
Motivul anulării licitației pentru Sala Polivalentă Iaşi: „Imposibil ca ofertantul să execute toate tipurile de instalații concomitent și continuu”

Licitația pentru construirea Sălii Polivalente a fost anulată din cauza graficului de execuție prezentat de singurul ofertant la procedură. Potrivit informațiilor ZDI, comisia de evaluare a identificat o serie de nereguli, iar ofertantul nu a adus clarificările necesare.
Compania Națională de Investiții (CNI) a organizat licitația în baza proiectului tehnic livrat de Primăria Iași. Valoarea estimată a contractului se ridică la 330 milioane lei. Decizia de anulare a fost anunțată ieri de ZDI în excluvisitate.
„Oferta nu satisface în mod corespunzător cerințele caietului de sarcini, repectiv la întocmirea graficului Gantt, pentru toate categoriile de lucrări de instalații și montajul echipamentelor, ofertantul a ofertat pentru toate activitățile ce intră în componența acestora aceeași durată de realizare fără a respecta cerința caietului de sarcini de a prezenta succesiunea și interrelaționarea acestora”, se arată în raportul de procedură obținut de ZDI.
Urmăriți canalul „Ziarul de Iași” pe WhatsApp. Cele mai importante știri ale zilei sunt disponibile aici
Singurul ofertant la procedură a fost o asociere de firme conduse de constructorul băcăuan SSAB-AG, principalii parteneri ai acestuia fiind Frasinul și Transilvania Grand Construct, ambele din județul Bistrița-Năsăud.
Oferta a picat testul tehnic
Potrivit documentului citat, Comisia de evaluare a constatat că graficul depus de ofertant prevede aceeași durată pentru toate activitățile și subactivitățile ce compun lucrările de instalații.
„Pentru toate activitățile de: instalații electrice interioare, instalații electrice terenuri de sport și instalații electrice împământare plus paratrăznet, s-a ofertat o durată de 300 zile, în perioada 6.04.2026-30.01.2027. Pentru toate activitățile de: instalații de încălzire interioare – distribuție, instalații de răcire, instalații de ventilații, s-a ofertat o durată de 210 zile în perioada 5.06.2026 – 31.12.2026”, se arată în raport, cu titlu de exemplu – CNI spune că acest grafic nu îndeplinește cerințele caietului de sarcini.
La solicitarea de clarificări făcută de CNI, ofertantul a susținut că menținerea duratelor unificate acolo unde există resurse și echipe comune (echipele de electricieni și cele de instalatori) acoperă mai multe norme de deviz în mod succesiv și alternativ pe întreaga perioadă. În același timp, ofertantul a vorbit despre adaptarea la realitățile tehnologice și necesitatea de flexibilitate: duratele țin cont de aprovizionări, testări, corelarea cu alte specializări și, astfel, este asigurat „un grafic realist și adaptabil la execuție”.
„Elaborarea graficului s-a realizat în mod conform și corect în raport cu cerința din documentația de atribuire. Fiecare normă financiară este regăsită în plan, dar pozițiile mărunte, care se suprapun în execuție, au fost plasate sub intervale mai mari și unificate (pe discipline/zone). Duratele astfel alocate (uneori extinse) reflectă execuția reală, secvențială și/sau paralelă a resurselor comune, fără a altera logica și secvențialitatea lucrărilor de execuție”, a fost răspunsul ofertantului, conform CNI.
CNI: Clarificările transmise de ofertant nu au fost concludente
Explicațiile ofertantului nu au fost pe placul comisiei de evaluare care le-a declarat „neconcludente”. Potrivit CNI, proiectul tehnic pus la dispoziție în cadrul licitației a avut toate elementele necesare pentru ofertant astfel încât ca aceasta să întocmească un grafic corect care să respecte ordinea lucrărilor și cu o estimare cât mai corectă a perioadelor de execuție pentru fiecare categorie de intervenție.
„Comisia de evaluare nu este de acord cu justificarea ofertantului având în vedere că realizarea fiecărei activități în parte presupune o anumită durată de execuție ce nu poate fi aceeași pentru toate tipurile de activități cuprinse într-o categorie de lucrări”, se precizează în raport. Comisia a subliniat că, de exemplu, toate activitățile aferente lucrărilor de instalații electrice nu pot avea aceeași durată, de 300 de zile. „În acest sens, cu titlu de exemplu, menționăm că lucrările de realizare a prizei de pământ încep de la momentul execuției fundațiilor deși ele sunt parte din instalațiilor electrice”, conform CNI.
- Citește și VIDEO Cum ar putea arăta noua Sală Polivalentă din Iași propusă a fi construită în Moara de Vânt
Decizia de a declara oferta inacceptabilă a fost luată în contextul în care comisia a apreciat că CNI trebuie să aibă, la momentul evaluării ofertei tehnice, o asigurare rezonabilă că ofertantul are capacitatea necesară pentru a finaliza lucrările la timp și în conformitate cu cerințele caietului de sarcini și a clauzelor contractuale.
„În opinia comisiei de evaluare, graficul depus de ofertant este unul care nu respectă o succesiune tehnologică realistă, fiind practic imposibil ca ofertantul să execute toate tipurile de instalații concomitent și continuu”, potrivit raportului consultat de ZDI.
Este a doua oară când este anulată o licitație
Sala Polivalentă este propusă a fi construită în zona Moara de Vânt. Cu o capacitate de circa 10.000 locuri, suprafața desfăşurată ajunge la circa 40.000 mp, în timp ce amprenta la sol este propusă la 13.000 mp. Complexul va cuprinde săli de antrenamente, spaţii comerciale, cabinet medical, spaţii depozitare, zone VIP, spaţii tehnice (sub tribune) şi alte dotări specifice unui astfel de obiectiv.
Nu este pentru prima dată când este organizată o licitație de execuție pentru Sala Polivalentă. La începutul anului 2022, Primăria Iași a publicat un anunț în acest sens, dar fără a avea siguranța finanțării – la acea vreme, valoarea contractului se ridica la 213 milioane lei. Procedura a fost anulată înainte de deschiderea ofertelor întrucât proiectul tehnic trebuia revizuit, în contextul creșterii majore din acea perioadă la materialele de construcții.
Publicitate și alte recomandări video