Licitatie cu cintec la Condacia

luni, 06 octombrie 1997, 23:00
4 MIN
 Licitatie cu cintec la Condacia

Ciudateniile legislatiei romanesti nu mai reprezinta pentru nimeni ceva iesit din comun. Hatisul legilor, ordonantelor, hotaririlor si normelor metodologice este in masura sa-i innebuneasca pina si pe specialisti. Profitind de legile incurcate, unii au reusit sa faca afaceri de ordinul sutelor de milioane de lei. Un astfel de caz este si cel petrecut la "Condacia" SA, societate care peste noapte s-a trezit pagubita de o balastiera. Aceasta asigura materia prima necesara desfasurarii activitatii si a fost "cumparata" chiar de un angajat al unitatii. Angajatul a platit pentru utilaj suma infima de 18 milioane lei, adica mai putin decit pentru o "Dacie" noua.
Neregulile de la aceasta societate au mai fost prezentate in paginile cotidianului nostru, urmarea fiind destituirea din functia de director a lui Mircea Onofrei. Unul dintre motivele schimbarii sale l-a reprezentat organizarea unei licitatii considerata de multi ca fiind dubioasa. Nerespectind legile in vigoare, acesta a scos la licitatie activele societatii printre care si statia de sortare (balastiera Hutani). Aceasta, evaluata in 1996 la 72 milioane lei, a fost vinduta maistrului Florea Balanovici, care achita un avans de circa 25 milioane, urmind ca restul banilor sa-i plateasca pina la sfirsitul anului trecut. Intre timp, pentru a putea "produce", acesta, impreuna cu inca un asociat, infiinteaza societatea comerciala "Conarex" srl. Nemultumiti de vinderea a ceea ce ei considerau a fi "inima si plaminii fabricii", sindicalistii trimit adrese la forurile competente solicitind anularea licitatiei. In urma acestora, FPS se sesizeaza despre ilegalitatea comisa si emite adresa nr.2438/11.08.1996 in care mentioneaza: "Avind in vedere ca obiectivele baza de productie Dorohoi, baza de productie Trusesti si balastiera Hutani constituie active ale societatii, vinzarile sint nule intrucit nu s-au respectat legile in vigoare". Pe 15 august se numeste o comisie care sa participe la preluarea activelor vindute lui Balanovici. Opt zile mai tirziu, comisia intocmeste o lista de inventariere si preluare a bunurilor de la balastiera, Balanovici fiind de acord cu predarea, conditionind acest lucru de reangajarea la "Condacia", lucru care s-a intimplat. La finele lunii, prin doua dispozitii de plata, Florea Balanovici ridica de la casieria unitatii circa 23 milioane lei, suma reprezentind avansul si ratele achitate pe bunurile preluate de la "Condacia", pina in momentul anularii licitatiei.
In aceste conditii conflictul parea a fi finalizat. Intre timp insa, Balanovici reia demersurile pentru recuperarea balastierei. El trimite pe 10 septembrie o adresa catre FPS Botosani, in care spune: "Va rog sa dispuneti restituirea utilajelor pe care le-am avut". Drept raspuns, Comisia de Cenzori de la SC Condacia remite o nota prin care il informeaza cit se poate de clar pe Balanovici ca licitatia fusese ilegala si deci nu are nici un drept asupra balastierei.
Surpriza a venit insa pe 25 septembrie, cind Judecatoria Botosani a emis Ordonanta Prezidentiala nr.6210 prin care a hotarit ca SC Condacia sa inapoieze "reclamantului" Florea Balanovici balastiera de la Hutani. Mai mult decit atit, pe 26 septembrie Balanovici se prezinta la sediul societatii cu un executor judecatoresc, in vederea executarii silite. In ciuda refuzului directorului general, Corneliu Marin, de a restitui bunurile aflate in balastiera Hutani, este intocmit un proces-verbal prin care Balanovici devine iarasi proprietar. Pe 25 septembrie, Balanovici a depus la dosarul inaintat instantei chitanta nr. 2563034, in valoare de 18 milioane lei, emisa de CEC Botosani. Chitanta a fost considerata o dovada suficienta a achitarii pretului balastierei, cu toate ca SC Condacia nu are cont la CEC. Conform liderului de sindicat Constantin Pricop, conducerea societatii a incercat de multe ori sa discute cu Balanovici insa acesta a refuzat. "Am incercat sa-i explicam ca noi avem contract de concesionare a terenului respectiv pe termen de 10 ani, insa nu ne-a crezut. Mai mult decit atit, el nu are nici o autorizatie de functionare pe "Conarex" srl, intrucit toate autorizatiile sint eliberate pe SC Condacia SA". In opinia liderului de sindicat, in conditiile in care Balanovici se considera proprietar pe balastiera, unitatea nu isi poate desfasura activitatea.
Conducerea SC Condacia a facut apel fata de Ordonanta Presedentiala, solicitind suspendarea sentintei. In urma acestuia, vinerea trecuta Judecatoria Botosani a emis o hotarire de suspendare pina la pronuntarea apelului. Prezenti la fata locului, reporterii nostri au asistat la momentul in care aceasta hotarire a fost prezentata lui Balanovici. Stupefiat, acesta a predat cheile de poarta de acces in balastiera, spunind ca nu face nici un comentariu pina nu isi consulta avocatul. Florea Balanovici considera ca este victima unei nedreptati. "Nu aveau nici un drept sa-mi ia bunurile dupa trei luni de zile. Erau cinci persoane din TESA care au vrut sa ia din venitul meu. Trebuiau sa depuna contestatie in termen de 15 zile". Mai mult, Balanovici face niste acuzatii grave: "Baza lor era santajul. Spuneau ca daca nu intra si ei in combinatie ne desfiinteaza. Liderul de sindicat mi-a cerut sa-i dau si lui 8%, ca daca nu, ma desfiinteaza. Martor este directorul Onofrei. Dupa asta, in baza unor acte facute de juristul Craciun, mi-au cerut 30%. Impreuna cu el mai este Pricop, Zbirnea si Ivan". Florea Balanovici sustine ca nu este vinovat de nimic, el cumparind doar cei i s-a oferit, in momentul achizitionarii necunoscind exact la ce se refera termenii de mijloace fixe si active. (Iulian GRADINARU)

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii