Licitația pentru montarea unor stații de încărcare pentru mașini merge înainte. Unde vor fi amplasate

sâmbătă, 25 mai 2024, 03:00
2 MIN
 Licitația pentru montarea unor stații de încărcare pentru mașini merge înainte. Unde vor fi amplasate

Primăria Iași a fost obligată să modifice documentația unui contract scos la licitație. Într-o contestație depusă de o firmă interesată de procedură se arată că în caietul de sarcini au existat o serie de condiții restrictive. Consiliul Național pentru Soluționarea Contestațiilor (CNSC) a dat câștig de cauză societății.

Contractul are o valoare estimată la 1,6 milioane lei și prevede montarea de stații de reîncărcare pentru vehicule electrice. Primăria a făcut deja modificările la documentație: a eliminat o serie de condiții și a reformulat unele prevederi, în conformitate cu obiecțiunile firmei contestatare, Next Generation Technologies SRL, din Iași.

În sesizarea adresată CNSC, societatea a contestat, printre altele, faptul că unele condițiile favorizau în mod direct un posibil ofertant. De exemplu, una dintre cerințe viza existența în stație a unei baterii de stocare. „Contestatoarea critică faptul că cerința este incorectă tehnic, dar și ilegală – fiind «inventată» de un singur ofertant din piață. Precizează că stația este menită să încarce o baterie electrică a unei mașini, așa încât nu există o logică să încarce înainte o baterie intermediară. Stațiile sale sunt concepute să funcționeze la fluctuații de tensiune, iar, atunci când fluctuațiile sunt prea mari, ele au protecția și se opresc pentru a preveni avarierea componentelor eletronice și a bateriei mașinii”, se arată în decizia CNSC.

Primăria a decis să elimine integral cerința contestată la fel ca în situația altor prevederi controversate. În același timp, municipalitatea a stabilit și un nou termen pentru depunerea ofertelor (10 iunie).

Unde vor fi amplasate stațiile de încărcare

Finanțarea pentru amenajarea stațiilor de reîncărcare este asigurată prin intermediul Adminstrației Fondului pentru Mediu (AFM). Programul AFM, intitulat „e-Move”, are ca scop reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în transporturi, prin promovarea infrastructurii pentru vehiculele de transport rutier nepoluat din punct de vedere energetic.

Stațiile electrice vor fi amenajate în special în parcări publice: TVR (bd. Independenței), „Piramida lui Dubeț” (șos. Națională), str. Bărboi și Mitocul Maicilor (bd. Independenței). De asemenea, alte stații de încărcare vor fi în curtea a două unități spitalicești (Spitalul de Recuperare și Spitalul „C.I. Parhon”) și una la baza sportivă Ciric (str. Moara de Vânt).

„Stațiile de reîncărcare vor fi formate din minimum 2 puncte de reîncărcare, alimentate de același punct de livrare din rețeaua publică de distribuție, din care un punct de reîncărcare va permite încărcarea multistandard în curent continuu și un punct va permite încărcare în curent alternativ. Stația de reîncărcare va permite încărcarea simultană la puterile declarate”, se mai precizează în documentația de atribuire.

Reprezentanții Primăriei spun că montarea stațiilor va sprijini dezvoltarea unei infrastructuri la nivelul municipiului care să încurajeze transportul electric, lucru care va determina și o reducere a poluării. „Obiectivele urmărite sunt de a crește numărul utilizatorilor de automobile electrice și hybrid în următorii ani și de a dezvolta infrastructura necesară alimentării acestor automobile”, se arată în caietul de sarcini.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii