Liceul special Moldova Târgu Frumos-66 de ani de existenţă, activitate şi dezvoltare în sprijinul elevilor cu deficienţe de vedere
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
Oala cu Gust
anunturi

duminica, 17.10.2021

Liceul special Moldova Târgu Frumos-66 de ani de existenţă, activitate şi dezvoltare în sprijinul elevilor cu deficienţe de vedere

GALERIE
citit
  • citit
- +

13 Noiembrie este Ziua Internaţională a Educaţiei copiilor nevăzători şi a fost aleasă simbolic drept Ziua Liceului Special MOLDOVA din Târgu Frumos. Această  instituţie de învăţământ a fost înfiinţată în anul 1961 şi a fost destinată instruirii şi educării  copiilor  nevăzători, cu vârste cuprinse între 7 şi 18 ani, de pe raza judeţelor din zona Moldovei. Instituţia a purtat mai multe denumiri de-a lungul timpului, însă azi este cunoscută ca Liceul Special MOLDOVA.

Clădirea  iniţială a fost improprie unei unităţi şcolare, fiind destinată desfăşurării altor activităţi.  Cu unele modificări , în această clădire a funcţionat  şcoala generală cu clasele I-IV  pentru nevăzători. Pentru început, şcoala a avut înscrişi 43 de elevi de diferite vârste şi un număr de 8 cadre didactice cu o pregătire profesională  ridicată, unele din acestea fiind nevăzătoare. Azi, aici învaţă 115 elevi cu deficienţe de vedere. În urma demersurilor făcute la Ministerul Învăţământului din acea vreme s-a obţinut aprobarea pentru şcolarizarea elevilor până la clasa a VIII-a. În 1971 s-a dat în folosinţă un nou corp de clădire, care în 1998 a fost mansardat în parte, pentru a mări spaţiul de cazare al elevilor  în internat. Din anul 2004 instituţia noastră a devenit liceu, şcolarizând elevi la filiera teoretică, specializarea filologie.

În perioada  2010-2012, instituţia a beneficiat de reconstrucţie, reabilitare, modernizare şi dotare modernă în cadrul Proiectului Operaţional Regional de reabilitare, modernizare şi dotare a şcolilor speciale din judeţul Iaşi, proiect desfăşurat cu sprijinul Consiliului Judeţean Iaşi. Astfel, instituţia noastră dispune acum de tot ceea ce poate să-şi dorească un elev pentru o bună educaţie.

Accesul copiilor nevăzători la educaţie echivalează cu posibilitatea acestora de a se afirma, de a fi resursă în societate şi de a duce o viaţă independentă. Este de salutat şi de apreciat efortul depus de copiii nevăzători care se străduiesc să devină adulţii nevăzători de mâine, care vor participa activ la viaţa socială a comunităţii din care fac parte. Sperăm însă că societatea şi statul, în cele din urmă, trebuie să rezoneze mai bine la nevoile acestor copii speciali şi să le creeze condiţiile necesare pentru ca ei să reuşească să depăşească mai uşor obstacolele pe care soarta le-a pus în calea lor.

Deficienţele de vedere pot reprezenta obstacole greu de depăşit în calea afirmării de sine, a construirii unei cariere şi a unei vieţi care să se înscrie în sfera normalului. Educaţia copiilor nevăzători începe în familie şi se continuă în şcolile speciale. Pe lângă o educaţie de calitate, colectivul liceului oferă acestor elevi îndrumarea necesară pentru dezvoltarea deprinderilor de viaţă zilnică prin activităţi în cadrul diferitelor ateliere: gastronomie, igienă şi estetică personală, artterapie, origami, croitorie, împletituri, pictură, muzică, informatică, etc. Chiar dacă procesul de învăţare este mai dificil pentru elevii nevăzători, mulţi dintre aceştia au reprezentat cu succes liceul la festivaluri de muzică, teatru, şah, la concursuri naţionale pe discipline, în cadrul unor proiecte multiculturale, la olimpiade sportive.

Ziua internaţională a educaţiei copiilor nevăzători - 13 noiembrie - se marchează încă din 1946, în ziua de naştere a pedagogului francez Valentin Hauy (1745-1822), cel care a întemeiat prima şcoală pentru nevăzători din lume, la Paris, în 1784. O altă zi, a nevăzătorilor, este marcată la 15 octombrie. În 1946, în SUA, a fost votată Legea Protecţiei Educaţiei Nevăzătorilor. În acelaşi an, a fost lansată prima revistă dedicată copiilor nevăzători şi a fost organizată Ziua naţională a educaţiei copiilor nevăzători. Ulterior, acest eveniment a căpătat un caracter internaţional, fiind marcat în lumea întreagă.

Prin manifestările dedicate Zilei internaţionale a educaţiei copiilor nevăzători se doreşte atenţionarea şi sensibilizarea opiniei publice asupra problemelor cu care se confruntă această categorie socială. Educaţia nevăzătorilor nu diferă prea mult de cea a persoanelor cu vedere normală, doar cadrul didactic este diferit, specializat. În şcolile de nevăzători se  învaţă materiile obişnuite dar şi tainele calculatorului, cu ajutorul unor echipamente speciale, elevii fiind îndrumaţi de profesori special pregătiţi. Organizaţia Mondială a Sănătăţii a decis marcarea la 13 Noiembrie a Zilei internaţionale a nevăzătorilor. Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, la fiecare cinci secunde, în lume, o persoană îşi pierde vederea. Aproximativ 45 de milioane de oameni sunt complet nevăzători.

 

La 13 noiembrie se marcheaza la nivel international Ziua educaţiei copiilor nevăzători. Evenimentele au menirea de a trage un semnal de alarmă asupra societăţii pentru problemele celor mici care au probleme de vedere. Atitudinea celor din jur este de multe ori greşită, negativă, de aceea este nevoie de mai multă educaţie în a învăţa să fim toleranţi, înţelegători, solidari. Familia are un rol foarte important în a dezvolta capacităţi fizice şi psihice, în a încuraja comunicarea şi socializarea, în a învăţa copilul să ignore răutăţile oamenilor ignoranţi.

In 1825 Louis Braille ( el însuşi devenit nevăzător în urma unui accident) a inventat alfabetul care îi poartă numele, format din litere scrise prin puncte în relief care sunt "citite" de degete. El consideră ca "cea mai mare lumină a unui nevăzător este cunoaşterea".

Din lungul şir al nevăzătorilor cu realizări remarcabile să amintim doar câţiva: Homer, Nicholas Saunderson (recunoscut profesor de matematică la Cambridge), Francois Hubert (naturalist care a studiat viaţa albinelor), Maria Theresia von Paradise (pianistă), Stevie Wonder (cântăreţ, compozitor, multi-instrumentist ţi producător american). Ziua Liceului Special MOLDOVA va fi marcată în acest an prin activităţi cu elevii la nivelul liceului nostru. Acestea vor începe la ora 10,30 în sala de festivităţi şi vor continua pe tot parcursul zilei, elevii participând la activităţi informale, de loisir, alături de personalul liceului. "Mai orb este cel ce nu vede Suferinţa decăt cel ce nu vede Soarele."

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Drum bun, cale bătută

Nicolae GRECU

Drum bun, cale bătută

Dacă Mirel Rădoi nu poate fi întors la echipa naţională pentru probabilele meciuri de baraj, FRF poartă o mare parte de vină.

Filmuletul zilei

opinii

Etimologicale pescăreşti (VIII)

Eugen MUNTEANU

Etimologicale pescăreşti (VIII)

A venit acum momentul ca să dedic câteva paragrafe admirabilei lotci lipoveneşti, indisolubil legată în memoria mea afectivă de explorarea apelor Dunării, pentru pescuit sau în alte scopuri.

Câteva notiţe la final de pelerinaj

pr. Constantin STURZU

Câteva notiţe la final de pelerinaj

Într-un context atât de dificil pentru ţară, era firesc să întâmpine extrem de multe provocări şi gazdele pelerinilor Sfintei Cuvioase Parascheva.

Doctrina celor „două cetăţi”, de la medieval la modern sau de la mariaj fericit la divorţ zgomotos

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Doctrina celor „două cetăţi”, de la medieval la modern sau de la mariaj fericit la divorţ zgomotos

Sfântul Augustin (354-430) arăta că într-o societate există laolaltă, însă fără amestecare, o cetate terestră, imperfectă şi coruptă, şi o Cetate Celestă, superioară din toate punctele de vedere. Cetăţeanul trebuie să se supună rigorilor autorităţii laice până acolo unde moralitatea creştină a acestuia este încălcată. 

pulspulspuls

Iacătă şi legăturile senatoarei de Iaşi! Nu, nu cu Biserica, ci cu altcineva

Iacătă şi legăturile senatoarei de Iaşi! Nu, nu cu Biserica, ci cu altcineva

Pentru că tot a făcut Şoşoaca cinste târgului care a ales-o anul trecut senatoare, venind la hramul Sfintei şi făcând şi olecuţă de circ, am zic că nu ar strica să vă prezentăm o fotografie mai de arhivă, din colecţia rară, că ar fi multe de comentat şi, mai ales, de băgat la cap dacă vrem să ştim de unde şi de către cine ne-a fost paraşutată pe listeaceastă revelaţie politică. 

Caricatura zilei

Artificii

Editia PDF

Bancul zilei

- Ioane, ce tot strâmbi din nas la sarmalele mele? Nu sunt bune? - Ba da, Marie, sunt bune, dar toti ceilalti din sala de (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Ar trebui închise școlile dacă se trece de 6 la mie?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.