a unei vieţi care să se înscrie în sfera normalului. Educaţia copiilor nevăzători începe în familie şi se continuă în şcolile speciale. Pe lângă o educaţie de calitate, colectivul liceului oferă acestor elevi îndrumarea necesară pentru dezvoltarea deprinderilor de viaţă zilnică prin activităţi în cadrul diferitelor ateliere: gastronomie, igienă şi estetică personală, artterapie, origami, croitorie, împletituri, pictură, muzică, informatică, etc. Chiar dacă procesul de învăţare este mai dificil pentru elevii nevăzători, mulţi dintre aceştia au reprezentat cu succes liceul la festivaluri de muzică, teatru, şah, la concursuri naţionale pe discipline, în cadrul unor proiecte multiculturale, la olimpiade sportive.
Ziua internaţională a educaţiei copiilor nevăzători - 13 noiembrie - se marchează încă din 1946, în ziua de naştere a pedagogului francez Valentin Hauy (1745-1822), cel care a întemeiat prima şcoală pentru nevăzători din lume, la Paris, în 1784. O altă zi, a nevăzătorilor, este marcată la 15 octombrie. În 1946, în SUA, a fost votată Legea Protecţiei Educaţiei Nevăzătorilor. În acelaşi an, a fost lansată prima revistă dedicată copiilor nevăzători şi a fost organizată Ziua naţională a educaţiei copiilor nevăzători. Ulterior, acest eveniment a căpătat un caracter internaţional, fiind marcat în lumea întreagă.
Prin manifestările dedicate Zilei internaţionale a educaţiei copiilor nevăzători se doreşte atenţionarea şi sensibilizarea opiniei publice asupra problemelor cu care se confruntă această categorie socială. Educaţia nevăzătorilor nu diferă prea mult de cea a persoanelor cu vedere normală, doar cadrul didactic este diferit, specializat. În şcolile de nevăzători se învaţă materiile obişnuite dar şi tainele calculatorului, cu ajutorul unor echipamente speciale, elevii fiind îndrumaţi de profesori special pregătiţi. Organizaţia Mondială a Sănătăţii a decis marcarea la 13 Noiembrie a Zilei internaţionale a nevăzătorilor. Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, la fiecare cinci secunde, în lume, o persoană îşi pierde vederea. Aproximativ 45 de milioane de oameni sunt complet nevăzători.
La 13 noiembrie se marcheaza la nivel international Ziua educaţiei copiilor nevăzători. Evenimentele au menirea de a trage un semnal de alarmă asupra societăţii pentru problemele celor mici care au probleme de vedere. Atitudinea celor din jur este de multe ori greşită, negativă, de aceea este nevoie de mai multă educaţie în a învăţa să fim toleranţi, înţelegători, solidari. Familia are un rol foarte important în a dezvolta capacităţi fizice şi psihice, în a încuraja comunicarea şi socializarea, în a învăţa copilul să ignore răutăţile oamenilor ignoranţi.
In 1825 Louis Braille ( el însuşi devenit nevăzător în urma unui accident) a inventat alfabetul care îi poartă numele, format din litere scrise prin puncte în relief care sunt "citite" de degete. El consideră ca "cea mai mare lumină a unui nevăzător este cunoaşterea".
Din lungul şir al nevăzătorilor cu realizări remarcabile să amintim doar câţiva: Homer, Nicholas Saunderson (recunoscut profesor de matematică la Cambridge), Francois Hubert (naturalist care a studiat viaţa albinelor), Maria Theresia von Paradise (pianistă), Stevie Wonder (cântăreţ, compozitor, multi-instrumentist ţi producător american). Ziua Liceului Special MOLDOVA va fi marcată în acest an prin activităţi cu elevii la nivelul liceului nostru. Acestea vor începe la ora 10,30 în sala de festivităţi şi vor continua pe tot parcursul zilei, elevii participând la activităţi informale, de loisir, alături de personalul liceului. "Mai orb este cel ce nu vede Suferinţa decăt cel ce nu vede Soarele."
Cuvinte cheie: + citit, Ziua Internaţională a Educaţiei, Moldova, Targu Frumos, Iasi
© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.
Dosoftei, primul și cel mai mare poet român de până la Eminescu (II)
Organizarea Summitului CPE în Republica Moldova: beneficii și manipulări politice
Calcule electorale la partidoiul ieşean: brânză mare sau urdă mică
Ultimele zile libere la Poli. Ce noutăţi sunt aşteptate la reunirea de luni? Cantonament în Bulgaria
Cea mai mare taxă: 400 lei. Informaţii în premieră despre admiterea la două mari universităţi ieşene
Eveniment special dedicat copiilor la Domeniul Miclăuşeni - Castelul Strurdza, astăzi şi mâine
De râs sau de plâns? Taximetrist ieşean prins la stradă în off-side: nu avea permis de conducere
Tragedie la Vlădeni - A murit singur în câmp, după ce s-a răsturnat cu tractorul pe un teren viran
FOTO/VIDEO – Concert Proconsul la Berarium Tankeria Ursus din Iași
FOTO Andreea Bănică, la primul banchet al Sofiei. Ce ținută a purtat fiica artistei la petrecere
VIDEO Imagini ireale la început de vară. Nămeți de 4 m înălțime pe Transfăgărășan
Îndulcitorii artificiali nu ajută la slăbit și pot fi periculoși pentru sănătate
Biroul reglabil electric: O alegere perfectă pentru confort și productivitate în fiecare zi (P)
Lovitură fulminantă cu falsuri într-un megadosar de la Iaşi. Ştia domn doftor, au ba?
Noul magazin SENSE din Iași, un concept premium 100% românesc (P)
Un material promițător ar putea îmbunătăți tratamentul artritei
Prin intermediul teleradiologiei medicii vor putea interpreta la distanță imagini radiologice
O afacere de 300 milioane de euro şi legătura dintre foştii nomenclaturişti şi pensiile speciale!
Hopaa: ce ziceţi de dom’ reftor în capul listelor de la europenele de anul viitor?
Enigma satului din Apuseni unde Soarele răsare de două ori. A impresionat întreaga Europă
Femeile aflate în postmenopauză sunt mai afectate decât bărbații de bolile cardiovasculare
Al Pacino, tată iar la 83 de ani. Iubita e mai tânără cu 53 de ani
VIDEO Misiune inedită: Un urs blocat pe bancheta din spate a unei mașini, eliberat de polițiști
O reclamă stradală din Iași stârnește hohote de râs în toată țara
60 de ani, vârsta la care este bine să facem un bilanț medical
Iacătă ce frumoase diplome mai împarte Înalt Prea Sfinţitul! Şi, mai ales, cui
FOTBAL - Portar de naţională, trecut prin Champions League, la Poli? A apărat contra lui Inter
Cum conduci corect noaptea. Titi Aur: E un truc pe care mulţi oameni nu îl ştiu
Românii nu (prea) susţin greva profesorilor, profesorii (încă) susţin guvernul
Cel mai scurt test de inteligență din lume. Are doar 3 întrebări
Radu POPESCUOrganizarea Summitului CPE în Republica Moldova: beneficii și manipulări politice |
Eugen MUNTEANUDosoftei, primul și cel mai mare poet român de până la Eminescu (II) |
Alexandru CĂLINESCURapide notaţii „la cald” |
Neculai SEGHEDINCarol Mihalic de Hodocin (1) |